La mormantul Parintelui Cleopa

S-au împlinit 20 de ani de cand Înalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a depus voturile monahale în paraclisul Manastirii Sihastria. Parintele Cleopa i-a fost duhovnic celui care, poate, va fi ales, la 20 de ani de la calugarire, Patriarh al Romaniei. Au trecut zece ani de cand duhovnicul sau, Parintele Ilie Cleopa, a pleact in Imparatia Celui de Sus.

mormant-cleopa.jpgCa o viata de om, s-au scurs mai bine de noua ani de cand parintele duhovnicesc si „apostolul romanilor”, cum a fost numit de cei care l-au cunoscut, Ilie Cleopa, a adormit, dar Manastirea Sihastria, unde si-a petrecut cea mai importanta parte a vietii, nu-l poate uita. Cum nu-l pot uita nici miile de credinciosi care, cu fiecare ocazie, vin in pelerinaj in locurile unde se plimba odata parintele Cleopa. Credinciosi din Grecia, Serbia, Franta, Ungaria si mai ales din Romania vin sa viziteze si sa se roage in acele locuri sfinte, la chilia si mormantul Prea Cuviosiei sale. Ne dorea tuturor „sa fim mancati de Rai”. Acolo, in Rai, a gasit cu siguranta mila lui Dumnezeu si ne ajuta pe noi, cei pacatosi, cu rugaciunile sale, pentru a birui ispitele acestui veac si a ne intalni acolo sus, in Ceruri, sa-l auzim din nou spunandu-ne „Manca-v-ar Raiul!”

Umbra lui dainuie peste tot. Cu doi ani inainte de „adormire”, am stat de vorba cu Parintele Cleopa. Era slabit si bolnav. Apoi am fost la inmormantarea din decembrie 1998. Am revenit de mai multe ori la Sihastria, ultima data acum cateva zile. Fosta chilie a Parintelui Cleopa, transformata in muzeu, este vizitata zilnic zeci de credinciosi.

Dupa „adormirea” parintelui Cleopa, multi dintre „copiii” sai au iesit in fata, declarand ca ei sunt cei care ar trebui sa-i ia locul. Trufie? Pacat? Mare pacat. „Acei copii ai sai, care de fapt, au crezut ca, daca s-au aflat, din cand in cand, in preajma parintelui inainte de a-si da sfarsitul, s-au imbolnavit ulterior. La minte. Unul a murit dupa sase luni, suferind cu capul.

Altor doi le-a luat Dumnezeu mintile, sunt putin „plecati” din asta lume. Niciunul n-a inteles ca nu trebuie sa iesi in lume cu astfel de lucruri, sa afirmi ca ai fost in umbra parintelui Cleopa. Nu cu astfel de lucruri ajungi ca el. Au urmarit doar sa-si faca imagine. N-au inteles ca pentru a ajunge ca el trebuie sa fi suportat tot ceea ce a indurat el de-a lungul anilor. Au spus ca au stat langa parinte cand a murit”, spune cu piosenie parintele Nifon.

„Daniel va fi noul Patriarh”!

Parintele Nifon, noul „Parinte Cleopa”, unul dintre cei mai vechi din Manastire, isi are chilia alaturi de cea a Parintelui Cleopa. Nifon a preluat misiunea Dumnezeiasca a „duhovnicului romanilor”. La fel ca parintele Cleopa, el foloseste in predici aceleasi cuvinte, „Da, mama”. A mostenit ceva din harul lui, la cateva vorbe aminteste ceva despre mentorul sau, pe care-l regreta, ca de altfel toti credinciosii care se opresc in chilia sa, pentru a-i cere binecuvantarea. L-am intrebat despre sansele Inalt Prea Sintiei Sale Daniel de a ajunge Patriarhul Romaniei. „Are cele mai mari sanse.

mormant-cleopa-2.jpgSi Parintele Cleopa ii prevedea un viitor in fruntea Bisericii romanesti, si Parintele Staniloaie. El trebuie si va fi cu siguranta viitorul Patriarh. De altfel, Daniel a fost saptamana trecuta doua zile la Sihastria. Era increzator in sansele sale. Cand a fost facut calugar, eu cantam in strana, de atunci il stiu”, ne-a spus Parintele Nifon. Student fiind, Dan Ilie Ciobotea, numele de calugar al Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sintia Sa Daniel, se ducea deseori la Manastirea Sihastria. ÃŽl atragea, pe langa atmosfera duhovniceasca, parintele Cleopa, care-i devenise duhovnic.

20 de ani de calugarie

In noaptea de 5 spre 6 august 1987, a primit taina calugariei. Dan Ilie Ciobotea era un tanar cu o pregatire deosebita. Manca la trapeza manastirii, la un loc cu ceilalti frati, si participa la toate slujbele, de noapte sau de zi. Despre el se stia in manastire ca este profesor de teologie în Elvetia si venea înca din vremea studentiei la Sihastria de cel putin patru ori pe an sa se spovedeasca la parintele Cleopa, era ucenicul parintelui. Cand era frate la Sihastria, era foarte deschis si comunicativ cu oricine.

Seara, cand parintele Cleopa le vorbea calugarilor, fratele Ilie îi punea întrebari cu profund substrat teologic, iar parintele Cleopa, surprins si bucuros ca primea astfel de întrebari, îi spunea: „Mai, mai, manca-te-ar Raiul! Vezi, cum zici tu aici, e bine, dar s-o luam si pe partea aialalta..”.

„Parintele Cleopa m-a impresionat înca din primul an de studii la teologie…Parintele Cleopa era un calugar pastoral si misionar la biserica si în chilia sa, prin rugaciune, prin predica, prin sfat si prin însasi prezenta sa. Era un om împacat cu Dumnezeu si cu sine însusi, care îmbina smerenia cu stiinta teologica, misiunea cu milostenia si bunatatea cu bucuria…

Gandea si traia cu adevarat bisericeste, era un învatator talentat si senin, bogat sufleteste si popular, care se ruga mult si citea mult, pentru a se mentine în comuniune de gandire si simtire cu Sfintii Bisericii. Aceasta m-a fascinat ca teolog si m-a facut sa-l iubesc. ÃŽn el vedeam realizat, într-o persoana vie, ceea ce am citit în multe carti…”, declara intr-un interviu despre viata sa monahala, actualul Mitriopolit al Moldovei si Bucovinei si poate, viitorul Patriarh al Romaniei. Ce nevoie ar fi avut el acum de sfaturile Parintelui Cleopa!

Nicolae TURCU

Comentarii

  1. l-am cunoscut pe parintele Cleopa , am fost de multe ori la Manastariea Sihastria,cuvintele parintelui, si acum mi-au ramas in suflet , si avem speranta ca de acola de la ingeri el ne vegheaza si se roaga pentru noi

  2. buna, ma bucur sa citesc acest articol ce vas ruga daca se poate sa imi dati raspuns prim email si sa ma informati si pe mine daca sa dezgropat mormantul parintelui ilie cleopa de la manastirea SIHASTRIA? eu cred ca a fost sfant si sant curioasa daca sa dezgopat.eu sant in america atlanta si pe internet nu gasesc nici un raspuns la ce ma intereseaza..va multumesc

    RED: Din informatiile noastre, mormantul Parintelui Cleopa nu a fost deschis. redactia

  3. 789yihj7u8989u 0 osvp\

  4. sper ca prea milostivul
    dumnezeu sa ma ierte daca o parafrazez pe
    sf fecioara maria cand spunea despre isus ‘sa traiesti si sa iubesti cum a facuto el’asta vreau sa spun si despre sf cleopa

  5. sunt medic cu un program foarte ancarcat
    din dragoste pentru viata duhovniceasca am aprofundat o parte din astfel de literatura si am ajuns la concluzia ca este omare diferenta antre a fi credin cios ortodox si a fi traitor
    sf cleopa spunea ca trebuie sa ne rugam 3ore diminieata 1ora la miezul noptii si3ore seara
    singuri fiind
    an acest context cum putem amparti activitatile zilnice si rugaciunea asi dori raspuns pe email
    si anca ceva cum putem ajunge la a sasea teapta rgaciunea inimi

  6.                          BUNA ALL,AM FOST SI YO LA SFANTUL MORMANT AL PARINTELUI CLROPA SI VREAU SA SPUN CA A FOST FOARTE FRUMOS AM FOST SI LA CHILIA ACESTUIA.REPET DIN NOU CA E FOARTE FOARTE FRUMOS:)SUNT FOARTE MULTI CALUGARI ACOLO NU AM APUCAT SAI NUMAR;))DAR TOT CE STIU E CA SUNT FOARTE MULTI:d

  7. CLEOPA* SCZ

  8. prin cartiile scrise de parintele Ilie Cleopa am descoperit adevarata credinta crestina adica cea Ortodoxa, ani de zile am fost Romano-Catolic afundat cu totul, participam aprox. la toate slujbele eram un fel de ipodiacon la ei, si intr-o zi m-am apucat de citit din cartiile parintelui si m-au schimbat total, acuma inteleg totul mult mai clar. Permiteti-mi sa spun: A fost un geniu al teologiei! Iar acum doresc sa dau admitere si cu ajutorul lui Dumnezeu sa pot termina Teologia Ortodoxa Pastorala, fiindca doresc sa devin preot ortodox de mir.
    cartiile lui ar trebui editate mai des si impartite peste tot in lume! mai cu seama la sectanti sa vada si ei ce e adevarul!

  9. fusa constantin a zis:

    parintele Cleopa a fost un apostol al neamului romanesc,un al doilea apostol Pavel

  10. fusa constantin a zis:

    Parintele Cleopa a fost, ramane, si va fi mereu apostolul neamului romanesc un al doilea apostol Pavel.el a fost ca o ciocarlie care a cantat pana pe 2decembrie ora 2:20. la sihastria cand eu am fost lumea era pretutindeni.parca era hramul.la mormant era o privelniste frumoasa.parintele sta ingropat in mijlocul cimitirului.ar trebui sa fie cat de curand canonizat.imi pare foarte rau ca nu lam putut sal cunosc, aveam 4ani cand el a plecat la fratii sai.

  11. fusa constantin a zis:

    va rog foarte mult sa rugati care aveti cunostinte sa fie deazgropat parintele cleopa

Adauga un comentariu

*