Bacãul, la a IV-a editie a Forumului Regional de Investitii Nord-Est Romania

Forumul Regional de Investitii Nord-Est Romania, editia a IV-a, a fost organizat in aceste zile la Bacãu. Partenerii din acest an au fost Agentia Regionalã pentru Protectia Mediului Bacãu (ARPM), Primãria Bacãu, Consiliul Judetean (CJ Bacãu) si Institutia Prefectului.

Au fost prezenti reprezentanti ai ministerelor implicate in gestionarea viitoarelor programe finantate din fondurile structurale, reprezentanti mediului de afaceri, bãncilor si altor institutii finantatoare, oameni de afaceri etc. In deschiderea forumului, au luat cuvantul reprezentantii autoritãtilor locale bãcãuane, prefectul Gabriel Berca, presedintele CJ Dragos Benea, primarul Romeo Stavarache, alãturi de directorul executiv al ARPM Bacãu, Iulian Movilã si directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est, Constantin Apostol.

S-a precizat printre altele cã “Regiunea de Nord-Est si Bacãul reprezintã poli de crestere economicã, insã doar dacã lucrãm impreunã(…) Ca membri ai UE trebuie sã invãtãm cum s-au dezvoltat altii odatã cu integrarea europeanã”. Despre tema evenimentului din acest an (respectiv, definirea conceptului de “dezvoltare regionalã durabilã”), directorul ARPM Bacãu, Iulian Movilã, a precizat cã forumul reprezintã una din sursele de bazã ale obtinerii informatiei de ultimã orã privind “problematica de mediu.

Dezvoltarea regionalã durabilã in contextul inovãrii, adicã aplicarea celor mai noi tehnici, vizeazã o dezvoltare economicã puternicã. Beneficiem de un proiect pe care il aplicãm de doi ani sI jumãtate cu experti strãini din Italia, Grecia si Belgia. Anii urmãtori va creste gradul de absorbtie de fonduri, sunt ani decisivi, iar problematica din industria mare poate fi rezolvatã si la noi cu finantare din fonduri europene”.

Evenimentul din acest an a avut, pentru prima datã, douã componente. Este vorba despre forum, desfãsurat la SC Agricola International Bacãu intre1-2 noiembrie si deschis prin conferinta intitulatã “Dezvoltare regionalã durabilã in contextul inovãrii”.

A doua componentã o reprezintã “Bursa de contacte”, din 2 noiembrie, desfãsuratã la Parcul Industrial HIT Hemeiusi pe patru sectiuni: reprezentanti ai Autoritãtilor de Management si Organisme Intermediare pentru Programele Operationale Sectoriale 2007-2013; bãnci comerciale cu reprezentare in Regiunea Nord-Est; companii din sectorul constructii; organizatii de sprijinire a afacerilor si firme de consultantã. (Aida P.)

Adauga un comentariu

*