„Victoria PSD va da semnalul schimbarii politice in Europa”

Interviu cu deputatul Gabriel Vlase, presedinte executiv al PSD Bacau

gabriel vlase– Domnule Vlase, Partidul Social Democrat, parte a Partidului Socialist, nu se afla la putere in Parlamentul Europei. Popularii sunt cei care detin majoritatea, ei fac jocurile, cu ei ar trebui sa voteze romanii, cu PD, PNT sau UDMR adica. E logic, nu-i asa?

– Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar e o logica destul de paguboasa aceasta a dumneavoastra. Si va voi demonstra imediat. Stiti cine a facut tot posibilul pentru a amana aderarea Romaniei la Uniunea Europeana? Partidul Popular, acest conglomerat de doctrine si interese care aduna aproape pe oricine sub aripa sa numai si numai in scopuri politice. Si asta nu este totul, popularii avand la activ foarte multe lucruri care numai „populari” nu-i fac, cel putin in ochii electoratului din tarile mai vechi in Uniunea Europeana.

– Se poate interpreta ca incercati sa discreditati adversarul politic, mai ales acum, in campania electorala.

– Nu-i discreditez eu, o fac ei singuri. Cum altfel poate fi considerata opozitia lor la initiativa noastra, a socialistilor, de a impune un salariu minim in toate tarile Uniunii? Ale cui interese le apara ei? Ale celor care muncesc din greu pentru a-si castiga existenta? In niciun caz! Dar PSD si partenerii din Partidul Socialistilor Europeni vor reusi sa ofere romanilor salarii europene, cu toata impotrivirea prietenilor domnilor Boc, Milut si Bela.

– Si totusi, ei au fost votati de cei mai multi dintre europeni.

– Sunt convins ca a fost doar o conjunctura ajungerea lor la statutul de majoritari in Parlamentul European. Sunt convins ca Romania va da, la 25 noiembrie, semnalul schimbarii politice in Europa prin victoria PSD.

– Sunteti optimist, domnule Vlase, insa sondajele spun altceva.

– Nu sunt foarte „batran” in politica, dar am invatat trucurile cu sondajele de opinie. Sunt praf in ochi si mijloc de manipulare. Momentul adevarului este cel in care stai de vorba cu oamenii, si aici nu ma refer la membrii de partid adunati la mitinguri electorale. Trebuie sa ai valoare ca sa-i convingi, iar PSD are echipa cea mai buna, fara indoiala. Sa si exemplific: acum vreo luna PD-ul statea pe la 40-45 la suta in anumite sondaje. Zilele trecute, aceleasi institute de sondare a opiniei publice ii prezentau pe democrati la doar 32 la suta. De unde aceasta prabusire de zece procente? Doar nu s-a produs nimic spectaculos, PD-ul e tot in opozitie si nu a facut nicio greseala in afara de cele cu care ne-am obisnuit!


– Oricat de buni ar fi oamenii, este foarte greu, daca nu imposibil, sa te impui acolo, mai ales ca roman.

– Dati-mi voie sa va contrazic din nou.

– Da, dar tot cu exemple.

– Am cel mai bun exemplu din cate se pot da -Adrian Severin. Este de departe cel mai competent si mai activ europarlamentar roman. Ganditi-va ca Severin, impreuna cu Alain Lamassoure, a rezolvat una dintre cele mai grele probleme ale Uniunii Europene, distribuirea mandatelor nationale in Parlamentul European. Dupa ce si-au batut capul ani intregi fara a gasi o solutie, politicienii Uniunii au imbratisat propunerea lui Adrian Severin, una care leaga legitimitatea politica a europarlamentarilor de realitatea demografica din tarile membre.

Cei din Comisia de afaceri constituÅ£ionale a PE cred ca au multumit Cerului ca PSD are un asemenea om acolo. Nu intamplator prestigioasa publicaÅ£ie europeana „European Voice” l-a propus pentru premiul „Parlamentarul European al anului 2007”. Si nu doar jurnalistii au optat pentru el, ci si personalităţi europene de marcă: ministrul de externe suedez Carl Bildt si fostul comisar european pentru concurenta, Mario Monti. Eu sunt convins ca Adrian Severin va castiga, poate impreuna cu Alain Lamassoure.

– Si totusi, Titus Corlatean e primul pe lista candidatilor PSD…

– Deci nu e bine sa fie cap de lista un tanar social-democrat cinstit si capabil? Cine sa-i mai inteleaga pe cei care ne critica? Glumeam pe jumatate. Vorbind serios, cred ca Titus este unul dintre cele mai bune produse ale politicii romanesti din ultimii ani, a dovedit-o si ca secretar general al PSD, si ca parlamentar roman, si ca europarlamentar. Si pentru ca se tot vorbeste de primenirea clasei politice, iata ca noi chiar schimbam ceva. Uitati-va la lista PSD: Titus, Daciana Sarbu, Catalin Nechifor de la tineret, Adriana Ticau, Gabriela Cretu – toti sunt din tanara garda de politicieni. Bineinteles ca nu puteau sa lipseasca oamenii cu experienta, de care este nevoie, orice ar spune unii si altii, dar tinerii sunt majoritari. Ei bine, priviti listele celorlalti, inclusiv a PD-ului mult iubit de domnul Basescu. Cate o figura mai noua ici-colo, in rest tot vechii mohicani pe care-i stim de ani si ani. Si atunci, cum ramane cu nevoia de primenire, cu schimbarea mult trambitata?

– Tineretea iti da entuziasm, ceea ce este necesar, dar nu suficient. Cum se vor descurca colegii dumneavoastra din „garda tanara”?

– Foarte bine, ca si pana acum! Adriana Ticau este binecunoscuta pentru pledoaria sa in favoarea ridicării restricÅ£iilor pentru romani pe piaÅ£a europeană a forÅ£ei de muncă, dar si pentru servicii publice de calitate ÅŸi accesibile pentru toÅ£i cei aproape 500 de milioane de cetăţenii UE. Tot ea a avut curajul sa ceara reducerea birocratiei in statele membre, ceea ce spune mult despre atitudinea oamenilor nostri in Parlamentul European. Si sunt multe asemenea luari de pozitie si demersuri concrete.

– Care nu prea se vad, nu prea se aud.

– In toata harmalaia creata de paruiala dintre presedinte si premier e greu sa mai distingi ceva. Scandalurile fura atentia, o directioneaza catre chestii superficiale, care n-au legatura cu viata oamenilor. Nu se stie, de exemplu ca PSD, prin Cristian Dumitrescu, a strans semnaturi in Parlamentul Europei pentru salvarea Parcului Bordei din Bucuresti. Din prima zi, peste 50 de europarlamentari au semnat si credem ca vom salva aceasta zona verde de lacomia afaceristilor protejati de primarul Videanu.

– Sunt importante si parcurile, insa mi se pare mai urgenta reglementarea situatiei romanilor pe piata muncii din Uniune.

– Pentru asta se lupta socialistii din Parlamentul Europei cu popularii, pentru ca romanii sa fie tratati corect in toate tarile membre. Daca aveam un statut corect, nenorociri precum cea din Italia nu apareau. PSD are tot sprijinul grupului socialist si cred ca vom infrange opozitia dreptei, careia nu-i pasa de cei care sunt discriminati economic. Ei au alte preocupari decat viata oamenilor, dar pentru noi, socialistii, aceasta este preocuparea de capatai.

– Daca ar fi asa de simplu. Stiti foarte bine ca in politica totul se negociaza si, uneori, rezultatul nu este cel la care te asteptai.

– Bineinteles ca stiu, am invatat si asta, chiar daca nu mi-a placut. Dar se pot obtine victorii importante, care nu par spectaculoase. Uitati inca un exemplu; ieftinirea tarifelor de roaming in interiorul Uniunii Europene.

– N-o sa-mi spuneti ca tot socialistii…

– Ba va spun! Si va mai spun ca am reusit cu sprijinul Comisiei Europene, AsociaÅ£iei Europene a Consumatorilor ÅŸi altor catorva instituÅ£ii in campania de a face obligatorie stabilirea de preÅ£uri mici, astfel incat romanii si bulgarii sa nu plateasca mai mult decat germanii, francezii sau italienii… Important este sa stii sa-ti gasesti aliati.

– Intr-o Europa-mamut, ce sanse are Romania?

– Are atatea sanse cate isi ofera. De aceea trebuie sa alegem atent pe 25 noiembrie. Lucrurile nu sunt deloc simple, mai ales cand e vorba de decizii importante pentru tari si regiuni. PreÅŸedintele grupului socialist din Comitetul Regiunilor, Mercedes Bresso, a accentuat nevoia recunoaÅŸterii importanÅ£ei guvernelor locale ÅŸi regionale pentru viaÅ£a democratică a Uniunii, pentru legitimarea proiectului European ÅŸi pentru a garanta succesul implementării politicilor Uniunii Europene. PSD vrea ca hotararile importante pentru comunitate sa fie luate aici, nu la nu stiu ce intrunire europeana. Asta ne desparte pe noi de populari, care vor sa distanteze europenii de centrele de decizie. Nu vor reusi. Noi, ca romani, ne vom bate pentru ca sa fim lasati sa avem ultimul cuvant la noi acasa, bineinteles respectand cadrul legislativ european. Dar atat, nici mai mult, nici mai putin.

– Va multumesc.

– Si eu va multumesc, dar as vrea sa mai spun ceva important bacauanilor. Pe 25 noiembrie sa voteze candidaÅ£ii Partidului Social Democrat pentru că, votand PSD, votăm partidul SocialiÅŸtilor Europeni, adică votăm partidul care a sprijinit Romania să devină membru al Uniunii Europene, votăm partidul care se luptă pentru salariul minim european, care se luptă pentru reducerea preÅ£ului la medicamente. Sa alegem partidul care luptă pentru Romania Sociala, o tara in care oamenii si viata lor conteaza, nu profitul si pofta de putere.

A consemnat Nelu BROSTEANU

Comentarii

  1. Bafta PSD dar mai se poate face ceva cind nimanui nu-i pasa de nimeni.

Adauga un comentariu

*