Prime substanţiale pentru viticultorii europeni care îşi defrişează culturile

Viticultorii europeni vor obţine prime substanţiale începând din 2008, de până la 5.000 de euro pe hectar, dacă vor decide să-şi reducă suprafeţele cultivate cu viţă de vie, a anunţat, miercuri, Emmanuel Jacquin, Şeful unităţii pe sectorul Vin şi Alcool în cadrul Direcţiei Generale pentru agricultură din cadrul Comisiei Europene.

‘Noua reformă din sector prevede reducerea cu 200.000 de hectare în cinci ani a suprafeÅ£elor cultivate cu viţă de vie din UE, dar intenÅ£ionăm să reuÅŸim defriÅŸarea unei suprafeÅ£e de circa 60.000 ha încă de la începutul reformei, probabil la 1 august 2008 ‘, a precizat reprezentantul european.

Această măsură din noua reformă a vinului este destinată reechilibrării pieţei vinului şi sprijinirii viticultorilor care în ultima perioadă au avut de suferit de pe urma supraproducţiei şi a competiţiei crescute venită din partea noilor producători de vin din Chile, SUA, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

‘Producătorii decid dacă doresc să părăsească acest sector sau dacă vor să continue pentru că îl consideră necompetitiv, decizia de a defriÅŸa suprafeÅ£ele le aparÅ£ine strict viticultorilor ÅŸi nu este impusă de CE nici unui stat membru’, a spus Emmanuel Jacquin.

O parte dintre viticultorii români ar putea opta pentru aplicarea acestei măsuri pentru a primi primele de la UE, deşi acest lucru nu este în interesul României pentru că riscă să piardă o mare parte din capacităţile de producţie dacă nu va mai avea suprafaţa negociată.

Potrivit datelor furnizate de specialistul european, primele se vor acorda în funcţie tranşa de randament. Pentru cea de 20-30 hl /ha prima este de 3.400 euro/ha, iar din 2008 acesta va creşte cu 30 la sută, până la 4.400 euro/ha.

‘Dacă randamentul creÅŸte, va creÅŸte ÅŸi prima, iar valoarea acordată va înregistra anual o creÅŸtere până la atingerea obiectivului de echilibrare a pieÅ£ei’, a spus reprezentantul european.

Noua reformă a pieţei vitivinicole mai prevede suprimarea mai multor măsuri de piaţă existente referitoare la susţinerea viticultorilor, precum şi interzicerea distilării vinurilor şi utilizării zahărului pentru îmbunătăţirea concentraţiei de alcool din vin.

Emmanuel Jacquin a precizat că, în cazul în care s-ar fi continuat cu actuala reformă în sector, în anul 2011-2012 ar fi existat un excendent de vin de 13 milioane hl la nivelul UE.

Bugetul pentru sector se va menţine la 1,3 miliarde de euro anual, din care 12 la sută se va orienta pentru defrişare, 3 la sută pentru ajutoare directe pe suprafeţele defrişate, 62 la sută pentru pachetele de măsuri susţinute de fiecare ţară în parte, iar 21 la sută vor fi transferaţi pentru dezvoltarea rurală în regiunile vitivinicole. Totodată, executivul comunitar propune ca fiecare stat membru al UE să beneficieze de o sumă anuală de bani pe care să o folosească pentru a se adapta cât mai bine noilor schimbări.

Noile propuneri ale reformei vor fi dezbătute în fiecare stat membru după care vor intra pe canalele Parlamentului European şi ale Consiliului de miniştri ai Agriculturii din statele membre. Acest lucru se va întâmpla în 2007, estimează oficialul european, astfel încât reforma să intre în vigoare de la 1 august 2008. ROMPRES

Comentarii

  1. mai, sa nu faceti asta.daca defrisati trebuie sa
    puneti altceva in loc. ce veti pune?????natura
    nu mai este cu noi ,macar viile alea mai tin de-o
    umbra si mai stabilizeaza sola.si inca o chestie:
    se rasuceste STEFAN CEL MARE in mormant daca faceti asta.

Adauga un comentariu

*