ANCHETA GIP: Blaga, Frunzăverde şi Duvac, legături cu contrabandiştii de ţigări de la Dunăre

Grupul de InvestigaÅ£ii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică publică transcrieri ale convorbirilor telefonice înregistrate de Serviciul Român de InformaÅ£ii – U.M. 0653 ReÅŸita, la cererea DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Criminalitate, Organizată ÅŸi Terorism (DIICOT) din Parchetul General, în dosarul Contrabandei cu Å£igări de pe Clisura Dunării, precum ÅŸi declaraÅ£ii ale martorilor din acest dosar. „Aceste documente demonstrează că Partidul Democrat este tratat preferenÅ£ial de PoliÅ£ie ÅŸi Parchet, anchetele referitoare la membrii partidului lui Traian Băsescu oprindu-se la nivelul primarului de comună”, se arată într-un comunicat al GIP, remis, luni, AMOS News.

Redăm integral comunicatul de presă al GIP:

„Potrivit documentelor pe care le publicam, contrabandistii, in convorbirile telefonice inregistrate de Parchet, si martorii, in declaratiile date in fata anchetatorilor, sustin ca Vasile Blaga, Constantin Duvac si Sorin Frunzaverde i-au protejat pe contrabandisti.

Vasile Blaga este fost ministru de Interne din partea PD, comisarul de Politie Constantin Duvac este directorul Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei, functie in care a fost numit de Vasile Blaga in 2005, iar Sorin Frunzaverde este fost ministru al Apararii si presedinte al Consiliului Judetean Caras din partea PD.

La sfirsitul lunii octombrie 2006, procurorii DIICOT din Caras Severin au trimis in judecata zece inculpati, acuzati in rechizitoriu ca „au constituit in zona granitei romano-sirbe o adevarata retea de crima organizata transfrontaliera specializata in contrabanda de mare amploare cu tigari, ale carei operatiuni au fost favorizate si sustinute de functionari corupti din Vama si Politie”. Potrivit procurorilor, contrabandistii luau fara acte tigari din magazinele duty-free din punctul vamal Moldova Veche si le vindeau in Serbia si pe piata neagra din sud vestul Romaniei. Sefii retelei erau Omer Radovancovici, primarul PD din comuna Pojejena, judetul Caras-Severin si George Lupu, seful unuia dintre duty free-urile implicate in contrabanda cu tigari si prieten cu Omer Radovancovici.

In acest dosar DIICOT a arestat si a trimis in judecata si mai multi ofiteri din Politia de Frontiera: ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, subcomisarul Dorin Dolici Praja si Ion Cionca, comandatul Inspectoratului Politiei de Frontiera Caras.

Intre probele care au stat la baza acestui dosar se afla interceptarile convorbirilor telefonice ale contrabandistilor incepind din ianuarie 2006 si declaratii ale unor martori. Interceptarile telefonice au fost realizate de SRI la cererea DIICOT si au fost autorizate de presedintele Tribunalului Caras-Severin, mandatul fiind prelungit in mai multe rinduri. (click aici pentru a vedea una dintre autorizatiile de prelungire a mandatului de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui George Lupu:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/000.Prelungire_mandat_ascultare_Lupu.jpg)

Din aceste documente reiese ca ancheta Parchetului s-a oprit la nivel local, desi in dosar exista referiri clare la lideri politici, demnitari, inalti functionari publici, sefi ai Politiei Romane si ai Vamii.

Vasile Blaga era, in perioada contrabandei, ministru al Administratiei si Internelor; in prezent este secretar general al Partidului Democrat.

Numele lui Vasile Blaga apare in declaratia unuia dintre martorii din dosarul contrabandei cu tigari de pe Clisura Dunarii. Marturia facuta in fata procurorilor DIICOT se refera la ofiterul de politie judiciara Nicusor Cocoana, al carui rol era acela de a proteja transporturile ilegale de tigari.

Potrivit martorului, ofiterul Cocoana sustinea ca o parte din banii pe care ii primea de la traficanti ii trimitea ministrului de interne Vasile Blaga: „zicea – spune martorul, referindu-se la Cocoana – ca are legaturi foarte puternice la Bucuresti si ca doar datorita lui se poate face «treaba» in zona. In fiecare seara cind se scoteau ilegal tigari din shop-uri, in jur de 5000 euro i se dadeau direct lui Cocoana prin Lupu George, reprezentantul tuturor shop-urilor. Cocoana sustinea ca din acesti bani o treime merge la seful lui, Cionca, de la Oravita, unde intra si el, o treime la directorul frontierei de la Timisoara si o treime la Bucuresti. El prin asta ne facea sa credem ca toti cei care dadeam cota parte lui putem sta linistiti stiind ca treaba este lasata de sus de la Bucuresti, ca el trimitea bani pina si lui Blaga, ministrul de Interne. Dar noi suspectam ca banii se opreau doar la Cocoana si Cionca”. (click aici pentru a vedea declaratia martorului:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/001.Declaratie_martor_Blaga.pdf)

Grupul de Investigatii Politice solicita Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General sa informeze opinia publica daca au realizat vreo ancheta referitoare la faptul ca numele lui Vasile Blaga apare in dosarul Contrabandei cu
tigari de la Dunare.

Faptul ca Nicusor Cocoana, un ofiter de Politie care se ocupa cu protectia operatiunilor de contrabanda cu tigari, le spunea contrabandistilor ca o parte din bani ajung la ministrul de interne este o acuzatie extrem de grava care ar fi trebuit lamurita de institutiile statului.

GIP solicita DIICOT si Ministerului de Interne sa precizeze daca Nicusor Cocoana, inculpat in acest dosar, a fost anchetat in legatura cu afirmatiile sale privind faptul ca Vasile Blaga primea o cota parte din banii proveniti din contrabanda cu tigari. Solicitam ca aceste institutii sa precizeze daca Vasile Blaga a fost audiat in legatura cu afirmatiile lui Cocoana, ministrul de interne fiind, in mod normal, primul care ar fi trebuit sa fie preocupat de faptul ca numele sau este folosit ca acoperire de un politist care se ocupa cu contrabanda.

Comisarul de Politie Constantin Duvac a fost numit in 2005 de ministrul Vasile Blaga director al Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), functie pe care o ocupa si in prezent. Anterior, intre 2004 si 2005, Duvac fusese directorul Directiei de Inspectie Interna din cadrul IGPR.

Numele lui Constantin Duvac apare intr-o convorbire telefonica pe care George Lupu, unul dintre liderii contrabandistilor, o are cu un ofiter de politie din Caras Severin. In 5 martie 2006, in timp ce ancheta autoritatilor era in plina desfasurare, Lupu se foloseste de relatia sa cu Constantin Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de politie din Caras. Convorbirea are loc la ora 16:55, Lupu lunind legatura cu „Micu” care raspunde la numarul de telefon apartinindu-i ofiterului de politie Laurentiu Despa de la UM 0906 Caras Severin:

LUPU: – Sa traiti!
MICU: – Sa traiti. Cine-i?
LUPU: – George. Georgica, Gerogica, ala, baiatu cu panoplia, cu pistolul pe care ati zis ca mi-l dati si nu mi l-ati dat niciodata.
(…)
MICU: – Unde esti?
LUPU: – La prietenul meu, la Omer.
(…)
MICU: – Scapasi? (Ride)
LUPU: – Scapai, scapai. Nu scapai, ca… Stiti? Cineva ma suna de la Bucuresti, un prieten care… DUVAC (?) CONSTANTIN, daca-l cunoasteti.
MICU: – Da.
LUPU: – Il stiti, ati auzit de el?
MICU: – Da.
LUPU: – Deci o sa va sune sa va spuna ceva.
MICU: – Asa.
LUPU: – Poate nu va suna… sa stiti ca ala e prietenul meu cel mai bun.
MICU: – Stiu mai, daca tu imi zici.
LUPU: – Deci DUVAC CONSTANTIN, ala, deci o sa…
MICU: – Da, e seful Directiei (?), da.
(…)
MICU: – Dar cu alealalte cind vorbim ceva? Ca acuma nu putem vorbi, ca…
LUPU: – Miine vin la dumneavoastra.
MICU: – Hai, te-astept.
LUPU: – Deci da-ti-mi o cafea, un wiski si o apa minerala in birou, direct la dumneavoastra vin.
MICU: – Hai.
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirii:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/002.Transcriere_Duvac.pdf)

GIP solicita DIICOT si Ministerul de Interne sa precizeze daca George Lupu si comisarul Constantin Duvac au fost anchetati referitor la relatia dintre contrabandist si directorul Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR, precum si referitor la faptul ca o persoana aflata sub ancheta se foloseste de legatura sa cu comisarul Duvac pentru a face presiuni asupra unui ofiter de Politie.

Sorin Frunzaverde era, in perioada contrabandei, presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin; ulterior a devenit ministru al Apararii; in prezent este vicepresedinte al Biroului Permanent National PD.

Numele lui Sorin Frunzaverde apare de multe ori in convorbirile telefonice dintre contrabandisti. Potrivit inregistrarilor, Omer Radovancovici (primarul PD din Pojejena si unul dintre sefii contrabandistilor) este un apropiat al lui Sorin Frunzaverde; contrabandistii duc alimente si bauturi pentru o sedinta la care participa Omer Radovancovici si Sorin Frunzaverde; Omer Radovancovici il insoteste pe Frunzaverde la Bucuresti, unde aduce bani din partea contrabandistilor; de la Frunzaverde contrabandistii asteapta protectie in momentul in care incep controalele autoritatilor; pe Frunzaverde il suna Omer Radovancovici pentru a se plinge de sefii Politiei Timis.

In data de 25.01.2006, la ora 14:37, George Lupu (seful unui magazin duty-free si unul dintre liderii contrabandistilor) vorbeste la telefon cu un anume Cristi despre un purcel, citeva sticle de alcool si citeva bucati de ciocolata pe care Omer Radovancovici i le-a cerut pentru o sedinta la Resita:
CRISTI: – Da!
LUPU: – Cristi, eu am ajuns in Resita.
CRISTI: – Unde vrei sa ne vedem?
LUPU: – Pai nu stiu. Unde e Omer sa-i las asta? Unde e?
CRISTI: – Pai eu nu stiu unde e, ca eu nu am vorbit cu el.
LUPU: – Pai tu unde esti?
CRISTI: – Eu acuma acasa.
LUPU: – Pai cred ca la Consiliu e el, nu? Pai nu stiu, ca a zis ca se
intilneste cu FRUNZAVERDE, a zis.
CRISTI: – Da?
LUPU: – Ca pentru asta adusei ala.
CRISTI: – Pai unde vrei sa ne vedem?
LUPU: – Hai la Consiliu. Pai hai sa-i las…
Dupa 20 de minute, in data de 25.01.2006, la ora 14:55, George Lupu este
contactat de Omer Radovancovici:
LUPU: – Alo?
OMER: – Alo? Hai. Unde esti tu? Poti sa vii in fata la Consiliu?
LUPU: – Pai hai ca vin.
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirilor:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/003.Transcriere_Frunzaverde_1.pdf)

In data de 28.01.2006, la ora 21:37, George Lupu vorbeste cu George Milutin (seful Vamii Port Moldova Veche):
(…)
LUPU: – Ca… asta, Omer, zise ca pleaca la Bucuresti miine cu FRUNZAVERDE, si ii zic: „ba, nu stiu, vorbeste cu George ca eu as vrea sa stau o saptamina sa nu ma duc pe acolo”. Stii?
MILUTIN: – Foarte bine, foarte bine, e si indicat.
Dupa 30 de minute, in ziua de 28.01.2006, la ora 22:11, George Lupu este
contactat de Omer Radovancovici:
(…)
LUPU: – Pai daca… Iti dau eu, daca nu iti trebuie asa multi! Daca iti… Bani iti dau eu pentru Bucuresti!
OMER: – Da, bun. Cum vrei. Daca vrei… Eu stiu… Cum vrei tu. Ba, tu stii… Daca nu…, miine seara… Cum crezi tu! Tu gindesti.
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirilor:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/004.Transcriere_Frunzaverde_2.pdf)

In 01.03.2006, la ora 07:16, in timp ce Politia, Garda Financiara si Vama faceau controale la magazinul sau duty-free, George Lupu este contactat de Sorin Corcoman, un angajat al sau:
CORCOMAN: – Alo?
LUPU: – Da.
CORCOMAN: – Sorin sunt, tata.
LUPU: – Da.
CORCOMAN: – Am luat alta cartela. Ce drac… ai reusit sa vorbesti cu cineva?
LUPU: – Taticule, toti au telefoanele inchise.
CORCOMAN: – Ba, lasa!
LUPU: – Uite, eu sunt cu Omer, toti au telefoanele inchise. Numai sa… trebui… sa-l sun pe FRUNZAVERDE.
CORCOMAN: – A… Si unde dracu il suni la sapte dimineata? Bun, noi terminam la opt jumate noua cel tirziu suntem gata. Stii, dar iti dai seama restul e varza pe acolo.
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirii:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/005.Transcriere_Frunzaverde_3.pdf)

In data de 02.03.2006, la ora 08:06, George Lupu este contactat de Omer Radovancovici. Vorbesc despre Matei Lupu, primarul din Moldova Noua, pe care il suspecteaza ca ar fi informat autoritatile despre contrabanda:
(…)
OMER: – Ti-am zis eu ca asta e! Dar ce, e vilva in oras?
LUPU: – Ai de capu’ meu, e dezastru! Deci veni trei de la vama, de la Brigada de la Timisoara… Deci trimite Bucurestiul, Omere… Imi zisera astia de la Garda: „ba, George, nu stim ce e la tine, dar Bucurestiul ne-a sunat azi-noapte, minca-ti-as”.
OMER: – E mina lui! Eu am zis ca e mina lui, ca nu putea asta sa faca… o fi vorbit si asta, dar mina lui e de manevrat!
LUPU: – Da, da.
OMER: – Iti dai seama ca a sunat undeva acolo la… si a zis: „eu sint primar, trimiteti pe astia de la… toti is corupti, ca de-aia n-a sunat la Politie, stia ca astia nu-l baga-n seama…”
LUPU: – Spune-i lui ala, lu’ FRUNZAVERDE, f… in gura de nesimtit.
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirii:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/006.Transcriere_Frunzaverde_4.pdf)

In data de 02.03.2006, la ora 19.05, George Lupu ia legatura cu Omer
Radovancovici:
(…)
Omer: – Si am vorbit cu ala ce-i sef, ii director sef, inspectorul de la Timis, cum il cheama pe ala?
Lupu: – Chirila?
Omer: – Nu! Ala de la Timis, de la … nu de la … de la Timisoara, din Timisoara!
Lupu: – E, de la Politia Timis? Nu?
Omer: – Cum drac! A fost ala pe la … acolo, s-a dat la mine: ma, eu n-am treaba, sunt pus de PD, eu cu PD-ul tin, eu nu vreau sa fac fotesti la Dunare, eu asa! I-a fost frica, stii? Ma f… in c… sa va f… ! Pe urma a venit Chirila sa-l sun eu pe Sorin, stii, pe sefu l-am sunat! Stii?
(click aici pentru a vedea transcrierea convorbirii:
http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/007.Transcriere_Frunzaverde_5.pdf)

Grupul de Investigatii Politice solicita Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General sa informeze opinia publica daca a realizat vreo ancheta referitoare la relatia dintre Sorin Frunzaverde si contrabandistii de tigari de la Dunare.

Ar fi cel putin bizar ca in conditiile in care Omer Radovancovici si George Lupu au fost inculpati si arestati in dosarul contrabandei cu tigari, Sorin Frunzaverde sa nu fi fost nici macar intrebat despre relatia sa cu cei doi contrabandisti.

Autorizatia de prelungire a mandatului de interceptare a convorbirilor telefonice, declaratia martorului care relateaza afirmatiile lui Cocoana despre Vasile Blaga si transcrierile convorbirilor telefonice in care apar numele lui Sorin Frunzaverde si Constantin Duvac se gasesc la adresa: http://www.grupul.ro/files/Blaga_Frunzaverde_Duvac_contrabandisti/”

Autor : —

Adauga un comentariu

*