Bucureştiul a informat Comisia Europeană despre cazul de gripă aviară din Deltă

Comisia Europeană a fost informată de autorităţile de la Bucureşti despre cazul de gripă aviară din Delta Dunării şi va adopta o decizie de urgenţă de confirmare a măsurilor luate şi de definire a zonelor de risc, precum şi a celor de protecţie din jurul lor.

Conform unui comunicat difuzat, miercuri, de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, situaţia urmează a fi discutată de statele membre UE în cadrul reuniunii Comisiei Permanente de Alimentaţie şi Sănătate Animală, programată pentru săptămâna viitoare.

Boala a fost identificată în condiţiile unei mortalităţi ridicate în rândul păsărilor dintr-o gospodărie individuală, iar Laboratorul Naţional de Referinţă din România a confirmat, marţi seara, că este vorba de virusul H5N1. Mostrele prelevate au fost transmise şi Laboratorului de Referinţă din UE, de la Weybridge, pentru mai multe teste.

Totodată, Autoritatea de Sănătate Publică Tulcea a luat măsuri în vederea protejării stării de sănătate a populaţiei expuse la risc după apariţia unor cazuri de gripă aviară într-o gospodărie din localitatea tulceană Murighiol. Astfel, s-a constituit o echipă de specialişti care s-a deplasat în zona afectată având la dispoziţie vaccin (3.000 de doze), dezinfectanţi, oseltamivir şi echipamente de protecţie. Totodată, potrivit Ministerului Sănătăţii, s-a transmis notă telefonică tuturor medicilor de familie din judeţ pentru intensificarea acţiunilor de supraveghere în special pentru localităţile situate pe cele trei braţe ale Dunării, fiind mobilizat serviciul judeţean de ambulanţă şi spitalul.

În paralel a început vaccinarea antigripală a persoanelor din comuna Murighiol (cinci sate). Este vorba de 3.600 de persoane dintre care au fost deja vaccinate 780. S-au distribuit pliante cu măsuri educaţionale pentru prevenirea gripei aviare, iar medicii de familie au luat legatura cu cadrele didactice din şcoli pentru a iniţia acţiuni de educare a elevilor în vederea prevenirii îmbolnăvirilor.

Odată cu identificarea potenţialului focar, autorităţile române au aplicat imediat măsurile incluse în directiva referitoare la gripa aviară şi în decizia Comisiei Europene nr. 2006/415/EC despre prezenţa virusului H5N1 la păsările domestice. Toate păsările din gospodăria afectată (56 de găini şi 24 de raţe) au fost izolate şi s-a instalat o zonă de protecţie de 3 km şi una de supraveghere de 10 km în jurul focarului. În aceste zone, s-au instituit controale stricte ale circulaţiei, păsările domestice au fost închise în adăposturi, iar măsurile de biosecuritate în cadrul fiecărei ferme au fost întărite.ROMPRES

Adauga un comentariu

*