Recunoasterea valorilor culturale trotusene

Printr-o hotarare aprobata la ultima sedinta, Consiliul Judetean (CJ) Bacau a acordat un premiu de excelenta pentru compozitorul, orchestratorul si dirijorul Ramon Tavernier, stabilit in comuna Targu Trotus, care a implinit recent varsta de 80 de ani. Proiectul de hotarare a fost initiat de Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, si consilierul judetean Valerian Vreme, iar decizia a reprezentat si un semn de recunoastere si pretuire a valorilor culturale de pe Valea Trotusului, nu doar cele actuale, ci si cele evidentiate cu zeci de ani in urma.

A compus pentru Dan Spataru, Doina Badea si Angela Similea

Ramon Tavernier, care are origini franceze, a fost impiedicat de autoritatile comuniste sa-si foloseasca numele real, motiv pentru care a fost nevoit sa utilizeze pseudonimul Constantin Alexandru. Cu acest pseudonim, iar ulterior si cu numele real, Ramon Tavernier a devenit o mare personalitate a muzicii usoare romanesti, compunand peste 300 de melodii. Unele dintre acestea au devenit slagare, fiind interpretate de artisti renumiti in tara, cum ar fi Dan Spataru (“Ai trecut pe strada mea”), Doina Badea (“Lacrimi de fericire”), Angela Similea si Cornel Constantiniu (“Dar nimeni nu-i ca noi”).
Piesele compuse de el au fost incluse pe o serie de discuri, cum ar fi “Melodii de Ramon Tavernier” sau “Rugaciuni fara frontiere”. Cu melodiile pe care le-a compus, a castigat mai multe premii, la concursurile anuale ale Radiodifuziunii Romane sau la festivalul de la Mamaia (editiile din perioada 1971 – 1976).

Inovator si orchestrator

In calitate de orchestrator, Ramon Tavernier a colaborat cu marii aranjori muzicali ai vremii, cum ar fi Sile Dinicu, Richard Oschanitzky, Cornel Popescu si Alexandru Imre. A realizat peste 1.100 de orchestratii si a compus coloana sonora a unor filme, printre care “Am fost 16”, “Knock-out”, “Amintiri bucurestene”, Impuscaturi sub clar de luna”, “Portile diminetii” sau “Calculatorul marturiseste”. De productiile muzicale s-a ocupat inca din 1952, cand a devenit colaborator permanent al Directiei muzicale din cadrul Radiodifuziunii Romane si al Casei de Discuri “Electrecord”. In 1965, Ramon Tavernier a introdus naiul, pentru prima data, in universul expresiv al jazz-ului, iar piesele sale au fost interpretate de Gheorghe Zamfir si Catalin Tarcolea, dar au fost incluse si pe discurile “Naiul in jazz” si “Antologia muzicii romanesti”.

Aprecieri locale, judetene si nationale

Primii care l-au apreciat pe Ramon Tavernier au fost oamenii din zona, din Onesti si din alte localitati de pe Valea Trotusului. “Este o personalitate marcanta a muzicii romanesti, care si-a pus amprenta asupra artei din Romania”, a apreciat maestrul Eugen Bertea, un alt colos al muzicii onestene, dar nu numai. “Este de remarcat si faptul ca Ramon Tavernier a avut performante remarcabile in conditii destul de grele, datorita piedicilor puse de fostul regim comunist”, a precizat si consilierul judetean Valerian Vreme, initiatorul proiectului de recompensare a octogenarului artist. “Muzica lui Ramon Tavernier echilibreaza, imblanzeste, conduce catre optiunea traiului in legile spirituale si la gandul potrivit caruia viata reprezinta o respiratie in vesnicie”, se arata in expunerea de motive la proiectul de hotarare a Consiliului Judetean Bacau. Ramon Tavernier a mai fost premiat, intre 1967 si 2000, si de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, iar in anul 2001 a fost distins cu Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate profesionala.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*