Adrian Gazdaru in distributia premiatului “California Dreams”

Cristian Mungiu a invins in competitia de la Cannes pe greii filmului mondial ! “Iatã, in sfarsit, o veste bunã despre Romania”, ne spunem cu un licãr de sperantã. “Mai ales acum dupã referendum”.
Un aspect intens dezbãtut in ultima vreme este legat de sansele pe care le are un actor din provincie sã ajungã la o casã de casting sau chiar pe marele ecrane. Filmul lui Mungiu a demonstrat cã acest lucru este posibil 100%. Actorii care joacã in film sunt cu preponderentã moldoveni. Gãzdaru explicã acest fenomen prin prisma propriei experiente: a avut sansa sã filmeze la regretatul Nemescu, in filmul “California Dreams”. “Desi am avut un rol mic in acest film, faptul cã am fost acolo pe platoul de filmare e important pentru mine. Am vãzut cã mentalitatea este total diferitã de a regizorilor de film mai in varstã cu care am lucrat. Pentru cã regizorii tineri vor sã lucreze cu material un pic brut, care se lasã mai usor de modelat pe conceptia lor regizoralã”.

Un pas genial

Adrian Gãzdaru, directorul Teatrului Municipal “Bacovia” considerã cã “acest mare premiul pe care filmul romanesc l-a castigat la Cannes este o altã treaptã pe care lumea culturalã romaneascã o urcã dupã Marcel Iures, care a intrat pe piata americanã de film, sau dupã Maia Morgenstern, cu rolul memorabil din “Patimile lui Iisus””. Tanãra regizoare din Bucuresti, Diana Iliescu, ne-a declarat cã pasul pe care l-a fãcut Mungiu cu echipa sa este unul genial. Si, pentru a se auzi mai des de Romania la Cannes, avem de lucrat la metodele de mediatizare a produselor. “Nu avem mana formatã domeniul promovãrii. Nu avem nici bani. Pentru cã dacã in jurul unui film romanesc ar fi aceeasi industrie ca in Occident, s-ar auzi mai des de noi”.

Departe de Capitalã

Totusi, sansele de afirmare a celor din provincie se diminueazã cu cat sunt mai departe de Bucuresti, spune tanãra actritã Adriana Parvu. Pentru cã, desi parte din colectivul Teatrului “Bacovia”, inclusiv directorii, are depuse fise de casting la toate casele de productie din Bucuresti, “nu te sunã nimeni cu o sãptãmanã inainte, ci te sunã sã zicã in seara asta sau maine vã asteptãm la probã. Si nu poti sã te duci pentru cã ai spectacole, deplasãri, turnee. Iar casele de productie te cheamã o data, de douã ori, iar dacã tu tot spui cã nu poti sã ajungi, nu te mai cautã”. Dacã au norocul sã prindã o bresã in program, sansele de afirmare cresc. Asa au reusit, spre exemplu, anul trecut, Despina Prisecaru, Sebastian Bãlan si Adriana Parvu sã se prezinte la probe si sã joace in ultima productie a lui Mircea Danieliuc, ”Legiunea strãinã”.
Prin urmare, si in provincie existã potential destul si, cu multã dãruire, imaginatie si perseverentã, se ajunge si panã la Cannes.
Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*