Cinci ani de muzica clasica la Onesti

Anul acesta s-au implinit cinci ani de la debutul unui ambitios proiect artistic, conceput de Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” si Primaria Onesti, sub forma unor stagiuni muzicale anuale, realizate in colaborare cu Academia de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si cu Facultatea de muzica din Piatra Neamt.

Proiectul a inceput la 11 martie 2002, cu un concert extraordinar de pian, sub genericul “Recital la patru maini”, in interpretarea Mihaelei Spiridon si a Ozanei Kalmuski. De atunci si pana acum, la biblioteca onesteana, in aula sau in spatiul multifunctional, au avut loc aproape 50 de concerte, de la recitaluri camerale, de canto sau de lieduri, pana la cele de chitara clasica, de muzica liturgica sau de romante rusesti.

Ultima stagiune incheiata a fost cea din 2006 – 2007, finalizata anul acesta, pe 17 mai, cu un recital cameral sustinut de studentii anului III ai Facultatii de muzica din Piatra Neamt, in timp ce noua stagiune, din 2007 – 2008, va fi deschisa pe 2 noiembrie, de Corala “Sanctus”, din Suceava, sub bagheta dirijorului Ionut Tablan.

Loc drag de popas

Proiectul muzical, ce dateaza de mai bine de 5 ani, a fost foarte bine apreciat, atat de organizatori, cat si de colaboratorii principali. “De 5 ani, concertele Stagiunii au luminat universul nostru, dornic de muzica autentica, aleasa”, a apreciat prof. Niculina Cozma, directorul bibliotecii onestene. “Un Proiect Cultural de autentica substantialitate”, sustine si primarul Onestiului, Emil Lemnaru.

“Trebuie sa recunoastem ca suntem atasati sufleteste, nu numai de splendidul peisaj pe care il strabatem venind spre Onesti, ci indeosebi de ospitalitatea si sensibilitatea publicului care apreciaza simfonia instrumentelor si vocile maestre”, a marturisit decanul Facultatii de muzica din Piatra Neamt, lector univ. Radu Otel.

“Frumusetea urbei si plaiurilor care o inconjoara, frumusetea oamenilor sai, felul in care se stie aici a se primi, dar si a se darui, fac din Onesti unul dintre locurile in care ne este cel mai drag sa poposim”, a spus si prorectorul Academiei de muzica “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Cristian Misievici. Aceste declaratii si multe altele au fost incluse intr-o brosura intitulata “Stagiunea artistica 2002 – 2007; aniversare – 5 ani”, editata recent de biblioteca onesteana.

Inca un strop de arta autentica

In afara stagiunilor muzicale, in aula bibliotecii onestene a mai avut loc, saptamana trecuta, si un concert baroc, sustinut de Camerata “Dorin Teodorescu”, a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” din Bucuresti, manifestarea fiind organizata de Clubul Rotary din Onesti, Fundatia Nationala “George Calinescu” si Primaria Onesti.

Orchestra a fost alcatuita din 10 viori, 6 viole, un contrabas, un oboi si un flaut, iar piesele interpretate au fost din creatia lui Bach, Vivaldi, Pergolesi, Albinoni, Paradis si Corelli. Din camerata au facut parte si 3 muzicieni originari din Onesti: soprana Ioana Damian, dirijorul Cristian Lupes si chitaristul Ionut Angel Militaru.

Exercitiu de cultura

Sala a fost arhiplina, iar publicul a fost incantat de evolutia cameratei bucurestene. “Vom mai organiza astfel de manifestari, care sa devina un exercitiu de cultura, pentru ca Onestiul are mare nevoie de cultura”, ne-a declarat Luigi Harjanu, organizatorul principal din partea Clubului Rotary din Onesti. Concertul a fost repetat si pe scena Casei de Cultura din Onesti, in fata unui public tanar, alcatuit din studenti si liceeni din municipiu.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*