Primarul de Sfântu Gheorghe a fost sancţionat pentru discriminarea românilor

În urma sesizării Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna privind editarea de către Primăria Sfântu Gheorghe a unei reviste în limba maghiară din bani publici, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat pe primarul Albert Almos, transmite corespondentul AMOS News.

După sesizarea Forumului, Primăria Sfântu Gheorghe a editat în mare grabă ÅŸi o variantă în limba română a revistei „Sepsiszentgyorgy”.

Revista în limba română avea însă mari lipsuri vizavi de varianta în limba maghiară. În limba maghiară erau oferite diverse informaţii de interes general pentru locuitorii municipiului, iar varianta în limba română cuprindea doar ordinea de zi a şedinţei de consiliu local.

Explicaţia lipsei acestor informaţii şi în varianta în limba română a revistei era explicată de municipalitate prin deficitul de personal al Primăriei care să scrie corect în limba română.

Având în vedere prevederile art. 14 din ConvenÅ£ia Europeană a Drepturilor Omului, ratificată de România prin Legea nr.30/1994 potrivit căruia „exercitarea drepturilor ÅŸi libertăţilor recunoscute de prezenta ConvenÅ£ie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată în special pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice”, Colegiul Director al CNCD a apreciat că autorităţile locale ale oraÅŸului Sfântu Gheorghe au aplicat un tratament diferenÅ£iat cetăţenilor români de naÅ£ionalitate română.

Prin urmare, CNCD a stabilit sancţionarea cu avertisment a primarului de Sfântu Gheorghe, Albert Almos, şi totodată i-a solicitat acestuia să ia măsurile ce se impun pentru tratarea egală a tuturor cetăţenilor municipiului prin editarea identică, cu acelaşi volum de informaţii, a revistei municipalităţii.

Adauga un comentariu

*