Liberalii au criticat ieşirea lui Cioroianu în plină campanie, Tăriceanu i-a luat apărarea

Şedinţa Biroului Politic central al PNL nu s-a soldat cu nicio decizie în privinţa ministrului Cioroianu, deşi deputatul Relu Fenechiu a ridicat problema, afirmând că ieşirea total nefericită a şefului diplomaţiei, în plină campanie electorală, afectează imaginea partidului.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru NewsIn că deputatul Relu Fenechiu a deschis subiectul în şedinţa Biroului Politic Central al partidului, plecând de la premisa că declaraţiile lui Cioroianu, catalogate de unii ca fiind de factură nazistă, aduc prejudicii partidului, exact în perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European. Fenechiu, relatează sursele citate, a cerut lămuriri în legătură cu semnalele de alarmă făcute publice de pesedistul Cristian Diaconescu, dorind să se clarifice dacă există sau nu presiuni din partea oficialilor europeni care ar dori demiterea lui Cioroianu. Fenechiu ar fi argumentat că, în raport cu gravitatea declaraţiilor lui Cioroianu şi a efectelor acestora, PNL ar trebui să ia atitudine şi să adopte o anumită poziţie publică.

Premierul Tăriceanu le-ar fi comunicat colegilor de partid că regretă incidentul, dar nu se pune problema schimbării lui Cioroianu. „Eu i-am spus să îşi ceară scuze ÅŸi a făcut-o”, a replicat Tăriceanu. ÃŽn context, mai relatează sursele citate, Tăriceanu le-a mai spus liberalilor că i-a cerut lui Cioroianu să trimită ÅŸi o adresă Consiliului NaÅ£ional de Combatere a Discriminării în care să îşi ceară scuze ÅŸi să îşi declare disponibilitatea de a merge la audieri pentru a clarifica situaÅ£ia. Tăriceanu a mai susÅ£inut că aceste demersuri ar fi suficiente, în timp ce unii liberali susÅ£in că este mai bine pentru partid să nu amplifice scandalul prin luări de poziÅ£ie de disociere faţă de ministru.

Potrivit aceloraşi surse din cadrul BPC, intervenţia lui Fenechiu nu a fost dublată de criticile altor lideri PNL, cu toate că vicepreşedintele Puiu Haşotti era extrem de nemulţumit, săptămâna trecută, de prestaţia ministrului Cioroianu. Totuşi, el a avut în şedinţa BPC o atitudine ceva mai ponderată. Vicepreşedinţii Norica Nicolai, Crin Antonescu şi Ludovic Orban au absentat de la şedinţa conducerii PNL.

La intrarea în ÅŸedinÅ£a Biroului Politic Central al PNL, de luni dimineaÅ£a, Cioroianu a recidivat ÅŸi a spus că deportarea infractorilor în deÅŸertul egiptean nu este o soluÅ£ie ÅŸi oricum „n-o să se întâmple curând”. Ulterior, el a admis că unii colegi liberali i-au făcut reproÅŸuri „amicale” ÅŸi a negat faptul că unii oficiali europeni, printre care preÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-ar fi cerut demisia, aÅŸa cum a susÅ£inut purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu. VicepreÅŸedintele PNL Puiu HaÅŸotti a susÅ£inut ÅŸi el că subiectul Cioroianu este închis ÅŸi că ministrul ar beneficia în continuare de sprijinul PNL ÅŸi al Executivului.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso nu a făcut niciun comentariu la adresa niciunui politician român şi nu i-a cerut premierului român să îl demită pe ministrul de externe Adrian Cioroianu, a declarat luni pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

Pe de altă pare, conducerea PSD a cerut tot luni demisia ministrului Cioroianu.

Comentarii

  1. Iar avem balci politic…in loc sa se gandeasca si ei la ceea ce fac,la cum fac din punct de vedere politic,tot ceea ce ii preocupa sunt dicutiile superficiale in contradictoriu…

Adauga un comentariu

*