Banca Mondială estimează o inflaţie de 5,5 la sută în România, în 2008

Banca Mondială estimează o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut în România în 2008, faţă de anul precedent, au arătat joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţi ai Băncii Mondiale, cu ocazia lansării Raportului UE8+2 la Bucureşti.

Potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, Cătălin Păuna, coautor al Raportului, creÅŸterea economică va continua să fie robustă, ‘probabil cu o uÅŸoară încetinire faţă de 2007’.

Acesta a arătat că inflaţia va mai continua să crească în prima parte a anului, însă va înregistra o descreşte în cea de-a doua parte a anului.

‘ÃŽn primele luni inflaÅ£ia va mai continua să crească pe fondul creÅŸterii preÅ£urilor produselor alimentare ÅŸi evoluÅ£ia cursului de schimb din ultimele luni. O politică monetară fermă va duce la un declic al inflaÅ£iei în jumătatea a doua a anului. Cred că o cifră realistă este de 5,5 la sută’, a mai spus Păuna.

Potrivit BM, leul îşi va păstra tendinţa de depreciere iar ritmul extrem de rapid de creştere a dobânzilor în ultimele luni are implicaţii asupra creditului neguvernamental.

Banca Mondială estimează o creştere a Produsului Intern Brut în UE 8+2 de circa 5 procente, în 2008.

Å¢inta de creÅŸtere economică, de 6 la sută, pentru 2008, ar putea fi revizuită în a doua jumătate a acestui an, a anunÅ£at, recent, ministrul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, Varujan Vosganian. ‘Comisia Europeană ne-a cerut să revizuim în scădere această Å£intă, eu socotesc că vom face acest lucru în a doua jumătatea a anului 2008, dacă va fi cazul’, a explicat Vosganian.

În 2007, inflaţia anuală a fost de 6,57 la sută iar pentru 2008, prognoza de inflaţie este de 3,7 la sută, iar ţinta de 3,8 puncte procentuale, plus/minus unu la sută.ROMPRES

Adauga un comentariu

*