ScenariÅŸtii americani au declanÅŸat luni greva pe termen nelimitat

Sindicatul care îi reprezintă pe scenariştii americani a anunţat luni declanşarea unei greve pe termen nelimitat, situaţie în care industria cinematografică de la Hollywood dar şi televiziunile comerciale americane vor fi paralizate, informează AFP recepţionată de Rompres.

”Continuăm negocierile dar am intrat în grevă pe termen nelimitat”, a declarat pentru agenÅ£ia franceză de presă Sherry Goldman, purtătoare de cuvânt a sindicatului scenariÅŸtilor, Writers Guild of America (WGA).

Scenariştii solicită primirea unui procent mai mare din veniturile rezultate din difuzarea producţiilor lor pe DVD şi prin Internet.

Ultima grevă generală a WGA, în 1988, a durat 22 de săptămâni. Ea a întârziat începerea sezonului de toamnă al televiziunii şi a costat studiourile de film 500 de milioane de dolari. Potrivit lui Jack Kyser, un economist din Los Angeles, o grevă cu o durată asemănătoare în prezent ar costa pierderi de cel puţin un miliard de dolari.

Telespectatorii şi cinefilii nu vor resimţi impactul grevei în primul moment. Marile studiouri de film dispun de o rezervă de scenarii care le permite să reziste o bună parte din anul 2008. Iar producătorii serialelor de televiziune au înregistrat suficiente episoade pentru a păstra antena până în ianuarie sau februarie.

În schimb, moderatorii talk show-urilor vor intra aproape imediat în criză, pentru că ei trebuie să fie alimentaţi zilnic cu cele mai noi glume şi ironii raportate la realităţile sociale, politice şi mondene, mai comentează agenţia citată.ROMPRES

Adauga un comentariu

*