Izvorul Berheciului, comuna din care „izvorasc” personalitati!

Izvorul Berheciului, o comuna formata din sapte sate, Obarsia, Baimac, Padureni, Antohesti, Otelesi si Izvorul Berheciului cu o populatie de 1870 locuitori. Cinci scoli si doua gradinite, sapte biserici si o Manastire in satul Baimac, un Camin Cultural neterminat si multi oameni plecati din comuna ajunsi personalitati.

Comuna Izvorul Berheciului este asezata in partea de sud – est a judetului Bacau, de o parte si alta a raului Berheci, care izvoraste din satul Obarsia. Ocupa o suprafata de 5.717 ha. Pana in 1967, comuna s-a numit Gloduri, infiintata in 1906, odata cu fuzionarea comunelor Obarsia, Gloduri si Otelesti. Nu se numara printre comunele deosebit de bogate ale judetului, dar aici s-au nascut oameni care au devenit, cu timpul, mari personalitati. Daca ar fi sa ne referim la staretul Manastirii Bistrita, Pavel Toderita,. si economistul Doru Damaschin, director ec. al SC AEROSTAR Bacau, ar fi de-ajuns.

Alimentarea cu apa, in centrul atentiei

Reteaua de alimentare cu apa exista in comuna inca inainte de Revolutie, dar ea a fost reabilitata in anii de dupa ’90. „Avem materiale pentru extinderea retelei de alimentarea cu apa in toata comuna. In scurt timp vom reusi acest lucru”, spune Ioan Ciuchi, primarul comunei Izvorul Berheciului. Fara a fi o problema de strigenta, alimentarea cu apa ramane unul dintre obiectivele primordiale ale actualei adiministratii.

Drumurile comunale raman o prioritate

„Anul trecut satul Otelesti a fost, practic, rupt in doua, din cauza unui pod pe care nu se mai putea circula. Din acest motiv, ne-am indreptat atentia asupra podurilor din comuna. Am reusit sa balastam toate drumurile comunale, mai putin acea jumatate din satul Otelesti. In trimestrul IV al acestui an speram sa terminam de balastat toate drumurile. Exista un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea a patru kilometri de drum comunal in satul Baimac si un kilometru in satul Obarsia, proiete ce vor fi prinse prin POR. Urmeaza insa sa intocmim proiecte de asfaltare si in Padureni, Antohesti si Otelesti, lungimea drumurilor fiind de 10 kilometri”, declara primarul Ciuchi.

Iluminatul public, un deziderat neimplinit inca

In acest an se va organiza o licitatie publica pentru iluminatul satelor din comuna. Exista deja un studiu de fezabilitate, mai trebuie intocmit proiectul si executia, valoarea investitiei fiind de aproape un miliard si jumatate lei.

Comuna cu si fara Dispenar

Paradoxal, desi s-a incheiat un protocol intre o asociatie din Franta, „Amitie Roumanie” si Asociatia „Betania”, pentru construirea unui Dispensar medical in comuna, lucrarile au fost sistate. „Nu cunoastem motivele care au dus la aceasta situatie, dar noi am facut demersuri pe care in aceste zile urmeaza sa le finalizam, ca lucrarea, ajunsa la rosu, sa ne fie predata noua si sa continuam construirea Dispensarului. Am cerul sprijinul Consiliului Judetean si avem sperante ca la rectificarea din aceasta toamna vom primi banii necesari”, spune primarul Ioan Ciuchi.

Lipsa banilor a privat invatamntul de investitii

In 2007, nu s-a investit nimic in unitatile scolare din comuna. „N-au fost bani, dar aceasta nu inseamna ca nu am aprovizionat scolile cu lemne, nu am efectuast unele reparatii. Mai trist este ca Inspectoratul {colar a avut alocata suma de 600 milioane lei pentru un grup sanitar la o scoala din comuna, a inceput lucrarea, a lasat-o balta si apoi ne-a cerut noua socolteala de ce nu am terminat-o, pentrtu ca ni se iau banii!”, spune primarul comunei Izvorul Berheciului.

Activitatea culturala, la inaltime!

Duminica, 16 septembrie, Consiliul Local, Primaria comunei si Asociatia Culturala „Stelele Romanesti” Bacau organizeaza Ziua comunei Izvorul Berheciului, pe stadionul din localitate. Printre invitati, Ansamblurile Ciobanus si Busuiocul, din Bacau, {tefania Patru, Fiero, Petrica Popa, Maria Salaru, Margareta Clipa. „Este cea de a doua editie si speram ca si aceasta va avea acelasi succes ca si prima”, spune primarul Ciuchi.

Berheciul a dat oameni de seama

Putine comune se pot mandri cu personalitati atat de marcante pentru viata sociala, precum Izvorul Berheciului. Din satul Obrsia a plecat cel care avea sa devina directorul economic al SC AEOSTAR, Doru Damaschin.

„Domnul Damaschin a ajutat foarte mult comuna. Printre altele, a construit o troita superba in satul Obarsia, cum putine localitati din tara au. Am propus Consiliului Local sa-l facem cetatean de onoare al comunei”, spune Ioan Ciuchi. Din satul Antohesti, dintr-o familie cu cinci copii, a pornit pe calea credintei Pavel Todirita care, la putin peste 30 de ani, a ajuns staretul Manastirtii Bistrita, fiind arhimandrit si mana dreapta a fostului Mitripolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, ajuns Patriarhul Romaniei.

Au aparut si doua tinere vedete, un baiat si o fata, ambii descoperiti de invatatoarea Lucia Puscuta, baiatul concurand la emisiunea „Vreau sa fiu vedeta”, iar fata obtinand locul al doilea la Festivalul de la Mamaia pentru copii.
Nicolae TURCU

Comentarii

  1. toderita doru a zis:

    vedeti fisa matricola a staretului pavel si apoi ziceti ca e mare personalitate…

  2. Serban valentin a zis:

    Bine v-am gasit!!…..sunt din satul tarnita com oncesti ,si doresc sa iau legatura cu secretariatul scolii din Izv Berheciului. Daca aveti buna placere si doriti sa ma ajutati in acest sens va rog sa imi trimiteti prin mail adrsa de mail al scolii sau un nr de tel. Va multumesc!!!

  3. da din satul antohesti atat un om a luat-o pe calea credintei ca in rest toti sunt nebuni ar trebui internati numai de scandal sunt buni. acolo sa rasturnat caru cu prosti.

  4. da din satul antohesti atat un om a luat-o pe calea credintei ca in rest toti sunt nebuni ar trebui internati numai de scandal sunt buni. acolo sa rasturnat caru cu prosti.

  5. si politia si primarie numai de chermeze sunt buni in rest nimic

  6. Anonim a zis:

    e nas[pa

  7. Si fiica preotului Hodoaba,HODOABA OLIVIA GIORGIANA e o mare personalitate la Bacau,se ocupa cu stricatul caselor colegilor ei de serviciu.
    Tocmai a nenorocit o familie extraordinara,fam.Obreja.Nu ii ajung barbatii necasatoriti,.Asa se invata in casa parohiala?Ca e buna curvaraseala?

  8. plecat de acolo a zis:

    De la moartea lui Stalin „nemuritorul”in comuna asta nu s-a reusit sa se construiasca un pod intre Antohesti si Otelesti peste un parau care vara seaca iar cand ploua sau se topeste zapada ineaca.Cand ploua sau se topeste zapada satul Otelesti e izolat de restul lumii.Daca s-au facut niste mici investitii totul s-a facut pt satul Izvorul Berheciului si nimic pt restul satelor comunii .Ba mai mult ;copiii din toate satele merg la scoala ,unde credeti?La Izvorul Berheciului(Gloduri) 6 sau 7 km pe jos iarna,vara pe ploaie,furtuna desi la Antohesti se construise o scoala noua si destul de moderna la vremea aceea,anii ’80.Nu mai spun de Faghieni care este peste 2 dealuri mari iar copiii nici nu mai merg la scoala. Pe vremea lui Ceausescu se hotarase daramarea satului Otelesti. Noroc de revolutia din 1989 ca altfel Otelesti ar fi disparut de pe harta. avem destula padure ;Faceti fratilor un pod peste Berheci pt Otelesti.!Nu v-ar costa decat cuiele sau suruburile pt prinderea lemnelor pentru ca stejar e destul in padurilecomunei (luate cu japca de comunisti in 1948) Oare e prea mult ?

  9. plecat de acolo a zis:

    Dar Faghieni nu mai apartine comunei Gloduri?????
    De cand?

  10. oamenii care au făcut podul oţeleşti de la lupu gheorghe ne-au făcut şi nouă iazurile;iar iluminatul public a fost doar o perioadă de timp.

  11. Ca în orice comună sînt şi bune şi rele s-au făcut multe şi multe nu s-au făcut dar trăim în România aşa că şi la noi în comună există multă corupţie şi multă mizerie morală.

  12. Sînt foarte multe de dat în vileag dar sînt şi mai multe pe care locuitorii comunei le ştiu şi nu fac nimic.

  13. Mai actualizaţi şi voi faptele şi datele comunei,toate sînt depăşite.

Adauga un comentariu

*