Vacantã dupã cum ti-e cheful

O plimbare prin parc la orele diminetii…printre ramuri, soarele fresh iti ureazã good morning, darling! Sau ciao, ori ‘neatza, dupã cum ti-e cheful… Pe alei, pe bãnci, chiar si la terasã, e prezent deja foarte mult tineret. Liberi la soare, ca niste fluturi fericiti in vacantã, elevii si studentii au luat cu asalt parcurile si terasele, care pe role, biciclete, sau cu skateboardu’, sã mai facã o pauzã de la fitnessul cu ochii in calculator.

Ce poti face altceva in Bacãu, pe timpul vacantei?, intreb un grup gãlãgios, pe role, agitat ca un roi de libelule: (râd in cor, resemnati cã Bacãul nu le oferã nimic): “Mai degrabã fugim in weekend pe la Bicaz, prin toatã Moldova si la Slãnic decât aici”.

Altii viseazã la tabere…

…dacã insã n-au abilitãti de englishmeni, pot sã-si ia goodbye si de la aceastã variantã pentru cã singura tabãrã pentru elevi pe care se bazeazã in aceastã varã Directia de Tineret a Judetului Bacãu (DTJ) este cea de la Valea Budului, cu traditie de tematicã englezã: “Tabãra de englezã de la Valea Budului si-a deschis oficial portile pe 16 iunie si se va inchide pe 15 septembrie. Un sejur ajunge la 5 milioane. O altã tabãrã de varã este cea de la Sãlãtruc, insã aici solicitãrile se fac in special pe perioada rece”, ne spune Mihai Sustac, directorul DTJ Bacãu.

Job-ul sau cartea?

Dacã tot nu prea au unde sã se simtã bine in vacantã, o parte din tineri simt mãcar nevoia sã se facã utili si isi cautã un job de varã. Recent, printr-o hotãrâre de Guvern, adolescentii sunt incurajati in acest sens, ei având posibilitatea sã lucreze, cu contract de muncã, maxim sase ore pe zi, pentru nu le afecta dezvoltarea, sãnãtatea si nici scoala. Sunt insã tineri care lucreazã in parale cu studiile, admitând cã e greu sã le combine pe amândouã: “Sunt la profesionalã si lucrez, fãrã carte de muncã, si in timpul scolii, si in vacantã…si incerc sã recuperez ce ore pierd. E cam greu, dar sunt destul de multumitã”, ne povesteste Andreea, o chelneritã de 17 ani. O altã liceancã este de pãrere cã “in timpul scolii meritã sã te ocupi de scoalã, iar in vacantã poti sã te ocupi si de altceva. Eu spre exemplu as vrea sã lucrez la un ziar”.
“Sã faci bine douã lucruri, nu ai cum. Sau sã se lase de scoalã, se duce la seral si muncesti in timpul zilei. In vacanta treaba lui, poate sã se ducã la un bar, sã vândã ziare, dar in timpul scolii nu mi se pare normal”, ne spune un pãrinte care ne mãrturiseste cã este si patron la un restaurant. “Nu am angajat niciodatã liceeni, nici nu as angaja. Doar studenti pentru cã de la acestia mã pot astepta sã adopte o atitudine maturã si responsabilã la locul de muncã. De altfel, majoritatea tinerilor români asteaptã sã termine liceul, ba chiar si facultatea inainte de a se angaja, si cred cã asa e normal, sã punã pe primul plan studiile pentru a face o carierã care sã merite”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*