PD a depus proiectul privind votul uninominal

Liderul senatorilor democraţi, Petru Ioţcu, a depus marţi după amiază, la Senat, proiectul de lege privind alegerea senatorilor şi deputaţilor în mod direct, în două tururi de scrutin.

Potrivit expunerii de motive, proiectul are drept scop reglementarea scrutinului majoritar, în două tururi.

Prin proiect, se stabileşte o normă de reprezentare de un senator la 180.000 de cetăţeni şi un deputat la 90.000 de cetăţeni, care are ca rezultat reducerea numărului actual de parlamentari la 254 de deputaţi şi 127 de senatori.

De asemenea, proiectul vizează reorganizarea modului de desfăşurarea a alegerilor în Å£ară ÅŸi în străinătate, precum ÅŸi a referendumului, dar ÅŸi ‘deschiderea căii democratice a revocării parlamentarilor de către alegători’.

Democraţii au prevăzut, totodată, eliminarea pragului electoral, din ambele tururi de scrutin, astfel încât toate partidele, alianţele şi candidaţii independenţi participanţi la scrutin să aibă şanse să acceadă în Parlament.

În proiectul legislativ sunt reglementate, de asemenea, în detaliu, atribuţiile birourilor electorale, regulile campaniei electorale, posibilitatea organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale de a depune candidaturi în mai multe circumscripţii electorale, arondarea secţiilor din străinătate unei circumscripţii electorale din Bucureşti.

De asemenea, proiectul reglementează, pentru prima dată, registrul electoral, instrument modern de evidenţă electronică a alegătorilor, pe baza căruia se întocmesc listele electorale. ROMPRES/

Adauga un comentariu

*