CNS doreşte drapelul secuiesc pe clădirile publice din Covasna

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Covasna a anunţat miercuri că doreşte amplasarea drapelului secuiesc pe toate clădirile din judeţul Covasna, transmite corespondentul AMOS News.

Tullit Attila, vicepreÅŸedinte CNS, a lansat miercuri un apel deschis către locuitorii ÅŸi autorităţile locale ale judeÅ£ului, pe care i-a îndemnat să arboreze pe toate clădirile, inclusiv pe cele publice, „steagul albastru cu însemne aurii” al secuilor.

ÃŽndemnul CNS vine la o zi după ce preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean Covasna, Demeter Janos, a anunÅ£at că nu a renunÅ£at la demersurile privind amplasarea panourilor inscripÅ£ionate „Å¢inutul Secuiesc”, pe care le doreÅŸte amplasate la graniÅ£ele judeÅ£ului Covasna, reluând demersurile pentru pbÅ£inerea autorizaÅ£iilor necesare în acest sens.

Primul panou „Å¢inutul Secuiesc” a fost amplasat în luna august a acestui an pe DN 11, în localitatea ChichiÅŸ, la graniÅ£a judeÅ£ului Covasna cu judeÅ£ul BraÅŸov. La inaugurarea panoului au participat membri de marcă ai UDMR, în frunte cu preÅŸedintele Marko Bela; panoul înfăţiÅŸa doi tineri îmbrăcaÅ£i în costume secuieÅŸti în faÅ£a unei porÅ£i tradiÅ£ionale secuieÅŸti, avea 18 mp ÅŸi era inscripÅ£ionat în română, engleză ÅŸi maghiară cu „Å¢inutul Secuiesc”.

La acea vreme, CJ Covasna a motivat că panoul are scopuri publicitare, dorindu-se prin acesta promovarea turistică a judeţului Covasna. Panoul a fost însă demontat în două zile de la amplasare, ca urmare a unui ordin al Ministrului transporturilor, pe motive de incompatibilitate tehnică cu prevederile legale.

Cu toate acestea, CJ Covasna nu a renunţat iar la începutul lunii noiembrie a fost tratat cu refuz de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în urma solicitării unui aviz de amplasare a unui nou panou.

Luna aceasta, Compania NaÅ£ională de Autostrăzi ÅŸi Drumuri NaÅ£ionale Române a refuzat cererea autorităţilor covăsnene de reamplasare a panoului, pe motiv că încalcă principiile statului unitar, respectiv ConstituÅ£ia României. CNADNR ÅŸi-a motivate refuzul arătând că panoul are mesaj clar politic, deoarece din „text, simbolistică ÅŸi locul amplasării rezultă faptul că se doreÅŸte marcarea hotarului mult vehiculatei zone cu autonomie teritorială etnică”.

Comentarii

  1. Granita nu e la Prut?

Adauga un comentariu

*