Nepotul primei victime a legionarilor a implinit 90 de ani

manciu-90-211.jpgNepotul primei victime a legionarilor a implinit ieri frumoasa vârsta de 90 de ani. Unchiul sau, prefectul Politiei din Iasi Constantin Manciu, a fost ucis in 1924 de liderul Miscarii Legionare, Corneliu Zelea Codreanu. Marcat de destinul acestuia, bacauanul Costache Manciu a urmat facultatea de drept. Viata i-a fost insa inchinata educatiei, fiind astazi unul din cei mai longevivi directori din invatamântul local.

De la catedra, pe front

Costache Manciu s-a nascut in comuna Tamas, chiar in momentul incheierii Primului Razboi Mondial. A studiat in Piatra Neamt si in 1938 a devenit invatator la Letea Veche. „La vremea aceea era o functie deosebit de respectata, mai ales la tara. Desi mai predasem, in prima zi de scoala am avut emotiile unui elev de clasa intâi”, a povestit batrânul. Nu avea sa ramâna insa prea mult la catedra. Intrat in armata in 1940, a fost trimis in 1942 pe frontul de rasarit, unde a petrecut mai bine de doi ani, pâna la sfârsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. „Am ajuns pâna in Caucaz. Singurele amintiri frumoase din acea perioada sunt casatoria sau o serbare a Craciunului pe front (chiar daca un atac neasteptat al rusilor ne-a stricat toata petrecerea)”, a mai spus pensionarul.

Director pe viata

Dupa razboi, Costache Manciu a devenit director de scoala la Racaciuni si a studiat Geografie, apoi Drept. Din 1962 locuieste in Bacau. Aici a condus intâi sectiile Cultura si Invatamânt ale Raionului Bacau, iar dupa desfiintarea raioanelor, Casa de Cultura „Vasile Alecsandri”, apoi Scoala 8 (acum „Domnita Maria”), de unde a si iesit la pensie, in 1982. De aceasta scoala (pe vremuri printre cele mai mari din municipiu) se leaga cea mai mare satisfactie a carierei sale: „când am facut scoala ca noua si am daruit elevilor 20 de sali de clasa”.

„Sistemul de invatamânt a regresat”

Desi a avut mai mult functii de conducere, Costache Manciu nu a incetat sa predea. Prin prisma mai multor decenii de experienta in domeniu, martor al evolutiei educatiei in România de pe vremea lui Carol al II-lea si pâna in prezent, el crede ca „sistemul de invatamânt a regresat”, ca „astazi se greseste enorm la vârf” si ca „suntem victimele mediocritatii”. „Elevii ar trebui sa studieze materii de cultura generala pâna in clasa a X-a. Cadrele didactice sa fie competente cu adevarat. Sa se aplice legea valorii, bunului simt si competitivitatii”, a recomandat el. In ciuda situatiei actuale, ii indeamna pe tinerii care decid sa lucreze in sistem „sa se dedice educatiei cu toata fiinta, deoarece progrese nu se pot face fara sacrificii”.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. UN comunist convins…Ultima „fonctie”-director CAR-invatamant-era si aici o „mica ciupeala”.Incurcat in toate legaturile cu activistii comunisti din politie,invatamant,prefectura,cons. popular,etc,-te „rezolva” cu orice-de la procurarea unui covor persan de la BJATM,pana la un post caldut. Despre unchiul sau din Iasi daca nu a fost tot un comunist[desi cred ca asta i-a fost cauza mortii]-numai de bine! Si de ce ar fi omagiat azi acest om nu stiu?–nu mai avem nici o valoare vie?

  2. mai istoricule de pe sit ,chiar ca meriti tu un sut in c.u.r ca sa faci un pas inainte..trebuie sa dai socoteala ca unchiul tau a fost ce a fost?? si ca cel omagiat ,nu din vina lui, a trait intr-o epoca comunista.cat de parsivi puteti fi……mai istoricule !!! da ce nu ne zici cine trebuia sa intre la bulau din judetul asta in frunte cu MOTORICEANU pentru inundatiile din vara asta.de ce nu ne zici de un presedinte care a manarit romtelecomul si cei doi ministri liberancioate care l-au vandut. bai nimicule, copilul asta care
    isi castiga banii muncind si este ziarist, a relatat o intamplare. il rog sa povesteasca si de tatal sau care ,, batea coclaurile” in fiecare zi ca sa depisteze factori hoti si oficiante hoate pe la posta.asa am fost mai rateule, noi comunistii, nu ce va umple capul cu hartie golanii de acum care au fost reconvertiti in miezul noptii ca majoritatea celor ce se joaca azi cu banii , marii nostri capitalisti si politruci.

  3. sunt rasnepot al lui Zelea,ma bucur ce i-a facut lu” unchi-su-comunistii meritau asta-a fost o decizie buna–unii au scapat si posteaza sub pseudonimul „COMUNISTUL”. SIC !

  4. esti un k.k…. probabil un protozor politic. nu vreau sa zic vorba aia turceasca da ai merita.

  5. te oftici nostalgic pe cale de disp? JOS COMUNISTII!!!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

*