Băsescu: Condamn orice acte de violenţă împotriva românilor

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat, duminică, actele de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi discursurile care incită la nerespectarea drepturilor civile ale românilor.

„Ca ÅŸef al statului român, condamn orice încălcare a legii. Orice crimă trebuie să-ÅŸi primească pedeapsa. Ca ÅŸef al statului, condamn orice acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români ca ÅŸi orice discursuri care incită la nerespectarea drepturilor civile ale cetăţenilor români, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene”, a afirmat Traian Băsescu, într-o declaraÅ£ie de presă susÅ£inută la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, în cazul incidentelor petrecute în Italia, responsabilitatea aparţine ambelor părţi, atât românilor, cât şi italienilor.

„Cer instituÅ£iilor statului român să-ÅŸi asume responsabilităţile ÅŸi să garanteze o bună cooperare cu instituÅ£iile italiene ÅŸi cu guvernul italian”, a spus preÅŸedintele Traian Băsescu. Åžeful statului a precizat că a solicitat Ministerului român al Afacerilor Externe să sesizeze Comisia Europeană cu privire la necesitatea realizării unui proiect privind incluziunea socială a romilor la nivel european, având în vedere că problema romilor nu este doar o problemă a României, ci trebuie tratată la nivel european.

Preşedintele Traian Băsescu, revenit la Bucureşti, duminică dimineaţă, i-a convocat după-amiază, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza situaţia creată în Italia privind comunităţile de români, pe miniştri Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, Internelor, Cristian David şi al Justiţiei, Tudor Chiuariu.

Situaţia din comunităţile româneşti din Italia şi stabilirea unui plan de acţiuni care să prevină atitudinile şi manifestările îndreptate împotriva românilor din această ţară au constituit subiectele unor reuniuni de lucru ce au avut loc, la solicitarea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, în cursul dimineţii de duminică, la sediul MIRA, iar după-prânz, la Palatul Victoria.

„Nu vom accepta ca niÅŸte infractori să pună la îndoială ÅŸansa românilor de a duce o viaţă mai bună, chiar dacă acest lucru se petrece în altă Å£ară”, a spus primul-ministru, într-o declaraÅ£ie de presă, la finalul consultărilor.

Premierul Tăriceanu a subliniat că măsurile luate vor fi ferme şi energice pentru a pune capăt fenomenului infracţional, în cooperare cu autorităţile italiene, pentru că România nu are drept de acţiune pe teritoriul Italiei.

Totodată, primul-ministru a anunţat că luni se va întruni Guvernul pentru a discuta pe marginea adoptării unui set de măsuri care să vizeze detensionarea valului de xenofobie la adresa comunităţilor româneşti din Italia. Tăriceanu a adăugat că planul de măsuri al executivului este grupat pe trei paliere: poliţienesc, juridic şi consular; măsuri sociale; comunicare publică.

În această săptămână, cazul românului de etnie romă Romulus Mailat care a agresat-o pe Giovanna Reggiani, aceasta decedând la două zile după ce a fost găsită aruncată într-un şanţ de la marginea Romei, a produs indignarea opiniei publice şi a politicienilor italieni. Guvernul de la Roma a adoptat de urgenţă un decret-lege care permite autorităţilor locale italiene expulzarea cetăţenilor comunitari care reprezintă un pericol pentru siguranţa publică, primii patru români fiind trimişi în ţară vineri seara de la Milano, pentru săptămâna viitoare fiind anunţate alte cazuri similare.ROMPRES

Adauga un comentariu

*