Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile bunurile primarului din Arad

Procurorii DNA a pus sub sechestru asigurator întreaga avere personală a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, el fiind urmărit penal încă din luna ianuarie a acestui an pentru luare de mită şi abuz în serviciu, transmite corespondentul NewsIn.

Ancheta vizează o tranzacţie cu terenuri efectuată între Primăria Arad şi firma „Elecon Plus“, apropiată primarului democrat Gheorghe Falcă şi unul dintre principalii sponsori ai PD în campania electorală. Primarul Falcă a spus că abia marţi a aflat de acţiunea procurorilor, iar aceasta este „o etapă normală a procedurii de cercetare“. „S-au înregistrat toate bunurile existente pentru a nu li se pierde urma“, a declarat primarul.

Anchetatorii suspectează o tranzacţie în defavoarea municipalităţii, prin care SC Elecon SRL ar fi câştigat câteva milioane de euro, prin cumpărarea unui teren de câteva hectare la un preţ foarte mic, pe care ulterior l-a vândut la un preţ mult mai mare, unei firme din Timişoara. În acest caz au fost audiaţi toţi funcţionarii Primăriei Arad care au participat la elaborarea proiectului privind vânzarea terenului respectiv, dar şi consilierii municipali care au votat proiectul.

Primăria municipiului Arad a vândut, anul trecut, către SC Elecon SRL cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul pătrat (plus TVA). Firma a vândut aceaşi suprafaţă de teren unei societăţi comerciale din Timişoara, Plaza Center SRL. La sfârşitul anului trecut, comisia de negociere a Consiliului Local şi SC Elecon au ajuns la un acord prin care metrul pătrat de teren este vândut către Elecon cu 16 euro + TVA.

Suma pe care Primăria a încasat-o este de 838.944 euro + TVA. La începutul acestui an, Consiliul Local a aprobat procesul verbal de negociere ÅŸi pretul de 16 euro + TVA pentru vânzarea, către Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul MureÅŸului. Câteva luni mai târziu, Adunarea Generală a AcÅ£ionarilor de la „Plaza Center“ a hotărât cumpărarea imobilelor de la „Elecon“ cu preÅ£ul de 2.936.304 euro + TVA. ÃŽn luna iunie, „Elecon“ a semnat contractul de vânzare – cumpărare ÅŸi promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare ÅŸi a primit un milion de euro avans pentru vânzarea terenului. Tot în aceaÅŸi lună, „Elecon“ a semnat actele cu Primăria pentru cele cinci hectare ÅŸi jumătate ÅŸi a plătit un milion de euro pentru cumpărarea terenului. Astfel, după ce a cumpărat metrul pătrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primărie, „Elecon“ l-a revândut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul pătrat. Potrivit agenÅ£ilor imobiliari, preÅ£ul pe piaţă al metrului pătrat de teren în zona în care „Elecon“ a achiziÅ£ionat terenul este de 70-80 de euro.

SC Elecon a plătit Primăriei preÅ£ul de achiziÅ£ie la data de 14 iunie 2005, din banii încasaÅ£i în avans de la „Plaza Center“. ÃŽn acte apare că firma arădeană s-a decis abia în 19 iunie 2005 să vândă timiÅŸorenilor terenul pentru care cu cinci zile în urmă a încasat un milion de euro. DiferenÅ£a de două milioane de euro, plus TVA, a fost virată ulterior de Plaza Center ÅŸi a intrat în conturile „Elecon” la 6 iulie.

AcÅ£ionarii de la Elecon l-au ajutat, în urmă cu doi, pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă să se mute de la etajul zece al unui bloc din centrul oraÅŸului într-o vilă, făcând cu el un schimb de locuinţă. Tot în 2005, Mihaela Vasil, soÅ£ia unuia dintre asociaÅ£ii de la „Elecon”, este numită director la Casa JudeÅ£eană de Pensii. Până în momentul numirii, Mihaela Vasil a fost consilier local, mandat obÅ£inut pe listele PD.

Adauga un comentariu

*