Scandalul transportatorilor din comuna Nicolae Balcescu pune in pericol inceputul de an scolar

scandal-balcescu.jpgSala Mica a Prefecturii Bacau a gazduit ieri o noua “runda” a disputelor dintre transportatorii publici si conducerea Primariei din comuna Nicolae Balcescu. Potrivit edililor, sute de copii din comuna nu pot incepe anul scolar pentru ca sunt obligati sa faca naveta pâna in Bacau, lucru imposibil pentru ca transportatorii sunt neseriosi. Localnicii spun ca s-au saturat sa mearga la Bacau in microbuze. Vor introducerea unor linii de transport public cu autobuze. Transportatorii sustin ca pot suplimenta numarul autovehiculelor pentru a face fata inceputului de an scolar.

Edilii comunei bacauane spun ca in ipoteza in care nu vor ajunge la un compromis cu transportatorii, localnicii sunt pregatiti sa blocheze drumul european E 85 care asigura legatura Bacaului cu sudul tarii. Acestia au apelat la o solutie extrema pentru ca, sustin diriguitorii comunei, locuitorii sunt nemultumiti de modul in care Elis Comex SRL din Onesti si Grup Atyc SRL din Târgoviste efectueaza transporturi catre Bacau. Conform primarului Anton Siler, transportatorii ar avea “spatele asigurat de undeva de sus”, fapt ce le permite sa incalce normele convenite cu fosta administratie. Reprezentantii locuitorilor comunei spun ca vinovat de haosul din transporturi se face fostul primar, Francisc Tancau. “Primarul anterior si-a reprezentat interesele personale. Nu pe cele ale comunei Balcescu. De atunci tot avem probleme”, a declarat Mihai Budau. Situatia e cu atât mai grava cu cât unul din transportatori foloseste doar microbuze (Elis Comex), in timp ce celalalt efectueaza transporturi doar cu doua autobuze. Locuitorii spun ca s-au saturat sa circule ca sardinele in microbuzele firmei onestene. “Nu au nici aer conditionat si mai circulam si câte 30, in loc de 16, pentru ca firma nu-si respecta programul si oamenii se ingramadesc in statii ca sa prinda loc”, a spus Ionel Istoc.

Documente prost intocmite de fostul primar

Conducatorii comunei bacauane au mai declarat ca la data organizarii licitatiei pe respectivele trasee de transport public, fostul primar ar fi prezentat o situatie denaturata Consiliului Judetean, forul organizator al licitatiei. Drept consecinta, in comuna exista doi transportatori rivali. Unul opereaza microbuzele de care localnicii vor sa scape, celalalt face fata cu greu cererii pentru ca opereaza doar cu doua autobuze. Satenii merg spre Bacau cum pot, utilizând de cele mai multe ori vehiculele altor firme de transport sau, pur si simplu, stând la “ocazie”. “Nu exista niciun fel de intelegere intre cele doua firme de transport. Ei spun verzi si uscate. Nu se inteleg, sunt concurenti. De ce nu dau drumul la abonamente comune daca tot spun ca se pot intelege? Va spun eu, pentru ca nu se pot intelege. De aia”, a declarat viceprimarul localitatii Balcescu, Anton Dobos. Subprefectul Constantin Scripat a cerut partilor implicate in diferend sa gaseasca urgent o solutie pentru a nu periclita inceputul de an scolar. “Fie se organizeaza o noua licitatie, cu criterii mai stricte, fie transportatorii se obliga sa suplimenteze numarul de autobuze pentru a imbunatati situatia actuala. Trebuie gasita o solutie pentru copiii care se pregatesc sa mearga luni la scoala”, a spus Scripat. Situatia a ramas in coada de peste, autoritatile reusind sa smulga de la transportatori promisiunea ca numarul mijloacelor de transport va fi suplimentat la inceputul saptamânii viitoare.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*