Primarul extremist din Verona vrea să „deromânizeze” oraÅŸul

Pe fondul isteriei antiromâneşti declanşate şi coordonate de autorităţile italiene, extremiştii italieni câştigă teren cu discursuri xenofobe şi cu măsuri de tip fascist pe care le iau împotriva comunităţii româneşti din Peninsula.

Flavio Tosi, primarul Veronei, politician al formaÅ£iunii de dreapta Liga Nordului, le-a pus gând rău imigranÅ£ilor români. El îşi doreÅŸte transformarea oraÅŸului pe care „îl păstoreÅŸte” în prima localitate fără români din Italia, scrie în ediÅ£ia de astăzi cotidianul Adevărul.

„E vorba de un filtru. Când un străin va face o cerere pentru rezidenţă, vom verifica o serie de date de la Garda Financiară ÅŸi PoliÅ£ia municipală, pentru a nu fi puÅŸi în situaÅ£ia de a aproba rezidenÅ£a unor scandalagii sau evazioniÅŸti. ÃŽn mod sigur, rezidenÅ£a la Verona nu va mai fi dată oricui”, a explicat primarul, adăugând că doreÅŸte „deromânizarea oraÅŸului”. „Dacă se va duce vorba că la noi controalele sunt o treabă serioasă, nu va mai exista dorinÅ£a de a veni încoace!”, a declarat el recent.

Statistic, dacă anul trecut au cerut rezidenţa la Verona numai 370 de români, în 2007, peste 2.370 de conaţionali au obţinut-o, mărind comunitatea românească (cel puţin pe cea oficială) la peste 6.000 de persoane.

Săptămâna trecută, primarul Veronei ÅŸi-a dovedit din nou reaua voinţă, odată cu aprobarea în consiliul local a unui „act administrativ”, care a intrat în vigoare ieri. ÃŽn urma acestei decizii, solicitantul rezidenÅ£ei va fi verificat „la sânge”, putând primi uÅŸor calificativul „periculos pentru societate”, apoi putând fi refuzat ÅŸi expulzat.

Cotidianul „Corriere de la Sera” menÅ£ionează alte câteva iniÅ£iative mai vechi ale lui Flavio Tosi, gen „interzicerea de a mai mânca sandviciuri în locuri publice” sau „intrări separate pentru imigranÅ£i în autobuze”. La timpul respectiv, propunerea a fost calificată de cotidianul american „Wall Street Journal” drept segregare în stil Alabama.

După un proces care a durat ani de zile, Tosi a fost condamnat, împreună cu alÅ£i cinci primari ai Ligii Nordului, la ÅŸase luni de închisoare cu suspendare ÅŸi o amenda de 54.000 de euro, pentru „incitare la ură rasială”, scrie ziarul Adevărul.

Sursa: Romanian Global News

Adauga un comentariu

*