Ţinta de inflaţie pe 2007 va fi depăşită

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, luni, că ţinta de inflaţie pentru 2007 va fi depăşită cu 1,8 puncte procentuale în ultimul trimestru al anului, inflaţia urmând să ajungă la 5,8 la sută, iar pentru 2008 se preconizează o depăşire de 0,6 puncte procentuale a nivelului prognozat.

‘Este pentru prima dată de când fac prezentări ale raportului privind inflaÅ£ia în România când toate riscurile semnalate de Banca NaÅ£ională s-au materializat’, a declarat luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Acesta a prezentat cauzele care au deteriorat ţinta de inflaţie pe 2007, punând pe primul loc creşterea accelerată a câştigurilor salariale şi necorelarea acesteia cu evoluţia productivităţii muncii. Isărescu a spus că la creşterea inflaţiei au contribuit şi adâncirea deficitului de cont curent, creşterea presiunilor asupra cheltuielilor publice specifice unei perioade electorale, amintind aici aprobarea noilor reglementări privind majorarea pensiilor, cu efect pe tot orizontul de prognoză privind evoluţia inflaţiei. Isărescu a menţionat şi accentuarea tensiunilor pe piaţa agroalimentară ca urmare a secetei şi atingerea unor noi recorduri istorice ale preţului petrolului.
Determinanţii inflaţiei în trimestrul trei au fost reprezentaţi de presiunile în creştere la nivelul mărfurilor alimentare, corecţia cursului de schimb în contextul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale şi dinamica alertă a câştigurilor salariale, a arătat guvernatorul.

Acesta a menţionat că fenomenul depăşirii ţintelor de inflaţie nu este singular şi nu doar în România.

„CreÅŸteri majore de preÅ£uri au avut loc nu doar în România ci ÅŸi pe plan internaÅ£ional. ÃŽn regiune, Rusia, Slovacia, Turcia, ÅŸi Ungaria au ieÅŸit ÅŸi ele din Å£intele de inflaÅ£ie”, a precizat Isărescu.
„Åži în cazul României bănuim, căci nu ÅŸtim cum a calculat FMI , creÅŸterea preÅ£urilor agroalimentare a fost de opt-nouă la sută”, a spus guvernatorul.

„Nu suntem un caz izolat. ÃŽn Europa se vorbeÅŸte chiar despre atingerea unui nivel de trei la sută al inflaÅ£iei în 2007. ÃŽn cazul României avem încă o pondere extrem de ridicată în IPC a produselor alimentare”, a spus Isărescu arătând că în mod surprinzător aceasta este cu mult mai mare decât în Bulgaria.

„România a avut o volatilitate pronunÅ£ată a performanÅ£ei anuale a sectorului agricol ÅŸi aceasta are încă din fericire, o agricultură puternic dependentă de natură”, a arătat guvernatorul BNR.
Pentru 2007 proiecţia de inflaţie este de 3,9 puncte procentuale, în timp ce ţinta se situează la patru puncte procentuale, plus/minus unu la sută. Pentru 2008, prognoza de inflaţie este de 3,7 la sută, iar ţinta de 3,8 puncte procentuale, plus/minus unu la sută. ROMPRES

Adauga un comentariu

*