Mardare: „In Parlamentul European trebuie sa lupti de zece ori, de o suta de ori mai mult pentru bacauani”

-interviu cu senatorul Radu Catalin Mardare, candidat PSD pentru Parlamentul Europei
catalin-mardare-cu-2-copii.jpg
– Ce lipseste politicienilor romani pentru ca oamenii sa-si schimbe parerea, destul de proasta, despre ei?

– In primul rand, politicienii nu trebuie sa uite ca sunt si ei… oameni. Sa nu-si piarda buna cuviinta fireasca, buna crestere invatata de acasa si, foarte important, sa nu fie aroganti

– Puterea corupe, puterea absoluta corupe absolut…

– Este adevarat, macar partial. Insa din betia puterii, ca din orice betie, te trezesti la un moment dat. Si iti este rusine, sau ar trebui sa-ti fie, de ceea ce ai facut. Nu rezolvi nimic cu aroganta, nici in relatia cu oamenii care tti-au dat votul, nici in cea cu alti politicieni. Trebuie sa pastrezi o masura, care este a adevarului si a sentimentelor neprefacute.

– Politica este si arta compromisului, dar, mai ales, arta disimularii.

– Cu prima parte pot fi de acord in parte. Si asta pentru ca poti ceda partial daca obtii ceva important pentru alegatorii tai, pentru judetul tau. De exemplu, noi, parlamentarii PSD, am incercat intotdeauna sa negociem in ultimii trei ani cu guvernul, cu ministrii alocarea de fonduri mai mari pentru Bacau. Din pacate, senatorii si deputatii de la PNL, mai ales, dar si cei de la PD nu ne-au sprijinit. Si cand nu ai alaturi partidele care sunt la Putere, nu ai prea multe sanse sa reusesti.

– Cu cine nu ati colabora sub nicio forma?

– Nu exista politician bacauan sau din orice alta parte, indiferent de partid, caruia sa-i refuz o mana intinsa, daca este in folosul comunitatilor si locuitorilor. Regret ca au fost prea putine ocaziile in care am avut posibilitatea sa colaborez pe proiecte concrete si utile. Poate ca trebuia sa insist si eu mai mult, dar cand te izbesti luni si ani la rand de refuzuri, cand ti se intoarce spatele doar pentru ca esti de la PSD, atunci cu cine sa construiesti? Singur nu poti, pentru ca politica inseamna sa muncesti impreuna, nu-i o aventura de unul singur.

– Lipsa perspectivelor de dezvoltare a judetului Bacau poate fi pusa si pe seama lipsei unor lideri puternici locali in structurile de conducere ale partidelor la nivel national?

– Cred ca da. Insa nu este singura cauza. Uitati-va la PNL, domnul Stavarache, presedintele organizatiei judetene Bacau, este si vicepresedinte la nivel national. Cate fonduri a primit judetul nostru? Suntem pe ultimul loc in Moldova ca finantare, ne-au luat-o inainte Neamtul Suceava, chiar si Vasluiul. De Iasi nu mai vorbesc, pentru ca iesenii au stiut sa directioneze, prin oamenii din guvern, bani foarte multi catre judetul lor. Ce a facut domnul Stavarache pentru bacauani? Centura ocolitoare a ramas in proiect, pentru aeroport nu s-a facut nimic, investitori puternici nu au venit. Ce folos ca are functie in PNL daca nu este in stare sa ajute comunitatea care l-a aruncat in inaltul politicii?

– Omul sfinteste locul, dar cum il sfinteste daca-i la asa departare, in Parlamentul European?

– Cum spuneam mai inainte, cu bun simt, cu pasiune, dar si cu o competenta dovedita. Este adevarat ca Parlamentul European este o institutie in care trebuie sa lupti de zece ori, de o suta de ori mai mult pentru cei care te-au votat, in cazul meu pentru bacauani, dar si succesul este cu atat mai important.

– Concret, domnule senator, concret!

– Concret, in judet avem producatori importanti in industria alimentara care nu-si pot valorifica marfa in Uniunea Europeana. Prin negociere, se pot obtine cresteri ale cotelor de export ce revin Romaniei, si implicit Bacaului. Este foarte greu, intr-adevar, dar merita sa lupti pentru asta. La fel si in cazul fermierilor bacauani, ei au nevoie de ajutor pentru a intra pe piata superaglomerata a uniunii.

– Pana sa ne batem in produse cu europenii, avem nevoie de drumuri, de canalizare, de alimentare cu apa, de electricitate chiar.

– Exista fonduri si pentru asa ceva, trebuie doar sa le gasesti si sa faci proiecte valabile. Si mai e nevoie de cevea, de alesi locali carora sa le pese de judet, de orase, de comune. Fara ei, oricat ar face un europarlamentar, nu se poate nimic. Mardare stie unde sunt banii pentru drumuri, apa si canalizare, insa el este doar o veriga, nu poate singur. Nimeni nu poate.

– Guvernarile de dreapta de dupa 2004 au crezut ca pot.

– Da, si s-a vazut ce au „reusit”, mai ales in agricultura! Practic, toate programele sustinute de fostul ministru Flutur au fost sortite esecului. Ca sa nu mai vorbim de modul in care a fost gestionata controversata criza aviara, dar aici las organele abilitate ale statului sa se pronunte pentru ca lucrurile nu au stat asa cum le-a prezentat fostul ministru.

În 2004, la finalul guvernarii PSD, suprafata prevazuta pentru irigatii era de 1,5 milioane de hectare, iar anul acesta au fost irigate doar cateva zeci de mii de hectare. Din cele 2,6 milioane de hectare afectate de seceta în acest an s-au acordat despagubiri, în pofida interventiei energice a PSD-ului în Parlament si a solicitarilor catre Guvernul Romaniei, doar pentru 500.000 de hectare. Ca sa nu mai vorbim de miliardul de euro pe care l-am pierdut, miliard care ar fi trebuit sa ajunga la agricultori. Cat de importanti erau acesti bani!

– S-a vehiculat numele dumneavoastra ca posibil candidat la Primaria Bacau. Cum se impaca pozitia dumneavoastra pe lista europarlamentarelor cu prezumtiva implicare in cursa electorala locala?

– Se impaca foarte bine! Cele doua posturi nu se exclud una pe cealalta, sunt chiar complementare. In viziunea mea, un primar, mai ales unul al municipiului Bacau, nu trebuie sa se ocupe de ridicarea gunoiului si de asfaltarea strazilor. Astea sunt lucruri marunte, de fiecare zi.

Un primar trebuie sa conceapa proiecte de dezvoltare, sa gaseasca parteneri si surse de finantare pentru ca orasul sa capete respiratie, sa creasca, oameii sa aiba slujbe bine platite. Asta inseamna sa fii primar!

Iar banii pentru dezvoltarea Bacaului sunt in Europa, acolo exista fondurile uniunii, dar si investitorii seriosi, care pot aduce capital adevarat in Bacau. Nu ca acesti englezi fantomatici, care incearca un tun imobiliar cu stadionul. Nu se poate asa ceva, asta nu-i strategie pe termen lung, e joc ieftin la profit maxim.

Catalin Mardare, indiferent daca va fi europarlamentar sau primar, va gandi mereu european pentru ca isi doreste un Bacau cu adevarat occidental.


CV

Studii:
Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Electrotehnica Рingineri zi, absolvita ̨n 1983
Specializari si cursuri postuniversitare:

Chestiuni economice fundamentale, decembrie 1992, GTZ-Germania, Bucuresti

Evaluarea afacerilor, martie 1993, COOPERS&LYBRAND

Tehnici de negociere, mai 1993, VOCA-USA, Bucuresti Contabilitate, septembrie-decembrie 1993 CONTEXPERT, Bacau

Decizional în investitii si managementul proiectelor, mai 1994, BIRD, Viena

Fonduri mutuale, Olanda

Curs de management „De la economia planificata la managementul dinamic” octombrie 1994, Management Centrum NCW-Federatia Patronala Crestina din Olanda

Stagiu practic de management la firma de consultanta Management High-Tech Projects BV, martie 1995, Olanda Fonduri de capital de risc si fonduri mutuale Рstagii de pregatire ̨n Republica Ceha si ̨n Olanda

Curs de pregatire pentru agenti de valori mobiliare iulie 1997, Agentia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare

Activitate Profesionala

Martie 1997-12 ianuarie 2001- Sef Serviciu Analiza-Strategie, Piete Reglementate la Societatea de Investitii Financiare Moldova. Responsabilitati si atributii: analiza pietei de capital – pietele regelementate – Bursa de Valori Bucuresti Rasdaq; analize la nivelul sectoarelor economice si al societatilor comerciale, pentru fundamentarea deciziilor de portofoliu; fundamentarea obiectivelor si a directiilor strategice pe termen scurt, mediu si lung;

Octombrie 1992 – martie 1997- Sef Serviciu Strategie al Fondul Proprietatii Private II Moldova. Responsabilitati si atributii: analize la nivelul sectoarelor economice si al societatilor comerciale, pentru funadmentarea deciziilor de portofoliu;

1983 – martie 1992, ÃŽntreprinderea de Masini-Unelte Bacau

Alte activitati:

Din 1994 pana în 2001 – reprezentant pentru regiunea Moldovei al organizatiei guvernamentale olandeze „Programul Olandez de Cooperare Manageriala”

Aprilie-septembrie 1992 – colaborare cu trustul Orfelinat Ungureni, organizatie de caritate din Marea Britanie

Aprilie-septembrie 1992 – colaborare cu Trustul Orfelinat Ungureni, organizatie de caritate din Marea Britanie

Activitate politica

Ianuarie 2001- decembrie 2004 – Prefect al judetului Bacau;

Presedinte al Organizatiei Municipale PSD Bacau din 2005

Adauga un comentariu

*