“Remember Gil Ionita”

Pentru a treia oara consecutiv, onestenii vor organiza un amplu spectacol in memoria regretatului cantautor Gil Ionita, considerat cel mai mare interpret de muzica folk din judetul Bacau.

La cea de-a III-a editie a spectacolului “Remember Gil Ionita” vor fi prezenti, la fel ca si in anii trecuti, mai multi interpreti de muzica folk, cum ar fi Ion Moraru, Tiberiu Ionita (fiul lui Gil), Florin Bejan, Mihai Teleaga, George {tirbat, Augustin si Ionut Vasiliu. Insa cap de afis va fi Ducu Bertzi, care va sustine un recital extraordinar, iar in deschidere va evolua trupa de teatru “Onestin”, care va prezenta piesa “Circul lui Visniec”, cu care a castigat marele premiu al Festivalului international de teatru “George Constantin”, desfasurat anul acesta, la Bucuresti. Spre deosebire de editiile anterioare, organizate in aula Bibliotecii “Radu Rosetti”, spectacolul de anul acesta se va desfasura la Casa de Cultura din Onesti, unde numarul de locuri in sala este mult mai mare, iar scena este mai potrivita pentru piesa de teatru prezentata de trupa “Onestin”.

Un impatimit al muzicii folk

Nascut la Onesti, in 1952, Gil Ionita s-a dedicat muzicii folk inca de pe timpul cand era student, perioada in care a infiintat “Flacara folk ‘73”, impreuna cu Ion Moraru si Radu Taga. Din 1973, a fost cooptat de Adrian Paunescu in cenaclul “Flacara”, unde a activat pana in 1989. Desi se stabilise de ani buni in Bacau, unde a avut si o frumoasa cariera in avocatura, Gil Ionita nu a uitat de orasul in care s-a nascut si a revenit de nenumarate ori la Onesti, unde a incercat sa readuca muzica folk in atentia publicului, mai ales dupa ce acest gen muzical intrase intr-un nemeritat con de umbra.

Alchimistul sufletului

Alaturi de Romeo Ifrim, Lica Chitcan, Mihai Teleaga, Andrei Almasi sau Vali Mardare, cunoscuti de la formatiile “Balada” si “Miorita”, precum si de la cenaclurile “Flacara” si “Serbarile Scanteii Tineretului”, Gil Ionita a initiat mai multe proiecte la Onesti, cum ar fi “Conspiratia folk pe Valea Trotusului” sau “Laboratorul de muzica”, cel din urma fiind continuat si in prezent, inclusiv de catre fiul sau, Tiberiu Ionita. Gil Ionita s-a stins din viata pe 20 ianuarie 2004, dar piesele lui sunt ascultate an de an la Onesti, printre cele mai cunoscute figurand “Din batrani”, “Toamna”, “Sa ne iubim”, “A treia pace mondiala”, “Capul lui Mihai Viteazul” sau “Lasati-ma sa merg pe bicicleta”.

Florin TANASE

Comentarii

  1. nicu chiriac a zis:

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA! L-AM CUNOSCUT PERSONAL. MI-A FOST AVOCAT… UN MARE OM. PACAT CA CEEA CE E FRUMOS TINE PUTIN. CE BINE ERA DACA AR FI CANTAT SI POLITICIENII! DIN PACATE, „MUZICA” LOR NU NE MAI ATINGE, DE MULTA VREM, INIMA. DUMNEZEU SA-L AIBA IN PAZA PE CEL CE A FOST GIL IONITA!

  2. Dumnezeu sa-l ierte. L-am cunoscut pe Gil Ionita in data de 1 mai 1983 ( eu eram copil ), la Cluj Napoca, in zona de agrement din cart. Gheorgheni( azi nu mai există nici acea zona, nici Gil Ionita ). Era impreuna cu mai multe persoane, printre care il retin pe Arpad Domokos, au cantat amandoi asa, ca la iarba verde, eu am cantat cu ei Sa ne iubim si un cantec al lui Arpad, Oltenii lui Tudor. Eram fascinat de Cenaclul Flacara, care a avut un spectacol la Sala Sporturilor cu o seara inainte.

Adauga un comentariu

*