Jurnal de pace – Exemplul evreilor

Am terminat clasele a-VII-a şi a-VIII-a la Şcoala generală nr.2 din Bacău, situată pe strada Popa Sapca nr.1 (actualul vivariu). Îmi amintesc cu mare plăcere de mulţi copii, fii de evrei, de la care, din sinceră admiraţie, am împrumutat şi mi-am fixat în comportamentul meu perseverenţa, voinţa, ambiţia, tenacitatea şi setea de cunoaştere.

AceÅŸtia se numeau: Faibis Aurel, Bercovici Adriana, Herscovici Adelina, Benes Moni, Mandel Adrian ÅŸi alÅ£ii. De la Moni am aflat atunci (acum 42 de ani) că evreii au dat lumii doi giganÅ£i: Isus Hristos ÅŸi Karl Marx, dar că ÅŸi-au permis luxul de a nu urma pe nici unul. I-am dat dreptate lui Moni, cand peste ani am citit un articol scris de scriitorul clasic american Mark Twain, publicat în 1899 în revista Harper’s Magazine, unde se spunea: „Evreii luminează această planetă nu mai puÅ£in decat oricare alt popor iar importanÅ£a lor comercială este ieÅŸită din comun în raport cu numărul lor redus. ContribuÅ£iile evreilor la lista mondială a marilor nume din literatură, ÅŸtiinţă, artă, muzică, finanÅ£e, medicină, ÅŸtiinÅ£e umane sunt de asemenea disproporÅ£ionate faţă de numărul lor mic.”

Ulterior, am găsit în multe locuri numeroase informaţii despre evrei care mi-au intărit convingerea despre spusele lui Moni, dar care mi-au sporit şi admiraţia pentru acest popor. Iată de ce:

Numărul evreilor de pe întreg globul este, în prezent, de cca 14 milioane, adică 0,4% din populaţia mondială care numără aproximativ 6 miliarde de oameni. Dar numarul laureaţilor evrei ai premiului Nobel, de exemplu, este de 124 din 270, adică 45% dintre laureaţii acestui premiu.
Pe siteul oficial al Fundaţiei Nobel se precizează faptul că 30% din deţinătorii americani ai Nobelului în ştiinţele naturale sunt evrei, iar peste 80% din laureaţii evrei din întreaga lume provin din familii sărace, în timp ce aproape 90% din laureaţii neevrei s-au născut într-o familie bogată, conform celor afişate pe siteul oficial al Fundaţiei Nobel.

Printre celebrităţi se numără fizicianul Albert Einstein, care a caştigat premiul Nobel pentru progresele în domeniul fizicii cuantice şi descopeirrea efectului fotoelectric (nu pentru teoria relativităţii). Einstein spunea despre el: ”Nu sunt decat un curios entuziast”.

Multe personae avizate apreciază că majoritatea evreilor au îndrăzneală ÅŸi curiozitate intelectuală. Dar evreii nu se judecă numai prin prisma Premiului Nobel. La fel de bine sunt plasaÅ£i si dacă îi judecăm în privinÅ£a renumitei distincÅ£ii ce poartă numele jurnalistului American Joseph Pulitzer (al cărui tată era evreu). LaureaÅ£ii Premiului Pulitzer sunt într-un număr destul de mare evrei dacă ne raportăm la numărul minoritar al evreilor în populaÅ£ia americană. Conform datelor existente, se pare că, începand din 1917- primul an de decernare – ÅŸi pană în prezent, dintre cei 171 laureaÅ£i Pulitzer, 17 persoane, adică 10% sunt evrei. Este un fapt uimitor, dacă avem în vedere că procentul populaÅ£iei evreieÅŸti în totalul americanilor, în cei 85 de ani de care vorbim, a oscilat între 0,5% ÅŸi 2%!

Şi în prezent, în ciuda numărului mic, evreii ocupă extrem de multe posture de conducere în domeniile academic şi ştiinţifice din întreaga lume. În tradiţia ebraică dezvoltarea intelectuală o precede pe cea corporală iar in viaţa lor socială se cultivă respectful fata de pătura oamenilor instruiţi care transmite, prin modul de viaţă strict, respectul pentru erudiţie, perseverenţă, studiu intelectual şi continuitate.

Astăzi, stastic, evreii reprezintă 60% dintre absolvenţii prestigioasei universităţi americane Yale, 26% dintre profesorii de drept din SUA şi 40% dintre avocaţii marilor barouri din New York şi Washington. Aproape 60% din posturile cheie de la studiourile hollywoodiene sunt ocupate de evrei, iar o treime dintre miliardarii americani sunt şi ei evrei.

Cele trei mari reţele de televiziune din Statele Unite, ABC, CBS şi NBS, sunt conduse de evrei, iar publicaţii cu renume, precum Times, Newsweek, Washington Post, New York Times, Wall Street Journal, sunt proprietate a evreilor şi o proporţie considerabilă a redactorilor, corespondenţilor şi editorialiştilor sunt de religie mozaică.

În 1997, evreii constituiau 14% din totalul membrilor cabinetului preşedintelui Bill Clinton, în timp ce ei reprezintă doar 2% din populaţia SUA. Nu doar în zilele noastre ci şi în Evul Mediu evreii aveau aceeaşi poziţie. De exemplu, în Spania 41% dintre savanţi, înainte de a fi expulzaţi erau evrei deşi ei nu reprezentau decat 2,7% din populaţia ţării. În secolul al XIV-lea, doar 1% din populaţia lumii era constituită din evrei, însa 1 din 5 savanţi provenea din randurile lor. Mai tarziu, intre 1819-1935, evreii erau în proporţie de 20% la carma activităţilor economice internaţional ale Germaniei.

În 1952, 24% dintre studenţii universităţii Harvard erau evrei, 23% la Yale, 20% la Princeton deşi reprezentau mai puţin de 1,6% din populaţia SUA.

Cifrele vorbesc de la sine. Nimeni nu le poate contesta. Ne putem, doar, pune întrebarea: cum poate un popor atat de mic să dea naştere la atat de multe genii? Moise, cel care i-a condus pe evrei spre dezrobire, ajutandu-i să plece din Egipt spunea despre naţiunea evreilor pe care o considera o naţiune mare: ”Ea nu poate fi decat înţeleaptă şi inteligentă…vor declama şi vor arăta spre noi naţiunile lumii” (Deuteronom 4:6). Presa romanească a prezentat după 1989 cu mai mult curaj aspect în acest sens. De exemplu, internetul şi presa scrisă au arătat că Tora în 1280, înainte de Hristos dezvăluia enigma intelectului evreu, care ulterior a fost confirmată de realitate.Tora stabilea atunci că poporul evreu se caracterizează prin specificitatea sa eternă, iar o parte a expresiei acestei specificităţi sunt creierul evreu şi absenţa unei norme care să-l definească.

Cifrele de mai sus ne demonstrează faptul că evreii sunt diferiţi şi mai inteligenţi decat alte rase. Ideea de ”popor ales” nu este, deci, perimată. Ea este confirmată de nume sonore din literatură: Shay Agnon, Shalom Aleichem, Franz Kafka, Issac Asimov, Hermann Broch, Philip Roth, Saul Below, Marcel Proust, Elie Wiesel; din creaţia muzicală: Yasha Hefetz, Itzhak Perlman, Wladislav Szpilman, Leonard Bernstein, Isaac Stern, Arthur Rubinstein s.a; din lingvistică: Noam Chomsky; din medicină: Jonas Salk; din fizică: Albert Einstein, Richard Feynmann, Niels Bohr; din psihologie: Sigmund Freud, Victor Francl, Alfred Adler; din filozofie: Franz Rosenzweig, Karl Popper, Isaih Berlin, Ludwig Wittgenstein; politicieni: Leon Trotki, Benjamin Disraeli, Pierre Mendes-France, Leon Blum (prim ministru ai Franţei); lumea afacerilor: George Soros, Rotschild, Reichmann, Ralf Loren.

Mi-aş dori foarte mult să-l întalnesc, acum, pe prietenul meu Benes Moni, care, am auzit că ar fi în Canada şi să discut cu el despre opera lui Marx.

Comandor(r ) dr. Vasile FLOREA

Comandor (r) dr. Vasile Florea a fost, intre 2005 si 2006 sef Birou in Serviciul Antitero si Operatiuni Speciale al Statului Major General. In perioada 2004-2005, a fost loctiitorul pentru invatamant al comandantului Scolii Militare din Pitesti, iar intre 2002 si 2004 a participat la instruirea pilotilor pe avioane MiG 21 Lancer la Baza Aerioana Bacau. Este absolvent al Academiei de Inalte Studii Militare si al ASE Bucuresti. Din 1995 este doctor in Stiinta Militara, specializarea „Organizarea si conducerea Armatei”.

Comentarii

  1. o evreica nebacaoanca a zis:

    Multumim domnule comandor pentru onestitatea si demnitatea dumneavoastra. oameni ca dumneavoastra ne fac sa speram ca lumea va putea sa se vindece candva de ura

  2. Vlad_Tzepesch a zis:

    Din pacate nu l-au urmat pe Iisus dar l-au urmat pe Marx.
    Sa nu uitam ca miscarea comunista e talmudica din prima clipa, iar bolshevicii erau aproape 100% evrei.
    Fara comentarii…

  3. Sa nu uitam ca ura contra evreilor se datoreste ignorantei si lipsei unei constiinte spirituale, specifice oamenilor care nu s-au descurcat in viata.
    Comentariul anterior este dovada de necontestat.

  4. va admir dle comandor pentru curajul de a va spune deschis opinia intr-o lume unde antisemitismul se dezvolta din nou. eu personal sunt mandra ca fac parte din asemenea popor si va multumesc pentru aprecierile dvs nini

  5. este o mare onoare pentru acest om de-a putea vorbi atit de deschis,daca in timpul nazistilor ar fii fost astfel de conceptii nu piereau 6000000 de suflete nevinovate

  6. Bravo!
    rar citim in presa romana o opinie pzitiva despre poporul evreu. Pacat ca evreii din Romania au fost „ajutati” sa plece. ar fi interesant sa faceti o lista cu evreii romani care au contribuit in domenii variate la dezvoltarea tarii. Site-ul oficial al fundatiei Nobel NU prezinta nici un fel de date privind apartenenta etnica a laureatilor. si bine face. Statistici mai exacte gasiti la http://www.jinfo.org/Nobel_Prizes.html

  7. liadumitrescu a zis:

    Cunosc Israelul am fost acolo in excursie si am stat destul timp ,e o tara superba,oamenii muncesc ,castiga si au un nivel de trai superior. Am avut colegi de facultate care erau eminenti,se straduiau sa invete sa se perfectioneze sa plece in tara lor unde sa poata realiza ceia ce orice popor isi doreste ,libertate si demnitate Acum au acolo tot ce le trebuie cu o exceptie Pacea si asta ii doare cel mai mult pe toti Toti spera ca intr-o zi dusmanii lor sa inteleaga ce e de inteles ,adica sa ii lase in pace odata pentru totdeauna.

  8. dr. molnar a zis:

    Stimate Domn! NUMARUL TOTAL 1901-2007 AL PREMIATILOR NOBEL ESTE PESTE SAPTE SUTE!!

  9. dr. molnar a zis:

    Multumec tuturor cari ne aprteciaza in special Domnului COMANDOR! Fac acest lucru pentru motivul ca unele cercuri -nu in Romania- minimalizeza aportul nostru la propasirea lumi civilizatie, si considera AI LOR pe ai Nostri!!

  10. Rovin Cohn-Israel (nascut la Roman) a zis:

    Vreau sa sper ca Dr. Vasile Florea nu este singur in Romania care gandeste astfel despre poporul Evreu si care poseda nobletea si curajul de a impartasi public aceste ganduri! In acest caz, sunt mandru ca „vanturi proaspete” bat in tara mea natala !

  11. dr. molnar a zis:

    Daca sceriem despre Premiatii Nobel, trebue amintit: Geoge Emil Pallade premiat Nobel pentru medicina pentru USA. Nascut in Iasi crescut la Buzau, emigrat in USA, sotia a fost fiica industriasului Malaxa.

    Dr. Michail Molnar Haifa

  12. Consider orice forma de discriminare o gresala. Prin acesta inteleg atribuirea de calitati sau/si defecte oamenilor apartenti unui grup etnic. Oameni dotati cu inteligenta si talent se gasesc si-n alte popoare. Cred ca numarul disproportionat de mare al evreilor in toate domeniile – stiinta, arta, economie e.t.c. se datoreaza mai degraba mentalitatii acestui popor, cu sete de-a cunoaste, cu non-conformismul caracteristic si spiritul inovativ. Eu insumi sint evreu originar din Romania. Faptele observate de Dr. Florea sint, cred, exacte. Ceea ce mi se pare discutabil este interpretarea lor. In orice caz respect opinia si curajul domnului Florea care aduce cinste societatii Romane.
    Dr. L. Carol

  13. CERNAUTIANUL evreu(absolvent a patru ani de sedere,1941-1944, in lagarul Antonescian din Transnistria. a zis:

    Draga dle. Comandor(r) si cei 11 comentatori entuziasti:
    In Germania antebelica situatia evreilor era ca acea in U.S.A. astazi.Ei detineau:
    1) In economie(1930): 57,3%din firmele de comert de metale;31.2%din textile;18.9% Banci si la fel din comertul de cereale.
    2) Liberi profesionisti:Medici:18%;Stomatologi:15%;Juristi:27%;
    3) In cultura:In Prusia erau in 1925: Regizori:11% ;Actori:8%la Universitatea din Berlin :45% din profesori;80% din directorii de teatru in Berlin;75% din piesele de teatru jucate in Berlin.
    EVREII REPREZENTAU 1,08% DIN INTREAGA POPULATIE.
    Din pacate desi evreii au jucat un rol la fel de important in politica interbelica germana unii dintre ei ca RATENAU si socialdemocrati s-au comportat ca adevarati patrioti iar altii ca ROZA LUXEMBURG ,LIEBKNECHT si mai tirziu THELMAN au fost servantii lui STALIN si au dus la descompunerea republicii dela WEIMAR.
    Intrucit in U.S.A. de azi nu exista o confruntare violenta intreCOMUNUSTI si NAZISTI,
    putem fi linistiti.
    In anul 1920 Winston Churchill a scris:
    Asa cum se poarta tarile fata de evrei,dumnezeu se poarta cu tarile!
    Daca HITLER si STALIN ar fi luat in serios cele scrise de CHURCHILL.
    Sa speram ca AHMENIDIJAD il va lua in serios.

    Cu stima CERNAUTIANUL

  14. Isachar Locker - Tel-Aviv a zis:

    Domnule Comandor,
    Apreciez la justa valoare,cele declarate de Dvs.Cred ca evreii imigrati din Romania sunt in
    proportie de 95%,prietenii patriei natale.

  15. Ma inclin in fata onestitatii si curajului D-lui Vasile Florea .
    I.M.

  16. M-a interesat foarte mult articolul acesta care mentioneaza prezenta si meritele reprezentantilor poporului evreu in atitea domenii de activitate de-a lungul secolelor si m-ar bucura sa citesc cit mai multe articole si scrisori cara sa aduca un omagiu bine meritat incontestabilului geniu al acestui popor,care poate tocmai din cauza marilor sale merite, a fost invidiat si napastuit ,dar a supravietuit si a reusit sa-si recladeasca o tara a lui.

  17. evreii sunt singura natie risipata in lume care a supravietuit ca natie timp de 4650 ani, singura cultura si religie monoteica cu aceasta vechime. restul culturilor mari au disparut- asiro babilonieni, egipteni, persani, etrusci,etc. liantul de rezistenta a fost pastrarea unei culturi intacte in mijlocul si sub presiunea unor reguli impuse de diferite guverne si reguli in decursul istoriei mondiale. existenta israelului de azi o o consider cea mai mare realizare postbelica. cultivarea educatiei, a valorilor de integritate morala, virtute, cinste, ajutor, perseverenta si umor baza comuna a diasporei. ca exista inca oameni care spun acest lucru in presa ma bucura.

  18. Autorul articolului,comandor(r)doctor Vasile FLOREA,va roaga pe cei 17 si pe altii care veti mai citi articolul,sa-i trimiteti pe adresa de mail informatii despre istoria evreilor pt.ca ma pasioneaza foarte mult cultura si civilizatia acestui extraordinar de interesant popor.Va asigur de toata stima si consideratia mea.Adresa mea este:vmircea_florea@yahoo.com

  19. Mihai Viteazul a zis:

    Comentariu la „comentariul 2” semnat de Vlad_Tzepesch:
    Vlad Tepes adevarat era destept si drept!
    Cu comentarii.

  20. sunt roman,dar lucrez si locuiesc in SUA.Am citit articolul domnului comandor Florea si am ramas impresionat L-am aratat si la cativa prieteni evrei care mi-ua marturisit ca deja il cities si au fost incantati ca in presa din Romania se scriu articole atat de frumoase despre evrei.Felicitari domnule doctor FLOREA.

  21. vlad romanu" a zis:

    interesant articol,eu nu am inteles niciodata antisemitismul,cum oare s-a putut intimpla asemenea oroare (holocaustul) si culmea intr-o tara civilizata,cred ca este multa frustrare si esec in atitudinea antisemita.am cunoscut 2 familii de evrei si nu sunt absolut deloc diferiti de noi sau unguri.

  22. Adelina Herscovici(David) a zis:

    Ma impresionat si emotionat mult articolul tau Florea dar mai mult faptul ca ai pastrat amintirea colegilor tai chiar dupa atitia ani. Eu locuiesc in Israel.

  23. Cu tot respectul pt. ca elementul national lucreaza puternic in fiecare si deobicei ne e greu sa vedem obiectiv calitatile si realizarile altei natiuni, ne e mai comod sa ne ocupam cu defectele lor.
    In special in vremuri de criza economica, invidia dusa pina la ura , sete de singe , si cind asta-i nivelul omenirii … tot respectul pt. cineva care reuseste sa mearga inpotriva curentului si ca uleiul de buna calitate se ridica si pluteste peste toti.

  24. Hai numai ii pupa-ti in c– atita pa Evrei. Cineva mai sus spunea ca nu sint diferiti de noi. Adevarat, atita timp cit nu e vorba de bani sau faima. Orice evreu ti-ar da cu „cutitul in spate” numai sa ajunga el mai sus ca tine.

Adauga un comentariu

*