Mihai-Răzvan Ungureanu, nominalizat director al SIE

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, luni dimineaţă, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, propunerea de numire a lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, propunerea a fost făcută în temeiul art. 65/lit.b, din Constituţia României.

Postul de director al SIE a rămas liber în primăvara acestui an, când Claudiu Săftoiu a demisionat din funcţie, în urma scandalului privind interceptările telefonice. După plecarea lui Săftoiu, au fost vehiculate mai multe nume care ar fi preluat această funcţie, ultimul dintre ele fiind cel al fostului ministru al Afacerilor Externe liberalul Mihai-Răzvan Ungureanu.

Claudiu Săftoiu şi-a înaintat demisia din funcţie pe 19 martie, iar preşedintele Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a fost informat asupra acesteia.

Audiat la începutul lunii martie de comisia parlamentară care analiza propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Claudiu Săftoiu a afirmat că SIE desfăşoară acţiuni operative pe teritoriul României, inclusiv interceptări telefonice.

Săftoiu a susţinut că SIE face interceptări în baza unui mandat emis de procurorul general, în condiţiile în care legea prevede că mandatul pentru ascultarea telefonului unei persoane trebuie emis de un judecător.

Ulterior, el a admis că s-a exprimat greşit. Săftoiu a fost director al SIE doar cinci luni.

Primele nume vehiculate pentru preluarea postului de director al SIE au fost cele ale profesorului Radu Carp, de la Facultatea de ştiinţe politice din cadrul Universităţii Bucureşti, şi cel al consilierului prezidenţial Mihai Stănişoară.

Un alt nume vehiculat ca succesor al lui Săftoiu a fost cel al vicepreşedintelui social-democrat Cristian Diaconescu. Numirea sa în funcţia de director SIE ar fi urmat să aibă loc imediat după ce legile siguranţei naţionale ar fi fost adoptate de Senat. În schimb, Diaconescu a susţinut că nu este interesat să ocupe această funcţie, în cazul în care i s-ar propune.

Şi numele deputatului PD Cezar Preda a fost vehiculat, la un moment dat, de presa centrală ca fiind un posibil succesor al lui Săftoiu. Preda a susţinut, însă, că nici el nu este interesat de această funcţie.

La începutul săptămânii trecute, pe 12 noiembrie, Partidul Social Democrat a făcut un nou apel către preşedintele Traian Băsescu să numească o persoană la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, social-democraţii considerând că este absolut necesar ca SIE să-şi reintre în atribuţii şi să se implice în situaţia milioanelor de români aflaţi în afara graniţelor ţării.

Adauga un comentariu

*