PNL si Stavarache sunt acuzati ca pun talpi electorale

Nici nu a inceput bine campania electorala pentru alegerile europarlamentare ca au si aparut scandalurile. Tonul a fost dat de liderii bacauani ai Partidului Liberal Democrat, care si-au acuzat fostii colegi de partid, in speta Partidul National Liberal, ca se folosesc de institutii ale statului pentru a le boicota bunul mers al campaniei.

Adevarul se afla undeva la mijloc, politistii Sectiei II au actionat in conformitate cu prevederile Legii 373/2004, numai ca acest lucru nu a mai fost facut de la aparitia acestei legi si pana in prezent.

Conform celor declarate de Ioan Chiriac, presedintele filialei Bacau a PLD, scandalul a inceput vineri seara, cand la sediul partidului s-a prezentat un agent de politie, care i-a rugat sa-si postezele afisele doar in locurile special amenajate.

“A venit un politist, care ne-a comunicat ca avem afise electorale in locuri nepermise. Culmea este ca exact in acele locuri, cu mult inaintea noastra, au fost amplasate afise ale Partidului Liberal si nimeni nu s-a sesizat de prezenta lor. Le puteti vedea si dumneavoastra deoarece ele se afla si acum in acele locuri”, a spus Chiriac. Mai mult decat atat, luni seara, in jurul orelor 18, o masina de campanie a liberal-democratilor, dotata cu difuzoare prin care erau transmise mesaje electorale, a fost trasa pe dreapta de lucratorii Sectiei II Politie, care au cerut conducatorului auto o autorizatie eliberata de Primaria Bacau, prin care sa-i fie permisa “defilarea” prin oras.

Cum soferul masinii, Ioan Spiridon, nu avea acest gen de document, oamenii legi l-au rugat pe acesta sa se urce in masina si sa vina la sediul sectiei. “In timp ce ma deplasam prin centrul orasului, o masina de politie mi-a facut semnale acustice si luminoase sa trag pe dreapta. Ca sa nu blochez traficul, si asa foarte aglomerat, mi-am continuat drumul pana in zona statuii lui Stefan cel Mare, cand masina de politie mi-a blocat drumul.

Politistii mi-au solicitat o autorizatie pentru a desfasura astfel de activitati pe domeniul public, pe care nu o aveam, astfel ca m-au condus la sediul Sectiei II”, a declarat Spiridon, care indeplineste in cadrul partidului functia de vicepresedinte cu probleme de resurse umane.

„Seamana a hartuire”

Ulterior, liderul partidului, Ioan Chiriac, a luat legatura cu sefii Sectiei II, care au pemis masinii sa plece, dupa ce conducatorul acesteia i-a fost aplicat un avertisment…verbal. „Ceea ce s-a intamplat seamana a hartuire, cu atat mai mult cu cat campania era deja in plina desfasurare si nu este greu de imaginat ca in spatele acestui episod se afla chiar presedintele liberalilor bacauani, actualul primar, Romeo Stavarache „, a conchis Chiriac.

Politistii cunosc legea

Desi acest incident este nemaiintalnit in viata politica bacauana, politistii sustin ca au actionat in conformitate cu prevederile legii. Comisarul sef Stefan Alexa a declarat ca politistii au facut doar un act de constatare pe care l-au trimis la Biroului Electoral Judetean, pentru a lamuri situatia creata.

„Nu s-a pus niciun moment problema sechestrarii, deoarece conducatorul respectivei masini a fost condus la sectie doar pentru a da lamuri si nu din alte motive”, a precizat comisarul sef Alexa. Legea 373/2004, ce vizeaza cadrul juridic general pentru organizarea si desfasurarea alegerilor, precizeaza la articolul 55, alineatul 2, ca in campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul presei scrise si audiovizuale.

Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de lege. Tot in Legea 373, la articolul 97, alin. K, stipuleaza ca afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise este contraventie si se pedepseste ca atare.

Iaca si interpretarea!

Totusi, precizeaza la articolul 71, alin. 5 ca: “Afisajul electoral in alte locuri decat cele stabilite potrivit alin.(1) este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, dupa caz, al detinatorilor”.

Deloc lamuritoare este pozitia presedintelui BEJ Bacau, judecatorul Costica Pavel, care a declarat presei ca in situatia creata luni seara nu era nevoie de o autorizatie de la Primarie, care se elibereaza doar in cazul in care se organizeaza manifestatii sau mitinguri.

Desi a fost prezent in Bacau chiar in ziua urmatoare incidentului, presedintele PLD Theodor Stolojan nu a facut nicio referire la sechestrarea masinii de campanie a partidului sau. Intr-un discurs public, Stolojan nu a atacat in niciun fel liberalii care conduc judetul Bacau, chiar daca Guvernul Tariceanu este „clientul” numarul 1 atunci cand e vorba de acuzatii.

Atitudinea suspect-ingaduitoare a lui Stolo alimenteaza zvonurile despre o anumita protectie de care seful PNL Bacau Romeo Stavarache se bucura in cercuri foarte inalte, care ajung la Cotroceni.

Cristi AIOANEI

Adauga un comentariu

*