Conflicte de munca la Onesti: Someri in pragul iernii

Cateva sute de onesteni, de la Rafo si de la Termon SRL, si-ar putea pierde locurile de munca in urmatoarele luni, motiv pentru care la cele doua societati au fost declansate conflicte de munca, ajunse acum pe rolul instantelor de judecata. La Tribunalul Bacau exista 3 dosare pe rol, unul deschis de Sindicatul “Rafinorul”, impotriva SC Rafo SA, si doua de Sindicatul “Termoenergetica”, impotriva SC Termon SRL si SC Termon CT SA Onesti.

Bani mai putini pentru salarii la RAFO

zona_preuzinala___rafinori.jpgInca din primavara acestui an, la Rafo au inceput sa fie luate masuri pentru scaderea fondului de salarizare. Multe din drepturile banesti ale angajatilor au fost pierdute ca urmare a unei evaluari la nivelul tuturor posturilor existente, pentru care s-au intocmit si niste punctaje.

S-a ajuns pana acolo incat unele posturi destinate angajatilor cu studii superioare au fost transformate in functii pentru salariati cu studii medii si, de exemplu, un economist s-a trezit azvarlit pe post de tehnician, cu o reducere semnificativa si a drepturilor banesti. Intre Sindicatul “Rafinorul” si administratia de la Rafo s-au purtat negocieri extrem de tensionate in primavara.

Dupa inregistrarea, in luna mai, a noului Contract Colectiv de Munca – CCM, prin care salariatii si-au pierdut o parte din drepturile banesti, a urmat o noua runda de negocieri, in aceasta toamna. Partile au ajuns la un acord, privind majorarea salariilor cu 5 %, acordarea de tichete de masa si reluarea negocierilor in ianuarie 2008, clauze ce urmau sa apara intr-un Act aditional la CCM. Insa conducerea de la Rafo nu a mai recunoscut intelegerea si a majorat salariile doar pe luna octombrie, cu 5 %, prin decizie semnata de directorul general.

“Nu vor sa semneze actul aditional, pentru ca nu vor sa-si asume obligatia de a majora permanent salariile”, sustine viceliderul sindical George Plaisanu.

Cate 29 pe luna

Pe de alta parte, conducerea de la Rafo incearca in continuare sa mai micsoreze fondul de salarii si, cum nu mai poate sa faca alte evaluari si punctaje, a trecut la concedieri, urmand sa disponibilizeze cate 29 de angajati in fiecare luna. In replica, sindicalistii s-au adresat justitiei, cerand anularea inregistrarii CCM din luna mai, care permite disponibilizarile masive, pe motivul reglajului asupra fondului de salarizare.

Salariatii de la Termon nu au nicio protectie

Situatia de la Termon a fost complicata de existenta a doua societati cu acelasi nume, un Termon SRL si un Termon CT SA.

Societatea pe actiuni, infiintata in toamna anului trecut, a preluat de la SRL toata activitatea de producere si furnizare a energiei termice, precum si centralele termice de cartier si retelele de termoficare, dar numai 65 de angajati. Termon SRL a ramas sa se ocupe doar de lucrari de reparatii tehnico-sanitare, cu un efectiv de 85 de salariati.

Sindicatul “Termoenergetica”, infiintat initial in cadrul SRL-ului, s-a extins si asupra SA-ului, incluzandu-i ca membri si pe angajatii de la Termon CT SA, insa nu a reusit sa incheie niciunul dintre cele doua CCM-uri, motiv pentru care a deschis doua procese la Tribunalul Bacau.

Administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, a declarat ca sindicalistii au pretins, in cazul SRL-ului, sa se aplice contractul la nivel de ramura, adica cel din domeniul “Energie electrica, termica, petrol si gaze”, activitati ce nu mai au nicio legatura cu obiectul de activitate ramas la Termon SRL, adica “Lucrari de reparatii tehnico-sanitare” (cod CAEN 4533). Iordache a mai spus ca nici in cazul Termon CT SA nu se poate aplica contractul la nivel de ramura, pentru ca acesta a fost semnat de Federatia Patronala Energetica, iar firma de termoficare nu s-a afiliat la nicio structura patronala.

Doar cativa scapa

Mai grav este faptul ca, in lipsa CCM, angajatii de la Termon SRL au ramas fara nicio protectie, mai ales acum, cand SRL-ul a intrat in procedura de lichidare, la cererea facuta de Termoelectrica, pentru o datorie de peste 212 miliarde de lei vechi. Doar cativa dintre ei vor scapa de somaj, prin transfer la Termon CT SA, unde urmeaza sa se ocupe de interventiile la centralele de cartier, in caz de avarii.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. asa este dle leu

Adauga un comentariu

*