„Bacaul aproape ca nu are memorie”

Primarii de comune, reprezentanti ai unor institutii si autoritati judetene, preoti, arhitecti, artisti, ziaristi au luat parte zilele trecute la o dezbatere unde au fost invitati sa puna intrebari specialistilor in domeniul patrimoniului din cadrul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Bacau.

Dezbaterea, intitulata „S.O.S. – Patrimoniul cultural bacauan”, a avut loc joi, 15 noiembrie, la sediul Directiei. Pentru inceput s-a vizionat un film in care accentul a cazut in special pe prezentarea monumentelor de patrimoniu din judet care se gasesc intr-o situatie deplorabila din cauza fie a relei intentii fie a nepasarii. In dezbaterea care a urmat, nu s-au cautat neaparat vinovati: „Nu v-am invitat aici sa va certam, ci doar sa va punem pe gânduri.

Fata de alte orase, avem doar câteva monumente de patrimoniu – Bacaul aproape ca nu are memorie – daca nici pe acestea nu ne preocupam sa le pastram, s-ar putea sa fim aspru criticati de generatiile viitoare” – Petru Cimpoesu, directorul Directiei de Cultura. Bani s-ar gasi pentru pastrarea patrimoniului, daca ar fi mai mult interes in acest sens, adica sa se faca proiecte: „Directia de Cultura nu va poate da bani, dar va poate ajuta sa obtineti bani de la Ministerul Culturii, din fonduri europene, prin proiectele pe care le puteti realiza”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*