Baia de mulţime a lui Vodă

Ca Vodă, candva, PreÅŸedintele nostru e tare de treabă cand se scufundă în viesparul zilei de targ; cand înoată în popor pană la gat; acolo, chiar se potriveÅŸte, e în apele lui; apele poporului – apele lui, ca să zic aÅŸa; înoată cu dezinvoltură, numai zambet dar ÅŸi ranjet, înghesuit de propriile-i caraule ca de un colac de salvare.

Astăzi caraulele îmbracă ÅŸi ele forma poporului, au straie aÅŸiÅŸderea, poÅ£i să juri că-s oameni din mulÅ£imea anonimă numai că la ureche sunt prevăzuÅ£i cu un melc ÅŸi un fir radio; pentru, cum se spune acum, monitorizarea situaÅ£iei „obiectivului”; mă rog, sunt cercuri concentrice de caraule în jurul lui Vodă fiindcă aÅŸa-i regulamentul, cum să-l arunci pe Vodă pradă sigură mulÅ£imii bezmetice, fără apărare? Vodă trebuie protejat; împotriva cui?

Au n-ar fi posibil ca din prea multă dragoste vreun alegător plătitor de impozite, vreo precupeaţă cu părul permanent să-l îmbrăţiÅŸeze prea strans? Ba bine că nu. Cand răposatul nea Nicu se prindea în hora naÅ£ională doar naivii ar mai putea crede că ţăranii aceia erau chiar ţărani; erau caraule. Åž-apoi – fanaticii, fanii lui Vodă, ar vrea să-ÅŸi atingă idolul cu mana, sufocaÅ£i de emoÅ£ie, aÅŸa cum ai amprenta niÅŸte moaÅŸte sfinte; fireÅŸte că ne gandim la moaÅŸtele Sfintei Paraschiva; au nu in fiecare an 200000 de credincioÅŸi pelerini fac asta?

La Romani atingerea idolului vine din profunzimile istoriei; adevăratele exoduri se-nvălmăşesc călcandu-se în picioare spre a-şi adora şi preamări divinitatea, fie ea şi Vodă, de la care aşteaptă noroc la lotto, o pensie mai mare, încălţări, haine ori plata la întreţinere.

Altfel, cum să-ţi explici îmbulzeala cand Vodă trece prin targ? Anunţat candva cu tobbe, azi prin media, Vodă coboară din Palat, unde gandeşte binele ţării, şi face o baie de mulţime; se lasă atins, chiar răspunde la întrebări, rade şi plange cu poporul deopotrivă la bine şi la rău, e de-al nostru; de aceea e Vodă, ca să urmeze obiceiul pămantului, tradiţia; atunci, cum să nu fii populist?

Vodă practică contactul direct cu suferinţa gloatei desculţe, n-are nevoie de intermediari, de boierii din preajmă, care-l linguşesc pe faţă, iar pe dos îl trădează; că aşa-s boierii, au alte interese, indiferent ai cărui partid aparţin; împrejurul lui Vodă colcăie lingăii şi profitorii; rostul lor e să-l împiedicii pe Preşedintele să vază cu ochii lui în ce ape se scaldă norodul, să-l intoxice cu laude şi să-ia preamărească domnia şi înţelepciunea; Preşedintele nostru uns cu toate alifiile, sceptic din fire, nu se lasă însă sedus de corul adulatorilor şi ori de cate ori consideră că e nevoie, se întoarce la popor; doar în piaţa publică afli dacă eşti sau nu eşti iubit; acolo e adevărul gol goluţ, unde se strigă ura sau huo.

Chestiunea pare simplă dar lucrurile nu stau chiar aşa; nu e bine să te expui hodoronc-tronc unui popor imprevizibil ca al nostru; unu e Vodă, şi ar fi bine ca el să audă doar ce-i place; la urma urmei şi Vodă e om şi-i prieşte, ca nouă tuturor, să fie lăudat şi confirmat la domnie. Hai să fim serioşi, nu cobori chiar aşa într-o mulţime de zgubilitici fără să nu te ocupi niţeluş de organizarea şi selectia poporului; ar fi o imprudenţă, suntem doar în anul 2007 cand Tv e cu ochii pe noi.

Åži-atunci, ca să n-avem probleme, îi aducem pe-ai noÅŸtri; ÅŸi cum nici ăştia nu prea vin cand îi chemi, ce-ar fi s-o punem de-o distracÅ£ie, de-o muzică, de-un dans, se-adună lumea ca la circ; reÅ£eta e verificată, gură cască ÅŸi pierde vară abia aÅŸteaptă – painea e pe bani dar circul e gratis. ÃŽi lăsăm ÅŸi pe ăştia, dar mai pe margine, grosul e dintr-ai noÅŸtri, partidul ÅŸi simpatizanÅ£ii care să dea tonul.

Am mai spus ÅŸi se ÅŸtie: Vodă al ţării trăieÅŸte din aplauze ÅŸi din urale, din steguleÅ£e ÅŸi banere; retorica lui îşi trage seva din admiraÅ£ia făţişă a poporului. Să nu care cumva să îndrăznească unul să fie împotrivă… Dacă aÅŸa stau lucrurile, atunci trebuie schimbat poporul; un popor nedemn de Vodă, cum spunea coana LenuÅ£a.

Ăsta e secretul băilor de mulţime. Organizarea. Să te aplaude doar ai tăi; ar fi ca şi cum te-ai privi într-o oglindă; tu, Vodă şi ciracii, fanii. Numai că, mama ei de democraţie, ţara e compusă şi din Alţii, nu toţi sunt ai tăi. Care vociferează în front.

AÅŸa ceva s-a întamplat în faÅ£a Teatrului NaÅ£ional cand PreÅŸedintele a fost pus faţă în faţă cu o „gaÅŸcă” de trădători de neam care l-a înfruntat cu neruÅŸinare; acei AlÅ£ii au îndrăznit să-i perturbe „baia” de mulÅ£ime; în loc să fie ca apa de vară, apa din cadă a fost înfierbantată la maximum ÅŸi PreÅŸedintele s-a cam opărit, a îngăimat cateva cuvinte la microfonul orchestrei, a făcut feÅ£e-feÅ£e de manie ÅŸi a sters-o cu coada între picioare spre Palat.

De data asta întoarcerea la popor a fost un fiasco. Åži Vodă e tare supărat pe gloata nerecunoscătoare, ingrată. Au, unde sunt zilele de aur de altădată?… S-au dus ÅŸi nu se mai întorc…

Ovidiu GENARU

Comentarii

  1. Tovarase Genaru,va mai amintiti cand ii ridicati osanale Lui Ceausescu si sotiei sale?Eu tin bine minte.Ca sunteti un VC Tudor mai mic o stie multa lume.Cine v-a platit articolul?Hrebenciuc cumva?Sau tov.,Bontas?

Adauga un comentariu

*