Plic cu 30.000 de Euro pentru cumnatul lui Stavarache

Marin Stãnescu, consultantul unei afaceri de 11 milioane de euro, acuzã cã banii i-au fost ceruti drept „premiu” pentru un contract intre CET Bacãu si firma germanã M±W Zander. „A mai vrut inca 120.000 de euro. De aici a pornit tot scandalul. Nu mi se pãrea normal sã-i dau comisionul meu”, sustine intermediarul Marin Stãnescu. „Este un borfas si nu am ce discuta cu el”, sustine directorul de marketing al CET, Marius Stãnila, cumnatul primarului de Bacãu.

Romeo Stavarache, primarul Bacãului, a fost atras recent intr-un scandal de proportii de cumnatul sãu, Marius Stãnila, director la CET Bacau, acuzat cã ar fi primit 30.000 de euro drept recompensã pentru parafarea unei afaceri de 11 milioane de euro. „I-am dat cumnatului primarului Romeo Stavarache un plic cu 30.000 de euro, dupã ce mi-a spus cã trebuie sã-si premieze colegii din conducerea CET Bacau, el fiind director de marketing”, ne-a declarat Marin Stãnescu, fostul consultant al nemtilor de la M±W Zander. Povestea premierii a inceput in 2005, cand CET Bacãu a organizat o licitatie pentru un echipament de cogenerare, adicã producerea energiei termice si electrice in acelasi timp cu ajutorul unei turbine.

Potrivit lui Stãnescu, singura diferentã dintre participantii la licitatie a fost pretul de mentenantã, mai precis de intretinere, care a fost oferit de M±W Zander din Germania. La acest capitol, firme ca Petrom Service si Aerostar nu au putut cobori tariful sub 4 euro MW/ora, iar nemtii au castigat cu 1,7 de euro. Povestea s-a complicat apoi cand a venit vorba de o noua afacere cu Zander, iar de data aceasta se discutã de o valoare de 40 de milioane de euro, si de solicitarile lui Marius Stãnila, cumnatul primarului de Bacãu, care a dorit sã fie premiat cu 120.000 de euro. Acuzatiile lui Stãnescu au fost negate de directorul Stãnila, care l-a catalogat drept „borfas” pe consultantul firmei germane. Asta nu l-a impiedicat pe Stãnila sã-si petreacã concediul in Tenerife cu „borfasul”. La fel si cumnatul sãu, primarul de Bacãu, Romeo Stavarache.

Contract trimis la DNA

In toamna lui 2005, CET Bacau a organizat licitatia pentru turbina pe gaz care produce energie termicã si electricã in acelasi timp. Firme importante ca Petrom Service sau Aerostar s-au infruntat cu colosul german M±W Zander, fãrã sanse insã. „A fãcut cea mai bunã ofertã: 9,2 milioane de euro fãrã TVA, cu 600.000 de euro mai putin decat a doua firma clasatã”, ne-a declarat Marius Stãnila, directorul de marketing. Cumnatul primarului Romeo Stavarache ne-a spus cã nu a contat foarte mult pretul foarte mic de mentenantã. „Chiar dacã ar fi cerut 10 euro, tot Zander ar fi castigat.

Numai cã nu stim incã dacã putem accepta oferta lor. Agentia Nationalã pentru Reglementare in domeniul Achizitiilor Publice s-ar putea sã ne cearã o nouã licitatie pentru mentenantã”, ne-a spus Stãnila, chiar dacã in caietul de sarcini pentru licitatia de la CET era precizatã obligatia firmei castigãtoare de a asigura intretinerea pentru 15 ani. Decanul Baroului Bacãu din cadrul UNBR (baroul considerat paralel cu cel clasic), Vasile Botomei, a sesizat DNA Bacãu, institutie care cerceteazã acum contractul in dosarul 27/P/2007.

„Consider cã nu este legal sã semnezi un contract pe baza unui caiet de sarcini care nu a mai fost respectat. Sunt convins cã M±W Zander a castigat tocmai pentru cã a oferit cel mai mic pret pentru mentenantã. Acum vor sã facã o altã licitatie si probabil sã renunte la tariful de 1,75 de euro MW/orã. Ceea ce este ilegal”, a precizat Botomei, care a fãcut mai multe plangeri penale impotriva primarului de Bacãu. Acesta a subliniat cã sunt interzise intalnirile dintre membrii comisiei si participantii la licitatii panã nu este semnat contractul, dar presedintele comisiei si-a petrecut concediul cu Marin Stãnescu in Tenerife.

Afacere sãrbatoritã in Tenerife

Panã sã se ajungã la DNA, Marin Stãnescu, consultatul afacerii din partea nemtilor, s-a imprietenit cu Marius Stãnilã si si-au petrecut concediul impreunã in Tenerife. Locatie de vis unde directorul de marketing a venit cu sotia, cumnatul Stavarache si nepoatele. Pe banii lor. Concediul a avut loc insã imediat dupã ce Stãnescu si-a incasat o parte din comision de la M±W Zander, iar 30.000 de euro i-ar fi dat cumnatului lui Romeo Stavarache. „stia cã trebuie sã incasez bani imediat dupa fiecare platã. A venit la mine si mi-a spus: o firmã asa puternicã nu are un fond de premiere? Nu avea si nici nu dorea sã le dea bani.

Era inainte de Crãciun si m-am gandit cã nu este bine sã-mi stric relatia. I-am dat 30.000 de euro intr-un plic pentru directorii de la CET, dupã cum mi-a spus. Mai tarziu, am aflat cã numai el a beneficiat de acea sumã”, ne-a declarat Stãnescu, care a precizat cã acestia au fost singurii bani pe care i-a plãtit lui Stãnila. „El si Stavarache au mers pe banii lor in concediu. Era culmea sã-l platesc si pe asta”, a afirmat Marin Stãnescu, care s-a distrat o sãptãmanã in Tenerife impreunã cu primarul Romeo Stavarache si cumnatul acestuia.

„Mai trebuie sã dai 120.000 de euro”

Dupã concediu, afacerile au mers normal intre CET si Zander, iar societatea din Bacãu a mai virat bani in contul turbinei de cogenerare. „Marius Stãnilã m-a abordat din nou si mi-a cerut suplimentarea fondului de premiere. Prima datã i-am dat banii din comisionul meu, acum trebuia la fel, dar eu nu primisem o transã mare, ci doar 18.000 de euro. Nemtii nu au vrut sã audã, iar el mi-a cerut 120.000 de euro.

Panã la urmã, cumnatul primarului dorea sã ia 2% din 3% cat aveam eu comisionul. A fost prea mult si i-am spus. De atunci s-a supãrat pe mine, iar anul acesta am fost concediat de M±W Zander. Mã judec cu societatea din Germania pentru cã nu mi-a achitat comisionul”, ne-a precizat Marin Stãnescu. Acesta trebuia sã incaseze 281.000 de euro comison pentru afacerea cu CET, dar nu a luat decat 80.000 de euro, sumã la care s-a adãugat salariul lunar de 1.500.

„Este un santajist ordinar!”

Marius Stãnila neagã cã a luat cei 30.000 de euro si cã ar fi cerut incã 120.000. „De ce sã-mi fi dat acesti bani? Acest domn Stãnescu este un borfas si nu am ce discuta cu el. Un santajist ordinar care a fost condamnat definitiv pentru inselãciune. Eu nu am stiut cine este si nici nemtii care l-au angajat. Deci sã fie clar: nu mi-a dat bani si nici nu i-am cerut vreodatã”, ne-a declarat directorul de marketing de la CET Bacau. Acesta recunoaste cã si-a petrecut vacanta in Tenerife cu Marin Stãnescu si primarul Romeo Stavarache, dar spune cã s-a intalnit intamplãtor cu intermediarul.

„El stia unde mã duc, a imprumutat bani si a venit dupã mine”, sustine cumnatul primarului de Bacãu. Stãnescu are altã versiune. Potrivit acestuia, directorul de la CET i s-a plans cã nu are cu cine sã meargã in concediu si de aceea au plecat impreunã. „Eu nu vreau sã-l bag la puscarie cu aceste declaratii, dar a luat banii si mi-a cerut altii. Fac oricand testul la detectorul de minciuni dacã are curaj si sustine cã este nevinovat”, a afirmat Marin Stãnescu.

Plangeri impotriva nemtilor

Intermediarul afacerii CET-M±W Zander a deschis un proces cu nemtii pentru cã nu vor sã-i plãteasca restul din comisionul lui, dar a fãcut si o sesizare la vamã. Marin Stãnescu ii acuzã pe fostii sãi patroni cã nu si-au achitat taxele corespunzãtoare pentru turbina adusã in tarã pentru CET.

„Neconcordanta dintre valorile reale ale echipamentelor importate si valorile declarate in vamã in vederea achitãrii taxelor aferente producand astfel un important prejudiciu statului roman. M±W Zander a prezentat un document cu valoarea turbinei de 196.000 de euro, cand pretul acesteia ajunge la peste 1,8 milioane de euro. Puteti calcula si dumneavoastrã cum au fentat ei plata taxelor reale”, ne-a mai declarat Marin Stãnescu, care asteaptã rezultatul anchetei de la Directia Antifraudã din cadrul Autoritãtii Nationale a Vãmilor.

Stãnescu, pionul din afacerile cu CET

Marin Stãnescu nu este la prima afacere cu CET. El a lucrat si pentru societatea General Fluid din Bucuresti, care a incheiat un contract de contorizare termicã in municipiul Bacãu. Afacere de 70 de miliarde de lei vechi in care a fost implicat direct primarul Romeo Stavarache, initiatorul unui proiect de hotãrare a Consiliului Local pentru garantarea creditului furnizor.

Avocatul Vasile Botomei a sesizat DNA si-n acest caz in care sustine cã este vorba de o „atentie” in termopane si centralã termicã pentru scoalã la care invatã copilul primarului. Stãnescu sustine cã sponsorizarea s-a fãcut cu indicarea clarã a unitãtilor care vor beneficia de generozitatea societãtii din Capitalã chiar de sefii administratiei locale. Botomei a mai subliniat cã in cadrul contractului cu General Fluid nu existã ca modalitate de platã avalizarea de catre Consiliul Local.

ISTORIC
» 2005
Are loc licitatia de la CET pentru echipamentul de producere a energiei termice si electrice in acelasi timp, care a fost adjudecatã de societatea germanã M±W Zander.

» 2006
Sunt efectuate primele plãti cãtre firma din Stuttgart, an in care consultantul Marin Stãnescu, directorul Marius Stanila si primarul Romeo Stavarache isi petrec concediul impreunã in Tenerife

» 2007
Afacerile de la CET cu General Fluid si M±W Zander au intrat sub lupã DNA la sesizãrile avocatului Vasile Botomei. Imediat a venit declaratia lui Stãnescu legatã de „premierea” celui care a fost presedintele comisiei de licitatie, respectiv Marius Stãnila.
Material preluat din cotidianul Romania libera.
Autor Tiberiu Lovin

Comentarii

  1. ACUM CAND APA NU MAI ESTE IN LACURI CU CE MAI PRODUCEM CURENT ELECTRIC????
    ASA CA SISTEMELE DE COGENERARE VOR IESI IN
    EVIDENTA.NU SPUN S-OR MAI FI FACUT SI MICI
    CIUPELI CA ASA ESTE IN CAPITALISM DAR ESENTIAL
    ESTE CA S-A GASIT O SOLUTIE PENTRU REDUCEREA NOXELOR LA ARDERE SI SISTEMATIZAREA EXTRACTIILOR LA COMBUSTIBILII NATURALI.SA RECUNOASTEM CA SUNT CONDITII IMPUSE DE UNIUNEA EUROPEANA.

Adauga un comentariu

*