Pierderi enorme la Termon SRL Onesti

onesti.jpgCele doua societati de termoficare din Onesti, Termon SRL, care a activat in domeniu pana la 1 noiembrie 2006, si Termon CT SA, care a preluat activitatea de la 1 noiembrie, si-au prezentat situatia financiara din anul trecut si previziunile pentru acest an.

Pentru Termon SRL, anul 2006 a adus o pierdere imensa, de aproape 39,2 milioane de RON (392 miliarde de lei vechi), generata in special de centrala mare (CET Borzesti), preluata de la Termoelectrica, aceasta fiind inchisa incepand din aprilie 2006. Pierderile se vor mentine si anul acesta la un nivel ridicat, deficitul fiind estimat la peste 6 milioane de RON (60 miliarde de lei vechi), chiar daca societatea nu se mai ocupa acum de producerea energiei termice, actualul obiect de activitate fiind lucrarile de instalatii sanitare si montajul de echipamente si utilaje tehnologice. Pierderile de anul acesta sunt efectele imprumuturilor din anii trecuti, pentru care trebuie platite ratele si dobanda aferenta. “Sunt cheltuieli venite din urma; e un balast pe care societatea trebuie sa-l care in spate, dar scurgerea financiara a fost oprita odata cu inchiderea centralei mari”, a precizat primarul Emil Lemnaru.

Performante cu contract

Lucrurile stau mult mai bine pentru Termon CT SA, care a preluat activitatea de termoficare de la 1 noiembrie 2006 si, in numai doua luni, a inregistrat un profit 54.766 RON, iar pentru anul 2007 a fost prevazut un profit brut de 276.599 RON. “E primul buget al unei societati de termoficare din Romania care e pe profit”, a apreciat primarul Emil Lemnaru.
In scopul rentabilizarii activitatii Termon CT SA si reducerii pierderilor de la Termon SRL, adminstratorul unic de la cele doua societati, Marcel Iordache, a trebuit sa semneze un Contract de performanta, prin care sunt stabilite o serie de obiective care sa fie realizate obligatoriu pana la sfarsitul anului. Pentru Termon SRL, un obiectiv important este realizarea distributiei pe orizontala si contorizarea individuala completa, pentru circa 6.000 de apartamente.
In cazul Termon CT SA, a aparut si un obiectiv controversat: cresterea numarului de beneficiari (apartamente rebransate la sistemul centralizat), cu minimum 10 % fata de 1 ianuarie 2007. Acest obiectiv va fi aproape imposibil de atins, dupa cum a precizat administratorul unic, Marcel Iordache. “Niciun administrator nu are vreun instrument la indemana pentru a reusi acest lucru”, a spus Iordache. Totusi, criteriile si obiectivele de performanta au fost aprobate la ultima sedinta a Consiliului Local, desi multi dintre consilieri se indoiesc ca acestea vor fi atinse in totalitate. Gheorghe LEU Foto: Onesti.com.ro

Comentarii

  1. nu conteaza a zis:

    inteligentii astia de la termon se lauda cu nu stiu ce realizari,profit si alte tampenii;sa spuna cu cat au scazut facturile beneficiarilor in urma superplanului lor de reabilitare.de fapt,sa ne spuna cu cat au crescut facturile.si mai au tupeul sa spuna ca vor sa recastige din piata….in felul asta.astia ne cred prosti.sa va fie rusine!

Adauga un comentariu

*