BRD: inflaţia va fi de 6,2 la sută în 2007

Nivelul inflaţiei va depăşi ţinta stabilită pentru 2007 şi va ajunge la 6,2 la sută, a declarat, miercuri, analistul BRD, Florian Libocor, care a prezentat un Raport asupra economiei româneşti elaborat de specialiştii băncii.

‘InflaÅ£ia în 2007 nu numai că va depăşi Å£inta stabilită, dar va ieÅŸi ÅŸi din intervalul de variaÅ£ie de plus plus/minus unu la sută. InflaÅ£ia la sfârÅŸitul anului va fi de 6,2 la sută’, a spus Libocor.

Potrivit Raportului, inflaţia în 2008 va fi de 5,5 la sută, faţă de 4,7 la sută programat, de 4,3 la sută în 2009 (4,2 la sută programat) şi de 3,9 la sută în 2010 (faţă de 3,5 la sută programat). Libocor a apreciat că Banca Centrală a evaluat greşit evoluţiile inflaţioniste.

Este puţin probabil ca până la sfârşitul anului să se mai poată face ceva, consideră Libocor, care consideră că este puţin posibil ca o medie lunară a inflaţiei de 0,5 la sută să fie realizată până la sfârşitul anului.

‘Banca Centrală a gestionat eronat politica fiscală’, a subliniat Libocor, care a spus că este necesară o realiniere a dobânzii de politică monetară la realităţile economiei româneÅŸti. Acesta consideră că BNR ar trebui să crească dobânda de politică monetară cu 100 de puncte procentuale (de la 7,00 la sută la 8,00 la sută).

Libocor a apreciat pe de altă parte că evoluţia cursului de schimb va fi marcată de o apreciere a leului, a cărui paritate ar putea ajunge până la 3,1 lei la un euro.ROMPRES

Adauga un comentariu

*