Recalcularea pensiilor

Miercuri, 4 iulie 2007, la sala mica a Palatului Administrativ s-a desfasurat sedinta Comisiei Judetene de Dialog Social, unde, printre altele, s-a discutat si despre recalcularea pensiilor si modalitatile de modificare a cuantumurilor acestora prin adaugarea sporurilor, indemnizatiilor si adaosurilor cu caracter permanent.

In acest sens, discutiile au vizat completarea dosarelor prin prezentarea unor acte doveditoare de natura a modifica elementele avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual recalculat. Completarea dosarelor este ingreunata de faptul ca arhivele angajatorilor sunt incomplete sau lipsesc, documentele neregasindu-se nici in arhiva judeteana.

Subprefectul Neculai Olaru a propus agentilor economici si societatilor comerciale sa vina cu solu in vederea rezolvarii acestei probleme. O noutate in activitatea de recalculare a pensiilor o constituie aprobarea OUG 19/2007 pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Potrivit acestei ordonante, pentru perioadele anterioare datei de 31.12.1962 inscrise in carnetele de munca pentru care nu sunt inregistrate drepturile salariale, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare. Astfel, potrivit acestui act normativ peste 55.000 de dosare vor fi revizuite incepand cu data de 01.07.2007.

Potrivit statisticilor, dintre acestea, 51169 vor beneficia de cresteri ale punctajului mediu anual actual iar 3986 vor ramane in acelasi cuantum, punctajul in plata ramanand in continuare mai mare decat cel revizuit. Revizuirea dosarelor, potrivit OUG 19/2007, va determina si o crestere a pensiei medii pe judetul Bacau estimata la 386 lei la sfarsitul lunii august 2007 fata de 361 lei pe primele 5 luni ale acestui an.

Adauga un comentariu

*