Piesa jenanta cu functionari mici si taxe mari

botomei.jpgDezbaterea populara organizata de Primarie in sala Teatrului „George Bacovia” s-a transformat intr-un adevarat circ. Au fost de toate, dar a lipsit actorul principal, primarul Romeo Stavarache! Ca in fiecare luni, acesta avea de interpretat un alt rol, pe scena… Teatrului PNL din Bucuresti!

Prolog

La intrarea in sala Teatrului „George Bacovia” bacauanii sunt intampinati de Vasile Botomei, cel din „cauza” caruia Primaria s-a decis sa organizeze o dezbatere pe marginea nivelului taxelor si impozitelor, precum si al taxei de salubrizare. Avocatul bacauan inmaneaza paricipantiloor, gratuit, „programe” referitoare la „spectacolul” ce urma sa se desfasoare in sala teatrului.

Actul I

La ora zece „trecute fix”, pe scena urca secretarul municipiului Bacau, Ovidiu Popovici, viceprimarul Onica, vreo cativa „actorasi” din Primarie, Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al primarului, si „regizorul” piesei „Dezbatere pe tema impozite si taxe in varianta Stavarache”, Constantin Topala, presedintele Asociatiei „Pro Democratia”.

Lipsea tocmai interpretul rolului principal, „actorul” Romeo Stavarache! Murmure in sala, printre „spectatorii” carevenisera sa-l „aplaude” pe cel care le goleste buzunarele prin inginerii de diferite feluri (vezi afacerea CET). Primul care isi ia „rolul” (microfonul) in serios este Constantin Topala, pe post de „regizor”. Pe un ton care baga toata lumea in sperieti, Topala propune scenariul, amenintandu-i dictatorial pe cei care nu-l vor respecta ca va chema gardienii si-i va evacua!

Privim in sala. Infiltrati ca intr-o piesa cu subiect inspirat din filmele KGB-iste, politistii Primariei, imbracati civil, incepand cu unul din sefi si terminand cu cei obisnuiti, stateau la cotitura. Insa prada era alta, avocatul Botomei, nu orice „spectator” din sala!

Si a inceput spectacolul cu intrebarea aflata pe buzele tuturor: „Unde e primarul? Unde e primarul?”. Raspunsul vine de la secretar: „La Bucuresti, sa ia autorizatie pentru cele doua Spitale!”. Un raspuns care nu convinge pe nimeni, mai ales pe cei de la galerie, adica presarii, care stiu ca in fiecare luni Stavarache… joaca in Bucuresti!

Actul al II-lea

Si totusi, Romeo Stavarache a fost in sala! L-a ajutat „prietenul” sau devotat, Vasile Botomei, care a adus o fotografie cu primarul aflat in concediu in Tenerife! „Vreti sa-l vedeti pe primar, priviti-l!”, le-a spus Botomei spectatorilor.

De-abia de-acum a inceput spectacolul care, din pacate, cu ajutorul „regizorului” Topala si a secretarului Popovici, s-a transformat in …circ! Fiind un spectacol „interactiv”, au curs intrebarile dinspre sala.

„De ce trebuie sa plateasca taxa de salubritate si nou-nascutii si minorii si elevii?”, intreaba Botomei in aplauzele „spectatorilor”. Raspunsul secretarului ajutat de „actorasii” din jurul sau este ridicol: „Asa scrie in Codul Fiscal!” Prin acest raspuns, Ovidiu Popovici a schimbat titlul piesei, aceasta numindu-se din acel moment „Consiliul Local, oglinda Codului Fiscal”.

„Regizorul” spectacolului a intervenit incercand sa abata atentia spectatorilor, dar acestia au protestat vehement, sustinandu-l pe Vasile Botomei, cel mai informat dintre ei. Ovidiu Popovici a inceput sa loveasca sub centura, acuzandu-l pe Botomei ca nu si-a platit taxele si ca are dosar penal, de parca acesta era subiectul „piesei”.

L-a secondat la fel de ridicol Ionut Tomescu, care a facut referiri la familia lui Botomei, pana i-a luat cineva „piuitul” (microfonul) din…gura!

Actul al III-lea

Faptul ca in Consiliul Local se judeca ciudat a fost demonstrat de interventia unui „spectator” care a propus ca si cainii sa plateasca taxa de salubrizare! „Persoanele care au caini sa fie puse sa plateasca taxa”, a spus respectivul.

Propunere insusita imediat de Ovidiu Popovici care le-a cerut „spectatorilor” sa initieze un proiect de hotarare in acest sens, proiect care se va discuta intr-o sedinta de Consiliu Local si, poate, aprobat!

Adica cum, pentru minori, prescolari si elevi nu se poate initia un proiect de hotarare sa fie scutiti de taxa de salubrizare, pentru ca, vorba secretarului, „scrie la Codul Fiscal”, iar pentru caini se poate face un astfel de proiect, chit ca trebuie sa plateasca! Despre caini nu „scrie la Codul Fiscal” dom’ secretar?

Epilog

Concluzia „cronicarilor”. In doar doua sau trei fraze. A fost un circ, un esec total, prin contributia nemijlocita a „regizorului” (strain de subiectul „piesei” si in plus dictatorial), a secretarului (neconvingator si razbunator), a viceprimarului (fara nicio reactie demna de semnalat), a unor actorasi din Primarie (insipizi), dar si a primarului (care a lipsit din fata celor care, chipurile, l-au votat).

La inaltime, „spectatorii”, cu exceptia unuia, aliatul vadit al lui Romica. Cu scuzele de rigoare, citam din clasici: „m-am dus bou si m-am intors vaca”! Daniela MORAR

Comentarii

  1. tornado a zis:

    DLOR’ PAI CE-ATI VREA SA ZICA AV. BOTOMEI CAND
    IATA SUNTEM IN CAMPANIE ELECTORALA CARE COSTA
    UN TREN DE BANI SI CELE DOUA CONSILII UNUL MAI
    BENGOS CA CELALAT APROBA CU SURLE SI TRANBITE
    350.000 DE EURO SA-L ADUCA PE INGLESIAS LA
    BACAU.TARA ARDE SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT
    SI IN LOC SA CHELTUIM BAII DE EXEMPLU,PE APA
    ASTA ,,GROZAVA”A BACAULUI II DAM PE MUZICA
    PE ALBUME FOTO, PE TOT FELUL DE DISTRACTII.
    BAI EDILILOR REVENITI-VA…….

Adauga un comentariu

*