Barroso acuza: Italiei nu i-a pasat de integrarea tiganilor

Intr-un interviu publicat, duminica, de cotidianul italian La Repubblica, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, declara ca Italia „nu a solicitat niciodata” fonduri europene pentru integrarea tiganilor.

Barroso a criticat si atitudinea permisiva a autoritatilor italiene in privinta taberelor nomade de la periferia marilor orase.

Declaratia lui Barroso vine dupa ce premierul italian Romano Prodi si omologul sau roman Calin Popeascu Tariceanu, au solicitat, miercuri, Comisiei Europene sa „faca mai mult” pentru integrarea sociala a tiganilor.

„Fondul Social European prevede programe specifice pentru integrarea comunitatii rrome” si „un total de 275 de milioane de euro au fost deja virati” Romaniei, Bulgariei, Spaniei, Poloniei, Ungariei si Cehiei, a precizat presedintele Comisiei Europene in interviu.

Italia insa nu a primit niciun ban, „pentru ca Italia nu a cerut niciodata acces la aceste programe”, a tinut sa sublinieze Barroso.

„Suntem gata sa platim, dar trebuie sa o facem pe baza cererilor tarilor membre”, a mai explicat el.

Barroso: „Nu vreau sa aiba cineva impresia ca de fiecare data cand exista o criza este vina Europei”

Barroso a criticat si atitudinea autoritatilor italiene fata de taberele de tigani de la periferia marilor orase. El a precizat ca Bruxellesul nu are nicio vina daca o intr-o tara membra autoritatile permit formarea unor astfel de tabere.

„Sunt gata sa sprijinim eforturile tarilor membre. Dar vreau sa reamintesc ca inainte de orice, exista o responsabilitate nationala, regionala si a autoritatilor locale. Ar fi de neconceput sa ne asteptam ca autoritatile europene sa promoveze integrarea in teritoriu”, a mai subliniat Barroso.

„Nu vreau sa aiba cineva impresia ca de fiecare data cand exista o criza este vina Europei”, a conchis presedintele Comisiei Europene.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*