Curtea Constituţională a respins contestaţia PRM de organizare a referendumului

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, ca fiind neîntemeiată contestaţia Partidului România Mare (PRM) privind decretul emis de şeful statului de organizare a referendumului pentru introducerea votului uninominal.

În urma deciziei CCR, referendumul pe tema votului uninominal va putea fi organizat odată cu alegerile europarlamentare, în data de 25 noiembrie. Hotărârea este definitivă, urmând ca să fie publicată în Monitorul Oficial.
ÃŽn 24 octombrie, preÅŸedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunÅ£at că va ataca la CCR decretul prezidenÅ£ial de organizare a referendumului, întrucât îl consideră ilegal, ”sfidând Legea nr. 3/2000”, prin neprecizarea unei date precise, ci a unui termen, situaÅ£ie în care toate procedurile scrutinului pot să fie desincronizate.

ÃŽn opinia acestuia, decretul ‘încalcă prevederile art. 90 din ConstituÅ£ie, care obligă la consultarea Parlamentului cu privire la referendumul ce urmează a fi iniÅ£iat, Parlamentul fiind consultat cu privire la un obiect al referendumului care în decret a fost modificat’.

Liderul PRM a afirmat că ”votul uninominal este o prostie” ÅŸi reiterează poziÅ£ia PRM de respingere a unui astfel de sistem electoral, adăugând că votul în circumscripÅ£ii uninominale ar facilita intrarea în Parlament a ”biÅŸniÅ£arilor ÅŸi mafioÅ£ilor”.

De asemenea, Vadim a menÅ£ionat că fixarea datei referendumului în aceeaÅŸi zi cu alegerile europarlamentare, ”o ÅŸmecherie a lui Traian Băsescu”, ar avea drept scop încercarea de a se frauda alegerile în favoarea PD.

”Cât despre demagogia lui (Traian Băsescu – n.r.) jenantă ÅŸi insultele adresate parlamentarilor, ar fi de dorit ca reformarea clasei politice să înceapă chiar cu el, Băsescu, care a jefuit Flota României”, a mai spus Corneliu Vadim Tudor.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în 23 octombrie, decretul privind organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Românii sunt chemaÅ£i să răspundă prin ‘da’ sau ‘nu’ la întrebarea: ‘SunteÅ£i de acord ca, începând cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul României, toÅ£i deputaÅ£ii ÅŸi senatorii să fie aleÅŸi în circumscripÅ£ii uninominale, în baza unui scrutin majoritar în două tururi?’.

Åžeful statului a explicat că, ‘la articolul 3 din decret, este stabilită data referendumului care va fi data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European, care vor fi organizate în anul 2007’.

‘Am optat pentru această formulare, pentru că data este cunoscută – 25 noiembrie, ÅŸi, în cazul în care va fi, eventual, modificată din motive tehnice, poate este vreme rea sau, Doamne fereÅŸte, s-ar putea să avem inundaÅ£ii, să nu fie nevoie să mai modific decretul’, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit ÅŸefului statului, unul din obiectivele organizării referendumului pentru votul uninominal îl reprezintă reformarea clasei politice româneÅŸti care, în opinia sa, este ”depăşită de nevoile, de inteligenÅ£a ÅŸi de aspiraÅ£iile poporului român”, ea trebuind ”primenită” chiar de poporul român.

”Referendumul face imposibilă modificarea legii. AÅŸa cum este formulată întrebarea, având în vedere antecedentele guvernamentale ÅŸi ale Parlamentului, nu aÅŸ exclude posibilitatea ca, în situaÅ£ia în care, undeva, în următoarele zile, cineva îşi va asuma responsabilitatea pentru o nouă lege electorală, foarte frumos, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, să modifice articolul care spune de când se aplică noua lege, să facă o trimitere la anul 2014 pentru introducerea votului uninominal. Dacă referendumul va fi validat prin participarea românilor, atunci nimeni nu va mai putea fi tentat să modifice data intrării în vigoare a legii votului uninominal”, a precizat Traian Băsescu. ROMPRES

Adauga un comentariu

*