Bacãul, centrul muzicii de calitate si al lãlãielii

Bacãul a fost conectat in aceste zile la febra a douã festivaluri importante, Festivalul de Muzicã Popularã “Ion Drãgoi” si Festivalul Micilor si al Berii. Cei care s-au perindat pe la ambele evenimente au simtit diferenta de calitate dintre ele, ca de la cer la pãmant: farmecul unei muzici curate si nobile la ”Ion Drãgoi”si vraja manelelor asortate cu hamsii la Festivalul Berii.

“Trebuie continuat”

Festivalurile au pus Bacãul in miscare. Spre centrul orasului, mai exact spre scena amplasatã la Parcul Trandafirilor, au “migrat” impãtimitii de folclor. Zeci de cupluri, in majoritate pensionari nostalgici dupã muzica de calitate, au luat parte, timp de trei zile, la Festivalul National de Folclor “Ion Drãgoi”. Organizatã de Ansamblul Folcloric “Busuiocul” si desfãsuratã cu sprijinul Societãtii Romane de Televiziune si al apreciatului realizator Mãrioara Murãrescu, editia a VIII-a a festivalului s-a desfãsurat intre 27-29 iunie. “A fost un succes si trebuie continuat pentru cã dacã folclorului i se acordã atentia cuvenitã, nu se va pierde in timp”, constatã un domn mai varstnic, cu sotia la brat intr-o atitudine foarte ocrotitoare.

“Concert etnologic in cuvinte”

Brand cultural de o complexitate distinctã, festivalul a propus in agenda sa, in fiecare editie, pe langã spectacol si recitaluri, si activitãti complementare cu ceea ce se intamplã pe scenã: expozitii de artã popularã, simpozioane sau lansãri de compact discuri sau DVD-uri ori de noi aparitii editoriale din literature de gen. Pe 29 iunie, Ansamblul Busuiocul a propus lansarea unei cãrti editate de directorul ansamblului, Petricã Vlase. Cartea se intituleazã “Concert etnologic in cuvinte”, semnatã de distinsul profesor Vasile Adãscãlitiei – remarcabil folclorist moldovean. Tot in aceastã zi, celebra Mãrioara Murãrescu a lansat CD-ul “Ionel, sprancene negre” de Otiliei Purcaru si “Cine-aude gura mea” de Zinaida Bolboceanu. “Sunt onoratã sã aud atatea vorbe frumoase si pãreri documentate despre aparitii, despre activitatea bãcãuanilor”, a precizat distinsa prezentatoare.

Berile suuus!

Dacã mari personalitãti din peisajul muzicii populare romanesti au venit la Bacãu si, timp de cateva zile, iubitorii de folclor au stat ore intregi in picioare pentru a se bucura de un cantec, lãlãiala de la festivalul berii a avut si ea publicul ei. Timp de trei zile, incepand cu 29 iunie, spre scena de langã Bazinul de inot s-au dus buluc amatorii de distractii fãrã numãr, fãrã numãr: concursuri de bãut bere, mancat clãtite, hamsii, fete frumoase, bãieti adevãrati si trupe “consacrate” ale scenei maneliste romanesti. “Cui ii place Salam?? Cui ii place Guutã?? Maine suuus! Ia sã vedem, berile suuus, unde-s berile?? Haide Bacãu sã te vãd in actiuneee… Vreau multã, multã gãlãgiee…Pentru cã in aceastã noapte vor fi toate genurile muzicale…”, “fãrã numãr, muzicã de petrecere, vedete pe bandã, fete blonde, brunete, trupe dance consacrate”, anuntã plin de viatã prezentatorul, reamintind cã “fãrã acordul Primãriei nu se putea acest festivaaal! ”. No comment.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*