Prima variantă a proiectului pentru aducerea românilor din străinătate

O primă formă a proiectului de act normativ pentru aducerea pe piaţa autohtonă a muncii a românilor din străinătate va fi prezentată Guvernului peste 10 zile, a declarat marţi, pentru Rompres, coordonatorul echipei interministeriale pentru acest proiect, Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse /MMFES/.

Derzsi a afirmat că proiectul va conţine măsuri concrete pentru stimularea întoarcerii acasă a românilor, pentru reducerea deficitului de forţă de muncă în România, dar nu a oferit detalii despre aceste măsuri.

Prezent la Congresul NaÅ£ional al Blocului NaÅ£ional Sindical /BNS/, oficialul MMFES a mai spus că ‘rezervorul’ intern de forţă de muncă despre care se afirmă că nu este folosit ÅŸi stimulat ÅŸi care ar face mai puÅ£in necesară aducerea în România de lucrători din străinătate are probleme, atât de mobilitate teritorială, cât ÅŸi profesională.

Analizele de profil arată că potenţialii lucrători nu acceptă locuri de muncă nici chiar la 50-60 kilometri de domiciliu, chiar dacă sunt bine plătite, iar rata de formare profesională prin centrele ANOFM este de numai 16-18 la sută.

Potrivit estimărilor oficiale, deficitul pe piaţa muncii din România este de circa 0,5 milioane persoane.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu consideră că deschiderea economiei pentru forţa de muncă din alte state nu este prioritară, atâta vreme cât România dispune încă de resurse interne pentru acoperirea deficitului de muncitori.

‘Nu sunt atât de tentat să deschidem porÅ£ile pentru aducerea de forţă de muncă din străinătate în România atât timp cât există încă un rezervor important de forţă de muncă în România care nu este suficient folosit’, a afirmat marÅ£i primul-ministru, la Congresul Blocului NaÅ£ional Sindical.

În opinia sa, una dintre modalităţile principale de acoperire a deficitului actual de forţă de muncă este revenirea în ţară a românilor care lucrează în străinătate, în condiţiile în care există domenii, precum construcţiile, în care se poate câştiga mai bine în România. ROMPRES

Adauga un comentariu

*