Premierul Tăriceanu îi îndeamnă pe români să participe la europarlamentare

Informarea cu privire la temele europene şi participarea la viitoarele alegeri europarlamentare reprezintă un test important pentru România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, afirmă premierul Călin Popescu-Tăriceanu, într-un mesaj dat publicităţii duminică, în care îi îndeamnă pe români să meargă la vot în ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

ÃŽn mesajul intitulat „Primele alegeri europene din România”, ÅŸeful Executivului subliniază că alegerile din 25 noiembrie reprezintă un pas major pentru toÅ£i românii, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, ÅŸi un test important pentru România.

„Avem acum ocazia să ne trimitem reprezentanÅ£i aleÅŸi în forul legislativ al Uniunii Europene, care să contribuie la procesul decizional european ÅŸi să susÅ£ină, în acelaÅŸi timp, interesele României”, afirmă primul-ministru.

Totodată, el atrage atenţia că statutul de membru al Uniunii înseamnă şi responsabilităţi.
„Exprimarea opiniei la urne pentru desemnarea reprezentanÅ£ilor României în Parlamentul European nu reprezintă doar un drept al fiecăruia dintre noi ca cetăţeni europeni, ci ÅŸi una dintre responsabilităţile ce ne revin”, se arată în mesaj.

Procesul decizional din UE se desfăşoară pe mai multe paliere, iar unul dintre cele mai importante este Parlamentul European.
„Deciziile din Uniunea Europeană nu mai sunt doar o dimensiune a politicii externe a României, ci fac parte integrantă din politicile interne, pentru că deciziile care se iau la nivel european influenÅ£ează viaÅ£a fiecărui cetăţean al Uniunii, deci ÅŸi viaÅ£a românilor. De aceea, fac un apel către românii cu drept de vot să meargă pe 25 noiembrie la scrutinul european ÅŸi să îşi trimită reprezentanÅ£i în Parlamentul European”, îndeamnă Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, premierul subliniază că este important ca românii să se informeze şi să voteze în deplină cunoştinţă de cauză.
„Este important să mergem la vot bine informaÅ£i asupra activităţii Parlamentului European ÅŸi asupra construcÅ£iei europene. Fac apel la români să se informeze asupra temelor europene. Să nu rămânem atraÅŸi doar de subiectele de politică naÅ£ională pentru că, în Parlamentul European, cei 35 de eurodeputaÅ£i români vor lucra pentru toÅ£i cetăţenii europeni, pe teme europene. Trebuie, totodată, ca cetăţenii români să ÅŸtie clar faptul că au acces la europarlamentarii pe care îi aleg. AceÅŸtia au obligaÅ£ia să îşi petreacă o parte din timpul de lucru în circumscripÅ£ia unde au fost aleÅŸi, astfel încât cetăţenii să poată comunica cu ei”, arată ÅŸeful executivului.

În mesajul său, primul ministru subliniază că alegerile europarlamentare reprezintă şi prima ocazie de a merge la vot şi pentru tinerii care s-au născut în 1989, premierul exprimându-şi încrederea că tinerii vor veni la urne şi că vor înţelege pe deplin semnificaţia votului lor la acest scrutin european.
„Fiecare ÅŸtampilă aplicată pe buletinele de vot la 25 noiembrie contează pentru felul cum va fi reprezentată România în PE ÅŸi pentru viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit cu toÅ£ii atât de mult să fim membri ai Uniunii, iar acum avem cu toÅ£ii ocazia să ne aducem contribuÅ£ia personală la construcÅ£ia europeană”, concluzionează mesajul primului-ministru, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.ROMPRES

Adauga un comentariu

*