Milano a început să expulzeze români cu antecedente penale

Milano a început expulzarea unor români cu antecedente penale, susţin autorităţile, după ce recentul val de infracţiuni din Italia a fost pus pe seama afluxului de imigranţi din România, informează duminică din Roma agenţia Associated Press.

România a avertizat în legătură cu xenofobia care a început să-ÅŸi facă simÅ£ită prezenÅ£a în Italia, după ce câţiva români aflaÅ£i la cumpărături vineri seara într-un centru comercial au fost atacaÅ£i de un grup de 8-10 italieni mascaÅ£i, înarmaÅ£i cu cuÅ£ite ÅŸi răngi metalice. ”Trebuie să luptăm împotriva valului de xenofobie care se manifestă în Italia ÅŸi împotriva imaginii proaste pe care o au românii care muncesc acolo”, a declarat sâmbătă premierul român, Călin Popescu-Tăriceanu.

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a condamnat în modul cel mai ferm actul de agresiune asupra cetăţenilor români aflaţi în parcarea unui magazin din Roma şi a solicitat autorităţilor italiene competente să ancheteze de urgenţă acest caz, să identifice şi să pedepsească persoanele vinovate.

Ministrul Adrian Cioroianu va comunica autorităţilor abilitate italiene că întreaga opinie publică românească aşteaptă ca instituţiile statului italian să întreprindă măsurile necesare pentru ca astfel de acte xenofobe să nu se repete.

În seara de 2 noiembrie, în jurul orei 20,30, patru cetăţeni români au fost atacaţi de un grup de italieni. Agresorii purtau cagule şi căşti, erau înarmaţi cu bastoane şi sticle sparte.

Pe de altă parte, atacantului Fiorentinei, Adrian Mutu, i-au fost strigat slogane rasiste în timpul meciului de serie A cu Lazio, câştigat de echipa românului cu scorul de 1 la 0, în deplasare, pe Stadio Olimpico din Roma, raportează mass-media italiană sâmbătă, preluată de Reuters.

Fanii lui Lazio, cunoscuÅ£i pentru proferarea de sloganuri ÅŸi bannere rasiste, l-au înjurat în cor pe Mutu, l-au numit „Å£igan’, cu aluzie la originea sa română, ÅŸi au scandat sloganuri împotriva României.

Meciul Dinamo BucureÅŸti – Lazio, din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, desfăşurat în luna august, a fost marcat la rândul său de probleme generate de fanii lui Lazio.

Comunitatea română din Roma a fost în atenţia mass-media italiene în această săptămână în urma uciderii unei italience de 47 de ani de către un imigrant din România.

Comentând agresiunea comisă asupra românilor, ministrul italian de externe, Massimo D’Alema, a declarat pentru agenÅ£ia de presă ANSA că atacul este ”nedemn” de Italia.

Autorităţile din Milano au declarat că patru români cu antecedente penale au fost îmbarcaţi într-o cursă Alitalia şi trimişi la Bucureşti vineri noaptea, expulzarea a altor 12 români fiind de asemenea autorizată.

Acestea au au fost primele expulzări după ce guvernul de centru-stânga, al premierului Romano Prodi, confruntat cu o reacţie din ce în ce mai puternică din partea opiniei publice, a adoptat miercuri un decret care împuterniceşte autorităţile locale italiene să expulzeze cetăţeni UE consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice.

Prefectul oraÅŸului Milano, Gianvalerio Lombardi, recunoaÅŸte că există riscul ca atitudinea guvernului faţă de imigranÅ£i să genereze acte de violenţă, însă, susÅ£ine el,”trebuie trimis un mesaj foarte clar” că imigranÅ£ii care comit infracÅ£iuni nu vor fi toleraÅ£i în Italia. ROMPRES

Adauga un comentariu

*