FSC a daruit sarmanilor lumina si speranta

In preajma Sarbatorilor Pascale, FSC a organizat campania „Sa daruim Lumina si Speranta”, program de ajutorare a celor mai sarace familii din mediul rural aflate in baza de date a organizatiei. Pentru aceste familii fiecare noua zi e o lupta pentru supravietuire, cu speranta vie ca, poate, cândva va fi mai bine. Tot ce isi doresc acetti parinti pentru copiii lor este sansa la o viata mai buna. Acesti copii vor sa se bucure macar pentru o zi de o viata fara griji, fara suferinta, fara lipsuri…
iar visul lor s-a indeplinit. Un grup de oameni cu suflet mare, avocati, membrii ai Baroului Bacau si angajati ai Orange România au pregatit pentru 19 familii din comunele Stanisesti si Tatarasti pachete cu alimente, haine, dulciuri si jucarii pentru ca si in aceste familii sa se regaseasca bucuria si speranta, macar pentru câteva clipe. Iar pentru membrii acestor familii, care vietuiesc in catune izolate, bucuria primirii darurilor a fost uriasa, imposibil de descris in cuvinte. Doar râsul cristalin al unui copil invatat cu suferinta, care primeste in sfârsit o jucarie la care nici nu indraznea sa viseze, sau ochii scaldati in lacrimi ai unei mame care avea ce sa puna pe masa copiilor ei, pot exprima cu adevarat fericirea si recunostinta pe care au simtit-o.

Fetita bolnava de leucemie (foto 1 si 11)

B. M. locuieste in satul Belciuneasa, comuna Stanisesti, impreuna cu parintii, E. si V. si cei 7 frati ai sai. Trei dintre copii merg la scoala in clasele a II-a, a VI-a si a VIII-a. Familia incearca din rasputeri sa se descurce doar cu alocatia copiilor. Fetita are probleme grave de sanatate. Boala de care sufera este nemiloasa, astfel ca micuta trebuie sa mearga foarte des la spital pentru a mai putea supravietui. Tatal este cel care o insoteste de fiecare data. „Ultima data am stat cu ea cinci luni in spital la Iasi. De aceea nu poate merge nici la scoala. Ne este foarte greu si nu putem decât sa o sprijinim si sa induram suferinta alaturi de ea”, a spus tatal indurerat. Aceste internari in spital ii dauneaza fetei in dezoltarea educationala, deoarece intrerupe des participarea la cursuri.

Noua persoane dorm intr-o singura camera ( foto 2 si 22)

M.A., o fetita de 11 ani, locuieste impreuna cu parintii si cei sase frati, printre care si un sugar, in satul Craiesti. Parintii nu sunt casatoriti, insa copiii sunt pe numele tatalui. Locuiesc in aceeasi curte cu bunica paterna, iar toti copiii si parintii dorm intr-o sindura camera. Nu traiesc decât din alocatia alocatia copiilor si ajutorul social si veniturile sunt insuficiente pentru a intretine toti copiii la scoala. Unul dintre fratii fetei si-a continuat studiile la Podu Turcului, insa ea face naveta Craiesti- Benesti, aproximativ 3 kilometri, pentru a ajunge la scoala. „In satul in care locuieste s-a desfiintat scoala cu clasele V-VIII si din acest motiv este nevoita sa mearga in alt sat”, a precizat Ionut Chirita, coordonator FSC. Familia este necajita si avea nevoie de un sprijin material pentru a putea sarbatori Pastele asa cum isi doresc si cum nu au reusit in alti ani. Acum, visul lor s-a implinit.

Traiesc din alocatie (foto 3 si 33)

B. O., un baietel de 4 ani anisori, locuieste impreuna cu parintii si bunicii paterni, locuinta fiind proprietatea bunicilor, in satul Gherdana, comuna Tatarasti. Parintii nu mai lucreaza si mai au in intretine un baietel de 5 luni. Singul venitut al familiei este alocatia de stat a baiatului si alocatia complementara a fratelui sau. Mama a fost angajata ca si lucrator comunitar, insa in prezent nu mai lucreaza si se descurca greu. Nici tatal nu are loc de munca. membrii familiei nu au o casa numai a lor. Din cauza veniturilor mici nu reusesc sa-si indeplineasca acest vis.

Abandonati de catre mama (foto 4, 44 si 444)

Familia U. este din satul Slobozia Noua, comuna Stanisesti. Tatal a fost parasit de catre sotie, lasându-i in grija copiii. Asemenea tuturor oamenilor sarmani din sat, familia incearca sa-si intretina familia prin muncile ocazionale prestate, veniturile de baza fiind alocatia copiilor si ajutorul social. De când i-a plecat sotia, barbatul convietuieste cu R., care in urma cu câteva luni a nascut o fetita, sporind astfel numarul membrilor familiei. Astazi, in casuta darapanata cu doar doua camere locuiesc nu mai putin de sapte suflete. Copiii, M., de 16 ani, G., de 13 ani, elev in clasa a III-a, A., de 11 ani, eleva in clasa a III-a, M., de 8 ani, eleva clasa I, se straduiesc sa fie de ajutor parintilor asa cum pot ei, invata bine la scoala si ofera ajutor la treburile casei si la cresterea celei mai mici surori V., de 4 luni.

Nu au locuri de munca (foto 5,55 si 555)

I. C. are 12 ani si locuieste in localitatea Tatarasti. Fata mai are o sora in clasa I si un fratior de 2 ani. Acestia stau, impreuna cu parintii, in casa bunicilor paterni, iar locuinta se afla intr-o stare avansata de degradare. Parintii nu au un loc de munca stabil. In momentul de fata, nu mai beneficiaza de alocatia complementara si se descurca doar cu alocatia de stat si ajutorul social. Casa in care locuiesc cei cinci este batrâneasca si are nevoie urgenta de intretinere si renovare.

Saraci si bolnavi (foto 6 si 66)

A. locuieste impreuna cu sora sa si cu parintii in casa bunicii paterne in satul Tatarasti. Tatal a fost plecat la munca in strainatate, incercând sa mai trimita familiei bani pentru a se descurca, insa nu a reusit sa-i ajute si a revenit acasa, in saracia lucie in care traia. Barbatul s-a intors cu probleme grave de sanatate si nu lucreaza, fiind la spital pentru analize. Nici mama copiilor nu lucreaza si nu beneficiaza de ajutor social, insa se fac demersurile necesare pentru a primi acest ajutor. Singurul venit este alocatia copiilor.

Crize de lesin la 11 ani (foto 7 si 77)

E. M. este o fetita de 11 ani, in clasa a V-a. Provine dintr-o familie saraca, cu venituri minime, formata din sapte membri. Acestia locuiesc in satul Tatarasti si singurele venituri sunt pensia tatalui si alocatia copiilor pentru ca nu beneficiaza de ajutor social. Tatal are probleme de sanatate, insa incearca sa isi intretina familia prin munci agricole, ocazionale. Mama nu lucreaza, ocupatia acesteia fiind cresterea copiilor. E. M. mai are 4 frati. Una dintre surori este in clasa a II-a, invata bine, insa este bolnava. „Fata are crize de lesin. Nu se stiu exact problemele de sanatate, dar ii vom ajuta sa faca toate analizele pentru a se depista boala”, a promis Ionut Chirita de la FSC.

Locuinta fara curent electric (foto 8 si 88)

P. O., un baietel de 5 ani, provine dintr-o familie dezorganizata, mai are inca 3 frati de 7, 10 si 13 ani, care merg la scoala. O. locuieste impreuna cu parintii in satul Cornii de Sus, intr-o casa cu doua camere. Imobilul este proprietate personala a parintilor, insa are conditii minime de igiena. Recent au ramas fara curent electric, din lipsa banilor pentru plata facturilor, iar copiii isi fac temele la lumina lumânarilor. Tatal copiilor este incapabil sa aiba grija de familie. Uneori devine violent fara a avea un motiv intemeiat. Nu au o sursa de venit fix si se descurca astfel cu alocatia copiilor si veniturile ocazionale pe care le realizeaza mai mult mama din munci agricole. Acesti copii au ramas muti când au vazut ce au primit. Nu le venea sa crede ca totul este pentru ei”, au marturisit voluntarii FSC.

Fara mama (fara foto)

M. A. are 9 ani, este in clasa a III-a si locuieste in satul Craiesti, comuna Stanisesti impreuna cu sora sa, M. M., eleva in clasa a II-a. Fetitele se afla in grija tatalui si a bunicului matern, intrucât mama acestora a decedat acum câtiva ani. Tatal fetelor nu are un loc de munca stabil. Alocatia copiilor si pensia bunicului reprezinta sursa lor de venit. Bunicul este cel care are grija de fete. Pensia Batrânului si alocatia celor doua fete nu este suficient pentru a putea avea grija de acestea si pentru a le intretine la scoala. „Imi doresc sa pot continua scoala, imi place acolo si ma inteleg bine cu toti colegii”, a spus una dintre fete.

Anca Elena COTFAS

Adauga un comentariu

*