Unde te poate duce curiozitatea intr-o zi ploioasa?

Pentru cine vrea sa dea culoare unei zile ploioase de primavara, poate alege sa viziteze o expozitie de pictura. Spre exemplu, pe cea de la Galeriile “ALFA”, al carei vernisaj a avut loc pe 23 martie, intr-o zi cu cer noros. Ca sa aiba a smiley face, invitatii care au prezentat expozitia au tavalit un pic vremea cenusie prin culoarea din tablouri si s-a rezolvat. Este vorba despre expozitia de pictura Elena Floares-Cojonel (din Iasi) despre a carei vernisaj s-a spus ca a fost special programata “intr-o zi cu cer noros pentru ca cerul din galerie sa fie plin de culoare si frumos” (criticul de arta Valentin Ciuca).

“Suflet afin cu un Luchian”

La vernisaj “a plouat” cu vorbe frumoase la adresa picturilor de pe pereti. Criticul Valentin Ciuca a marturisit ca prefera sa se lase sedus de picturi care nu tintesc performante postmoderne, ci “o comunicare sensibila pentru cei care inca nu au uitat ca oamenii mai au nevoie de emotii”. La tablourile artistei Elena Cojonel, considerata “suflet afin cu un Luchian”, au fost apreciate “muzicalitatea interioara a imaginilor, ritmica formelor, care nu tintesc sa ne provoace; capacitatea de a privi oameni si de a vedea fiinta lor profounda; apoi, jocurile savante la care participa”.
Si academicianul Constantin Ciopraga a adresat cuvinte frumoase, prin care a cautat sa defineasca personalitatea artistei la apogeu. “Lucrarile sale denota seriozitate, patrundere psihologica, inteligenta artistica. As pune-o alaturi de Luchian, intr-o masura, autorul de flori. Luchian a lasat circa 300 de tablouri care reprezinta flori”. Asadar, daca te napadeste melancolia unei zile ploioase si decolorate, lasa-te inspirat de aceasta expozitie care, prin “gingasia inimii, caldura culorilor si frumusetea ansamblurilor, ne captiveaza”. Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*