Boli suspecte la Inspectoratul Scolar

Inspectorii scolari generali si adjuncti, din mai multe judete ale tarii, s-au îmbolnavit instantaneu cand s-au trezit la usa inspectoratului cu echipe de control trimise de Ministerul Educatiei. În loc sa stea si sa le prezinte inspectorilor din MECT documentele cu activitatea inspectoratelor pe un an de zile, ei au intrat în concedii medicale. De saptamana trecuta, mai multe echipe din minister au încercat sa controleze situatiile din inspectoratele scolare. Astfel de cazuri s-au inregistrat in Arges, Valcea, Neamt, Dolj, Maramures, Gorj, Buzau si Mehedinti. Nici Bacaul nu a facut exceptie, cele doua inspectoare generale adjuncte suferind bruste si grave inrautatiri ale sanatatii.

Nicoleta Neagu

Nicoleta Neagu

„A dat boala în inspectorii scolari generali! Toti sufera de inspectorita generalista, de chiulangeala cronica! Sunt îngrozita de ce îmi transmit oamenii trimisi în teritoriu! E un dezastru în toate inspectoratele scolare verificate de minister”, a spus Zvetlana Preoteasa, secretara de stat pentru învatamantul preuniversitar.

Cauze mi(ni)sterioase?

Ministerul Educatiei a trimis in aceste zile o comisie de inspectori la Bacãu pentru a verifica activitatea inspectorului scolar general Ovidiu Cojocaru si a celor doi adjuncti, Brandusa Popescu si Nicoleta Neagu. Pe holurile Inspectoratului bantuie linistea ca dinaintea furtunii, zvonuri si mistere. Inspectorul Cojocaru ne spune cã existã posibilitatea ca reprezentantii MEdC sã prezinte raportul final cu rezultatele evaluãrii intr-o conferintã de presã, insã dupã ce isi terminã treaba, adicã pe 26 august.

In perioada de evaluare, nu vor sã facã niciun comentariu vizavi de ce au gãsit la fata locului. Sau ce nu au gãsit. Pentru cã in inspectorat este aproape pustiu. Coincidenta face ca odatã cu prezenta echipei de control a ministerului, inspectorii adjuncti sã fie in concediu, pe caz de boalã si de stres. Din zvonurile care se pierd pe holurile Inspectoratului reiese cã misterioase sunt cãile stresului. „Inspectoarea Brandusa Popescu a intrat in spital din cauza atmosferei de lucru, intr-un stres permanent cu sefii. Intrebati-o din cauza cui s-a imbolnãvit de s-a internat subit ?”, ne sugereazã o voce care a dorit sã isi pãstreze anonimatul.


„Inspectorilor le-a intrat în cap ca sunt numiti politic, ca sunt penelisti, iar daca se pune problema destituirii lor, acuza ca sunt schimbari politice. Eu le dovedesc, pe baza documentelor din inspectoratele pe care le conduc, ca exista nereguli si ca se fac aranjamente. ÃŽn trei sferturi dintre inspectorate e varza, altfel nu-mi pot explica de ce intra toti în concedii medicale si împiedica accesul la documente echipelor ministerului!” – Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învatamantul preuniversitar

Acumulare de stres

Brandusa Popescu

Brandusa Popescu

Contactatã telefonic, adjuncta Brandusa Popescu admite cã si din cauza stresului de la locul de muncã a intrat in „medical”, mai exact, s-a confruntat cu o acumulare de stres: „S-au adunat mai multe. Am avut concursul de titularizare, examenul fiului meu, care si-a rupt ambele maini. M-am odihnit cateva zile dupã titularizare pentru cã mã simteam rãu de la aerul conditionat, dar dacã am vãzut cã nu imi revin, m-am internat pentru analize, pe care nu le mai fãcusem de vreo 13 ani”.

Anul acesta, in lupta pentru un job in invãtãmant a intrat si Brandusa Popescu pentru catedra de mecanicã, la o institutie de invãtãmant din Dãrmãnesti (unde sunt singurele posturi de mecanicã din intreg judetul). „Nota initialã a fost 6.30, insã am depus contestatie si am obtinut 7.40. Mi-am trimis sotul sã depunã fisa de optiuni in locul meu si astept rezultatul”. Aceasta declarã cã nu existã nicio legãturã intre concediul sãu si prezenta ministerialilor la ISJ Bacãu, cã s-a internat vineri, pe 20, iar echipa de control a venit pe 25 iulie. „Am pus la dispozitie biroul cu toate documentele, sã poatã fi verificate”.

Asadar, echipa MEdC a gãsit un inspector general si douã adeverinte adeverinte de salarizare pentru internare in spital pe post de inspectori adjuncti, fapt care a a ingreunat accesul la documente. Absenta adjunctei Neagu este si mai misterioasã. Aceasta s-a internat chiar in dimineata cand a venit controlul MEdC. De atunci, la telefonul acesteia stã de strajã cãsuta vocalã.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*