Politistii au recuperat doar zece la suta din cât au furat hotii!

hotii-2111.jpgConform datelor oficiale ale Inspectoratului General al Politiei, in 2007, hotii si tâlharii din România au furat 14 miliarde de RON, adică vreo 4 miliarde de euro! Din aceasta suma, mai putin de un miliard a fost recuperat, adica mai putin de zece la suta din prejudiciile provocate victimelor. Este vorba despre furturi, tâlharii, dar mai ales despre infractiuni economico-financiare, unde sumele de bani puse în joc sunt mult mai mari decât la criminalitatea judiciara. In 2007 au fost constatate 330.000 de infractiuni, dintre care au fost solutionate peste 280.000. Cele mai multe fapte penale sunt furturile, 44.000. Aici intra circa 10.000 de locuinte sparte, dar si peste 1.800 de masini furate. Mai sunt aproape 2.500 de tâlhării. Infractiunile de natura economico – financiara, putin peste 50.000, au lasat gauri mult mai mari în buzunarele sau conturile victimelor. Din cele 14 miliarde de RON „câstigate” de infractori în 2007, nici măcar un miliard nu s-a recuperat! Politistii se lauda totusi ca au soluţionat 280 de mii din cele 330 de mii de infractiuni constatate, insa recuperarea prejudiciului este înca departe de un raport asemanator cu cel al solutionarilor. In judetul Bacau au fost constatate 2.361 furturi, din care 227 din auto, 30 de autoturisme si 338 din locuinte. Nu ni s-a comunicat insa si valoarea prejudiciilor si cât a fost recuperat din el. Dar daca ne luam dupa statistica la nivel de tara, e clar!

Infractorii dupa gratii, prejudiciile nerecuperate!

Peste 30.000 de infractori au fost prinsi în flagrant, ceea ce ar presupune si recuperarea integrala a prejudiciului. Numai ca, in România, pagubitul ramâne cu buza umflata, în timp ce indicatorii Politiei arata solutionari pe bandă rulanta. Ceea ce se întâmpla în realitate tine de mecanismele sistemului judiciar. Odata prins, infractorul, indiferent daca este hot, tâlhar sau mafiot cu guler alb, nu are nici un interes sa restituie partii vatamate paguba. Doar la stabilirea pedepsei, judecatorul poate tine cont de acest aspect. Dupa condamnare, ceea ce în România nu mai înseamna demult mare lucru pentru un borfas cu experienta, recuperarea prejudiciului nu mai intereseaza pe nimeni. Doar partea vatamata, care a apucat sa se racoreasca la proces vazându-l pe hot în catuse, continua sa viseze la bunurile sau banii disparuti fara urma. Culmea este ca, de cele mai multe ori, vinovatul nici nu îsi executa toata pedeapsa.

Hotii la plaja, in timp ce pagubitul ramâne fara casa!

Legislatia penala îi permite infractorului sa obtina eliberarea conditionata fara ca cineva sa îl mai întrebe daca are de gând sa repare prejudiciul creat pagubitului. Este suficient sa se poarte frumos în penitenciar, sa scrie poezii, sa iasa la munca si, dupa ce ispaseste doua treimi din pedeapsa, se simte îndreptatit sa ceara eliberarea înainte de termen. Mai mult. Pe timpul detentiei el beneficiaza de niste facilitati greu de inteles. Este scos la bazinul de inot, face plaja, merge la teatru, da spectacole, face parte din brigada artistica a Penitenciarului! Pai cum sa-i mai pese de situatia in care afla victima faptei sale, care poate ramâne chiar si fara adapost.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*