Jumătate dintre români consideră că locul de muncă le pune în pericol sănătatea

Sondajele arată că aproximativ 50 la sută dintre români consideră că locul de muncă pe care îl deÅ£in le pune sănătatea în pericol, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Institutului NaÅ£ional de Cercetare – Dezvoltare pentru ProtecÅ£ia Muncii /INCDPM/, Mihai Costescu.

Acesta a adăugat că media europeană a persoanelor care nu se simt în siguranţă în timp ce îşi practică meseria se apropie de 35 la sută.

‘Principala cauză pentru această situaÅ£ie este faptul că IMM-urile din România nu au resursele ÅŸi nici specialiÅŸtii necesari pentru a implementa securitatea muncii’, a spus Costescu.

Nicolae Voinoiu, director în cadrul InspecÅ£iei Muncii, a precizat că în privinÅ£a accidentelor de muncă, între anul 2000 ÅŸi 2006 se remarcă un trend descendent, dar acesta este, în continuare, destul de ridicat. ‘ÃŽn 2000 s-au înregistrat 6.633 accidente de muncă iar în 2006 numărul a fost de 4.764, la mia de angajaÅ£i. Principalul motiv se remarcă a fi indisciplina tehnologică’, a precizat Voinoiu.

El a adăugat că domeniile cu incidenţa cea mai mare sunt, în ordine descrescătoare, construcţiile, exploatarea din silvicultură, mineritul, metalurgia şi siderurgia. În 1998, cea mai mare incidenţă o are sectorul minier.

‘ÃŽn 70 la sută din cazurile de accidente de muncă vina aparÅ£ine executantului, care nu a fost instruit corespunzător. AngajaÅ£ii care se ocupă cu protecÅ£ia muncii în companii pendulează între profesioniÅŸti ÅŸi persoane care nu au nici o legătură cu domeniul’, a spus Nicolae Voinoiu.

Acesta este de părere că o altă cauză importantă este lipsa de ÅŸcoli de specializare a personalului care se ocupă cu siguranÅ£a la locul de muncă. ‘Chiar ÅŸi în prezent, în ÅŸcoli se pune accentul mai degrabă pe cunoaÅŸterea legislaÅ£iei, decât pe cunoÅŸtinÅ£e practice de prevenire a riscurilor’, a spus directorul de la InspecÅ£ia Muncii.

AgenÅ£ia Europeană pentru Securitate ÅŸi Sănătate în Muncă a lansat, în 26 aprilie, ‘InitiaÅ£iva pentru Locuri de Muncă Sănătoase’, iar din cadrul acestei campanii face parte ÅŸi seminarul de miercuri intitulat ‘Locuri de muncă mai sigure, mai sănătoase ÅŸi mai productive’.

Potrivit organizatorilor, această iniţiativă are scopul de a promova securitatea şi sănătatea în muncă, transferul de cunoştinţe, accesul la instrumente concrete şi informaţii utile pentru gestionarea riscurilor profesionale, protejarea sănătăţii şi creşterea productivităţii în întreprinderile mici şi mijlocii.

Seminarul care se adresează IMM-urilor doreşte să se transforme într-o oportunitate de a cunoaşte cum pot fi asigurate cerinţele din legislaţia existentă şi viitoare privind securitatea şi sănătatea în muncă. Cu ocazia seminarului se distribuie materiale informative precum şi un instrument de evaluare a riscurilor adaptat cerinţelor IMM-urilor. ROMPRES

Adauga un comentariu

*