Lifting si fard pentru fata Onestiului

Pe timpul comunismului, lupta pentru obtinerea titlului de “Cel mai curat oras din Romania” se purta, de obicei, intre Onesti si Piatra Neamt. Municipalitatea onesteana continua si acum sa faca eforturi pentru a se mentine in fruntea celor mai ingrijite localitati din tara.

onesti.jpgO armata de oameni se imprastie in fiecare zi prin cartierele Onestiului, avand ca principal scop sa curete si sa intretina orasul. Angajatii Primariei Onesti sunt implicati in activitati diverse, de la maturarea strazilor si trotuarelor, pana la intretinerea spatiilor verzi si banala udare a florilor, inclusiv a celor din ghivecele aflate pe stalpii de iluminat.

Program de asfaltare pentru strazi si trotuare

Desi sunt costisitoare, lucrarile de asfaltare a trotuarelor si strazilor figureaza si ele printre prioritatile municipalitatii onestene. In acest an, au intrat in programul de asfaltare, reparare sau reabilitare mai multe strazi din Onesti, din diferite cartiere, cum ar fi Izvor, I. L. Caragiale, Costache Negri, Cuciur sau 1 Mai, precum si unele trotuare, cum ar fi cele din zona podului de peste Trotus, cele dintre noul Penny Market si podul de peste Casin (pe varianta) sau cele aflate pe strazile Radu Rosetti, bulevardul Oituz (intre statuia lui Eminescu si iesirea spre Brasov) sau in zona Colegiului National “Dimitrie Cantemir”.

Multe dintre aceste lucrari au fost finalizate, altele sunt in faza de finalizare, iar unele se afla in stadiu incipient. Primarul Emil Lemnaru a anuntat ca programul de asfaltare va continua, dar numai daca vremea va permite acest lucru. Timpul urat si apropierea iernii vor constitui un impediment in continuarea lucrarilor, insa reprezentantii Primariei Onesti sunt convinsi ca vor mai fi si zile frumoase, care vor fi folosite din plin pentru finalizarea programului propus.

Parcari si locuri de joaca

Tot pentru acest an, municipalitatea onesteana a avut in vedere si modernizarea unor parcari sau amenajarea unor noi locuri de parcare, cum ar fi cele de pe Aleea Parcului, care se vor intinde de-a lungul intregii strazi, dupa modelul aplicat in spatele complexului Mall. In atentia Primariei Onesti au mai intrat si lucrarile de modernizare sau de amenjare a unor locuri de joaca, precum si infrumusetarea unor incinte de bloc.

Fatadele blocurilor – bila neagra

Insa frumusetea Onestiului continua sa fie stirbita de multe fatade de blocuri, care arata jalnic, avand tencuiala coscovita sau chiar cazuta. Doar pe bulevardul Oituz, intre podul de la Moldova si statuia lui Eminescu, s-au refacut fatadele, in urma cu cativa ani, cu bani de la bugetul local, proveniti din impozitul pe cladiri. Insa legislatia actuala nu mai permite sa fie folositi, pentru fatade, banii din impozitul pe cladiri.

“Repararea fatadelor este apanajul cetatenilor si al asociatiilor de proprietari – ne-a declarat Emil Lemnaru, primarul municipiului Onesti. Consiliul Local nu poate aloca fonduri in acest scop”. La randul lor, asociatiile de locatari nu au cu ce sa finanteze lucrarile la fatade, pentru ca sunt foarte costisitoare, iar proprietarii nu au fost de acord sa contribuie financiar, pentru ca nu au suficiente posibilitati materiale. Oamenii spun ca, avand fatade atat de urate, Onestiul nu va mai figura printre cele mai ingrijite orase din Romania, daca nu se vor gasi solutii pentru finantarea acestor lucrari.

Constructii noi

Concesionarea unor spatii comerciale vechi, in special a chioscurilor, cu conditia construirii unor module comerciale moderne, a fost o alta masura care va avea efecte pe linia infrumusetarii orasului. Unele dintre noile complexe comerciale au fost deja finalizate, iar celelalte vor fi date in folosinta in curand. Tot anul acesta s-au continuat si operatiunile de identificare si indepartare a masinilor abandonate, precum si cele pentru rezolvarea problemelor legate de imobilele parasite, aflate in paragina.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. un onestean a zis:

    Ce a facut primarul pentru orasul nostru?nimic.Ce ati scris in articol sunt amintiri.pe varianta in dreptul firmei DOMICONST,cand ploua sau ninge se strange apa si trebuie sa traversezi cu barca strada,de ce nu a asfaltat srada Scutarului pana la cismea?ca e de datoria primarului Onestiului,a carpit-o si la iarna o sa fie ca inainte,cu iluminatul public,pana la vila dansului poti sa cosi goblen la iluminatul public,pe cand in oras iti scoti ochiica e intuneric besna,ora de stingere si aprindere a iluminatului public nu e aceeasi in tot orasul,de ce?,la containerele de gunoi este o mizerie crunta,mormane de gunoi zac saptamani intregi pana vin cei de la salubritete sa le ridice,o sa spuna ca avem tomberoane,dar daca ele nu sunt ridicate la timp ,gunoiul nu mai incape in ele,si oamenii il pune jos,in legatura cu sortarea gunoiului,daca ar plati cum se face in alte parti sa vada d-l primar atunci ca va avea curatenie pana atunci stam cu gunoiul in casa,sunt foarte multe deficiente,dar d-l primar nu vrea sa le vada,data viitoare sa nu-si mai depuna candidatura din respect pentru noi onestenii

  2. la asfaltarea care se face lipsesc totusi bordurile!sau,se vor pune abia la anul cand sant alegerile ca sa dea mai bine la electorat!Oare cat va mai dura prostirea maselor cu acelasi mod de a cumpara voturi?

  3. mai anonimilor daca toate orasele din romania ar fi ca onestiul ar fi altfel tara asta voi sunte-ti niste anonimi ieftini

Adauga un comentariu

*