Factor agravant al cancerului de sân, identificat de cercetători

Cercetători americani au descoperit că o schimbare moleculară în interiorul unei proteine poate agrava o tumoare la persoanele bolnave de o anumită formă de cancer de sân, relatează AFP.

Această descoperire, realizată de medici de la Facultatea de medicină a Universităţii din New York, ar putea permite punerea la punct a unor medicamente mai bine specializate pentru lupta împotriva ‘cancerului de sân local avansat’, forma cea mai răspândită a acestei boli în ţările în curs de dezvoltare.

Cancerul de sân local avansat sau metastatic se caracterizează prin prezenţa unei tumori de mărimea unei prune care poate avea până la 10 centimetri diametru în momentul diagnosticării. El este descoperit în general într-un stadiu avansat.

Chiar şi cu tratamente potrivite, cancerul de sân metastatic este mai periculos decât celelalte forme de cancer de sân, în general diagnosticate mai devreme.

Echipa profesorului Robert Schneider a descoperit că o schimbare moleculară anormală într-o proteină îi permite tumorii maligne să se dezvolte. ‘Credem că schimbarea moleculară ar putea fi Å£inta unor noi terapii’, a indicat Schneider pentru revista Molecular Cell.

Cercetătorii au descoperit că două proteine (4E-BP1 şi eIF4G) sunt implicate în acest proces. Aceste proteine sunt prezente la un nivel ridicat la pacientele bolnave de cancer de sân local avansat, au constatat ei. Echipa profesorului Schneider preconizează, de asemenea, depistarea din timp a prezenţei acestor proteine pentru a încerca să diagnosticheze mai devreme dezvoltarea acestei forme de cancer.ROMPRES

Adauga un comentariu

*