Cioroianu: Sper ca situaţia din Italia să nu creeze un precedent în UE

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat joi, într-o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice, că mai multe ţări membre ale UE urmăresc cu mare atenţie modelul italian al expulzărilor, însă şi-a declarat optimismul că acesta nu va deveni un precedent şi pentru alte state din Uniune.

„România trebuie să obÅ£ină o poziÅ£ie pe această problemă ÅŸi din partea UE. Au fost în această săptămână ÅŸi scrisoarea mea către domnul comisar Franco Frattini ÅŸi merge pe aceeaÅŸi idee ÅŸi scrisoarea comună de ieri a premierilor Tăriceanu ÅŸi Prodi către preÅŸedintele Comisiei, domnul Barroso. Sunt optimist în privinÅ£a răspunsului UE”, a spus Cioroianu.

El a adăugat că, din punctul de vedere al autorităţilor române, problema este simplă.

„Nu trebuie să devină regulă excepÅ£ia care ne-a alarmat pe noi, din cazul celor patru cetăţeni români care au fost expulzaÅ£i din Milano în 24 de ore, înainte de a fi anunÅ£ate ÅŸi autorităţile române”, a spus Cioroianu.

„Din nefericire, au mai fost cetăţeni români notificaÅ£i pentru expulzare, dar din fericire au primit acel termen de 30 de zile pentru a putea face recurs”, a spus Cioroianu.

Åžeful diplomaÅ£iei române a trimis la începutul acestei săptămâni o scrisoare comisarului Frattini prin care, în baza unei analize a MAE asupra decretului privind expulzările unor cetăţeni comunitari care sunt un pericol pentru siguranÅ£a publică, îi aduce la cunoÅŸtinţă „deficienÅ£ele juridice tehnice” reieÅŸite din aplicarea acestui decret de către autorităţile locale italiene.ROMPRES

Adauga un comentariu

*